«Το Δημόσιο χρειάζεται αποκομματικοποίηση»

Στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας και προανήγγειλε ουσιαστική μεταρρύθμιση στη δομή, τη διάρθρωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιτέθηκε, για πρώτη φορά, και στον νεοεκλεγέντα πρόεδρος της Ν.Δ. με αφορμή στα έργα και τις ήμερες του Κυριάκου Μητσοτάκη ως υπουργού Εσωτερικόν και Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Τσίπρας αρχικά είπε πως η Δημόσια Διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής του τόπου και μίλησε για την έναρξη μιας μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας που έχει στόχο να υλοποιήσει μια εξαγγελία που ο λαός την έχει ακούσει πολλές φορές.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε συλλογικά τον τρόπο να θεραπεύσουμε αυτόν τον ασθενή, να άρουμε τις παθογένειες».

Αναφέρθηκε σε μια Δημόσια Διοίκηση ξεκομμένη από το πελατειακό κράτος που, όπως είπε, έχει βαθιές ρίζες από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του ελληνικούς κράτους αλλά στελεχώθηκε και δυνάμωσε από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ο κ. Τσίπρας ειδικότερα υπογράμμισε την ανάγκη αποκομματικοποίησης και όχι αποπολιτικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως ανέφερε, γίνεται συζήτηση για αποπολιτικοποίηση, όμως αυτή είναι μια λαθος λέξη. Αυτό που χρειάζεται είναι η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, να σταματήσει ένα καθεστώς των ημετέρων και της διαπλοκής, τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και προαγωγής της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Βάλλοντας κατά όσων κυβέρνησαν στο παρελθόν, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Δημόσια Διοίκηση χρησιμοποιήθηκε σαν φέουδο αλλά και σαν εργαλείο αναπαραγωγής πολιτικών εξουσιών.

Το νέο μισθολόγιο

Αναφερόμενος στο νέο μισθολόγιο, ο πρωθυπουργός είπε: «Με το νέο μισθολόγιο προβλέπονται μικρές αυξήσεις για κατηγορίες προσοντούχων δημοσίων υπαλλήλων, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Μέσα σε στενό δημοσιονομικό πλαίσιο, καταφέραμε αυτή τη μικρή κατάκτηση στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, η οποία λοιδορήθηκε ως λαϊκισμός»

Η κυβέρνηση θέτει στόχο για σημαντικό αριθμό προσλήψεων το 2016. Θέλουμε οι προβλεπόμενες προσλήψεις της επόμενης πενταετίας να έλθουν λίγο πιο μπροστά, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι τα επιχειρήματα της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σοβαρά, καθώς οι ελλείψεις σε υγεία και παιδεία είναι πολύ μεγάλες.

«Μόνο με αξιοκρατικά κριτήρια οι διορισμοί»

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Εμείς δεν λειτουργήσαμε ρεβανσιστικά όπως οι προηγούμενοι, ακόμα και σε περιπτώσεις προϊσταμένων που δεν είχαν εκλεγεί με αξιοκρατικές διαδικασίες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα διορίζουμε προϊσταμένους μέσα από διαδικασίες μη αξιοκρατικές, σημείωσε, αναφερόμενος και στην περίπτωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η προηγούμενη κυβέρνηση άλλαξε τον προηγούμενο ΓΓΔΕ προφανώς γιατί είχαν κάποιες ενδοοικογενειακές αντιθέσεις. Την επόμενη την επέλεξε επειδή ήταν η σύμβουλος του υπουργού. Εμείς επιλέξαμε να γίνει ανοιχτή διαδικασία αξιολόγησης. Διορίζουμε ΓΓΔΕ όχι κάποιον κολλητό μας αλλά αυτόν που κρίθηκε ότι έχει τα κατάλληλα στοιχεία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Είμαστε αποφασισμένοι να τελειώσουμε μια και καλή με τις πρακτικές της διαφθοράς και της διαπλοκής. Θέλουμε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα του σεβασμού στα δικαιώματα των πολιτών και της κοινωνικής δικαιοσύνης, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Βολές σε Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάζεται ως μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής άλλα πριν λίγους μήνες στην κυβέρνηση Σαμαρά είχε καίρια θέση. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στη θητεία του υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους. Καθαίρεσε τους προϊσταμένους της Δημόσιας Διοίκησης και διόρισε με μη διαφανείς διαδικασίες αυτούς που ο ίδιος επέλεξε».

Επίσης, για την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε ακόμη και διευθυντές που είχαν κριθεί να τους υποβαθμίσει σε απλούς υπαλλήλους, προκειμένου να αναβαθμίσει δικούς του ανθρώπους και μάλιστα σε μία περίοδο με μία κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία επισήμως είχε καθιερώσει το σύστημα 4-2-1 για τη νομή και τη λαφυραγώγηση του κράτους, με τέσσερις τοποθετήσεις από το πρώτο κόμμα, δύο από το δεύτερο κόμμα και μία από το τρίτο. «Αυτή ήταν η μοιρασιά και είναι οι ίδιοι που επαίρονται σήμερα για τα θεσμικά κενά που οι ίδιοι δημιούργησαν και τις στρεβλώσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν δίστασαν να βαφτίσουν, τότε, τις απολύσεις διοικητική μεταρρύθμιση σε αγαστή συνεργασία με τους πιο αντιδραστικούς κύκλους των δανειστών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα