Τους “ένωσε” ο Φίλης

 

“Ένας Φίλης την ημέρα την εσωστρέφεια κάνει πέρα”. Αυτό ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των υποψηφίων προέδρων της Ν.Δ., που άδραξαν την ευκαιρία των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας για την μη ύπαρξη γενοκτονίας των Ποντίων και έστρεψαν τα πυρά τους προς τα εκεί αφήνοντας για λίγο την μίζερη εσωκομματική κατάσταση.

«Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την Ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία», έγραψε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του o Άδωνις Γεωργιάδης.

Να διώξει τον υπουργό Παιδείας τον οποίο χαρακτηρίζει «θλιβερό» καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Παράλληλα ζητά από τον υπουργό Παιδείας να παραιτηθεί για όσα δήλωσε σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων την οποία ουσιαστικά αρνήθηκε. «Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του» αναφέρει σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζει, επίσης, στον υπουργό Παιδείας τη φράση του Χρήστου Γιανναρά σε συγκέντρωση για τη γενοκτονία το 2006: «Το νόημα αυτής εδώ της σύναξης δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία ρεαλιστική πολιτική δέσμευση: ότι θα αποδοκιμάζουμε πάντοτε με την ψήφο μας κάθε πολιτική ηγεσία, οποιασδήποτε επίπλαστης ή πραγματικής ιδεολογικής απόχρωσης, που επιδεικτικά παραγνωρίζει την ευαισθησία του λαού μας για τη Γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού Ελληνισμού».

Επίθεση στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη εξαπέλυσε ο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, χαρακτηρίζοντας τις «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων».

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη: “Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος. Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη”.

Η τηλεμαχία

 

Και φυσικά λόγω Φίλη ξεχάστηκε και η τηλεμαχία που επιδιώκουν Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, αρνείται κατηγορηματικά ο Μεϊμαράκης, ενώ και ο Τζιτζικώστας δεν μοιάζει να την πολυθέλει. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η τηλεμαχία δεν θα πραγματοποιηθεί.

Οι Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης δεν αποκλείεται να στήσουν μόνοι τους ένα ντιμπέιτ για να εκθέσουν τους άλλους δυο, ενώ ο δεύτερος κατηγορεί ευθέως τον Απ. Τζιτζικώστα για «κονσέρβες συνεντεύξεις», τον οποίο έχουν… στήσει στον τοίχο οι δυο πρώτοι και ο Βαγγ. Μεϊμαράκης για το γεγονός ότι έχει συνταγματικό κώλυμα και δεν μπορεί να είναι στην Βουλή έως το 2019, ενώ επικαλούνται και γνωματεύσεις συνταγματολόγων.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι εάν τουλάχιστον θα γίνουν οι δυο εθνικές συνδιασκέψεις που ζητούν πολλοί, αλλά και η συνεδρίαση της Κ.Ο., από τη στιγμή που το ντιμπέιτ αποκλείεται. Εάν δεν γίνει καμία εσωκομματική συνεδρίαση θα είναι η πρώτη φορά πάντως που η Ν.Δ. θα πάει σε εκλογές χωρίς να έχει συζητήσει, είτε σε συνέδριο είτε σε συνδιάσκεψη.

Αιχμές “Τζίτζι”

Αιχμές κατά των συνυποψηφίων του για την προεδρία της ΝΔ άφησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας απαντώντας στα περί ασυμβίβαστου της υποψηφιότητάς του, κατά την ομιλία του στην Κηφισιά.  «Κανένας από τους συνυποψήφιούς μου δεν δέχτηκε τη λάσπη που έχω δεχτεί εγώ. Καμία άλλη υποψηφιότητα δεν ενόχλησε το σύστημα όσο η δική μου. Τώρα ανακυκλώνουν και πάλι διάφορα σενάρια για δήθεν κωλύματα» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: Και για να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή, επειδή βλέπω πολλούς έτοιμους να κάνουν σημαία την μία ή την άλλη γνώμη, αγνοώντας το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, ξεχνώντας σκόπιμα την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο για τον Πρωθυπουργό. Είναι τόσο σαφές, τόσο ξεκάθαρο. Καταλαβαίνω την αγωνία των μηχανισμών της ακινησίας, αλλά δεν θα αλλάξουμε και το Σύνταγμα για να ησυχάσουν. Όσο πλησιάζει η 22α Νοεμβρίου τόσο δυναμώνουν οι επιθέσεις τους, να είστε όμως βέβαιοι για ένα πράγμα: Ο πόλεμος αυτός δεν με τρομάζει, αντίθετα ατσαλώνει τη θέλησή μου να τα αλλάξουμε όλα”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα