Το «Αστείο» στην ανθολογία μικροδιηγήματος των εκδόσεων Norton

Το διήγημα «Αστείο» από την ομώνυμη συλλογή του Γιάννη Παλαβού (Εκδόσεις Νεφέλη, 2012) περιλαμβάνεται στην ανθολογία μικροδιηγήματος «Flash Fiction International: very short stories from around the world», η οποία μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Norton.

sep-palavos-asteio-cover.inddΗ έκδοση παρουσιάζει 86 διηγήματα ισάριθμων συγγραφέων από 50 χώρες. Ανάμεσα στους συγγραφείς, των οποίων κείμενα ανθολογούνται, είναι ο νομπελίστας Πολωνός ποιητής Τσέσλαβ Μίλος, ο σπουδαίος Χιλιανός πεζογράφος Ρομπέρτο Μπολάνιο, ο σημαντικός Ισραηλινός διηγηματογράφος Έτγκαρ Κέρετ και πολλοί αξιόλογοι νέοι συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο.

Οι ανθολογίες μικροδιηγήματος –γνωστού και ως «flash fiction»– των εκδόσεων Norton είναι οι κορυφαίες του είδους και θεωρείται ότι όρισαν τον κανόνα της φόρμας αυτής, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση.

Το διήγημα «Αστείο» φιλοξενείται στην έκδοση σε μετάφραση της Karen Van Dyck.

Το «Αστείο» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Βραβείο Διηγήματος του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης».

Τα διηγήματα του «Αστείου» κινούνται πάνω σε δύο διασταυρούμενους άξονες: από τη μια ο άξονας «ρεαλισμός-μαγικός ρεαλισμός», και από την άλλη ο άξονας «ύπαιθρος-πόλη». Ιδιάζουσες προσωπικότητες, έφηβοι που πασχίζουν να ξεφύγουν από το περίκλειστο περιβάλλον της επαρχίας, ενήλικες επώδυνα (αλλά και γλυκά) καθηλωμένοι στην πρώτη νεότητά τους, κυρτωμένοι μεσήλικες με ματαιωμένο εαυτό – αυτοί είναι οι ήρωες των διηγημάτων της συλλογής. Αρκετές ιστορίες εκτυλίσσονται στον γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, το Βελβεντό Κοζάνης, ενώ άλλες έχουν ως φόντο τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Το βιβλίο, που βρίσκεται πλέον στην πέμπτη χιλιάδα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.

GiannisPalavos_photo2

Ο Γιάννης Παλαβός γεννήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης το 1980. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έγραψε τις συλλογές διηγημάτων Αληθινή αγάπη και άλλες ιστορίες (Intro Books, 2007), Σαν Άνγκρε / Τα δάκρυα της Φον Μπράουν (μαζί με τον συγγραφέα Σωτήρη Μπαμπατζιμόπουλο, Τόπος, 2009) και Αστείο (Νεφέλη, 2012). Έγραψε επίσης, σε συνεργασία με τον σεναριογράφο και σχεδιαστή κόμικ Τάσο Ζαφειριάδη, το σενάριο του κόμικ Το πτώμα (Jemma Press, 2011), που εικονογράφησε ο Θανάσης Πέτρου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα