Τι σηματοδοτεί το «όχι» του Περισσού στους «δραχμιστές»

Το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ μπορεί να πέρασε πλέον στην ιστορία, αλλά βάσει των όσων διαμείφθηκαν επί τετραημέρου στον Περισσό έδωσαν πολλαπλές απαντήσεις σε ένα σωρό ερωτήματα που είχαν δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κατ’ αρχάς με βάση και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής το ΚΚΕ έκλεισε με θόρυβο την πόρτα σε ενδεχόμενη συνεργασία σε δυνάμεις που έχουν ως λάβαρο τους την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα (ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Plan B).

Και βέβαια οι λεγόμενοι «δραχμιστές» δεν βρίσκονται μόνο στις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Υπάρχουν κι εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην λησμονούμε τις δηλώσεις του πρώην υπουργού και νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη ότι “με την δραχμή μεγαλουργήσαμε“.

Για το συγκεκριμένο θέμα έχει λάβει θέση αρκετές φορές στο παρελθόν σε συνεντεύξεις του ο επανεκλεγείς γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όμως στην εισήγηση του στο 20ο συνέδριο του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για τους πολίτες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία του: «Στην περίπτωση αλλαγής νομίσματος, το λαϊκό εισόδημα θα εξανεμιστεί μέσω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, της αισχροκέρδειας, της ραγδαίας πτώσης της αγοραστικής δύναμης, καθώς και μέσω της μεγάλης ανατίμησης των εισαγόμενων εμπορευμάτων στα οποία στηρίζεται όχι μόνο η κατανάλωση αλλά και η βιομηχανία. Επίσης θα χτυπηθεί κι ένα μεγάλο μέρος αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, δανειοληπτών. Το μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό που θα βγει και σε αυτή την περίπτωση κερδισμένο».

Η περιγραφή που έκανε ο κ. Κουτσούμπας σε πολλούς θύμισε όλα όσα ισχυρίζονταν την εποχή του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015 οι ηγέτες των “Μενοευρωπαίων”. Άραγε υπάρχει μετάλλαξη στο ΚΚΕ, όπως πολλοί από την Κουμουνδούρου έσπευσαν να διαρρεύσουν; Από τον Περισσό λένε πως “απλά ο γραμματέας έκανε μια λογική προσέγγιση την οποία κάνει οποιοσδήποτε άνθρωπος βλέπει την πραγματικότητα και με ελάχιστες οικονομικές γνώσεις ερμηνεύει μια τέτοια εξέλιξη“. Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τόσο ο κ. Κουτσούμπας, όσο και άλλα στελέχη του Κομμουνιστικού κόμματος από τον Μάρτιο του 2015 έλεγαν σε όλους του τόνους (την εποχή της δημιουργικής ασάφειας του Γιάνη Βαρουφάκη) πως «η έξοδος από το ευρώ δεν συνιστά φιλολαϊκή λύση».

 

«Είχαμε προειδοποιήσει…»

Στο ΚΚΕ λένε πως για όλα τα δεινά του τόπου είχαν προειδοποιήσει τόσο τους πολίτες, όσο και το πολιτικό σύστημα. Χαρακτηριστικά στην εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής προς το 20ο συνέδριο αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Όταν όλα τα αστικά κόμματα και ο πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ, θριαμβολογούσαν το 1992 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το 2001 (επί Σημίτη) για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης, το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι δε θα επερχόταν μακροπρόθεσμα σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου του λαού της Ελλάδας με το βιοτικό επίπεδο των πιο ισχυρών οικονομιών της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Τελικά, υποχώρησε σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων ακόμα και στα πιο ισχυρά κράτη της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ενώ πολύ πιο δραματική ήταν αυτή η υποχώρηση στην περίπτωση της Ελλάδας. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει ότι οι ωφελημένοι θα είναι τελικά οι πιο ισχυροί καπιταλιστές, ότι η συνοχή της Ευρωζώνης δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο την παρουσίαζαν, ότι γρήγορα θα οξύνονταν η ανισομετρία και οι αντιθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της”.

Όμως στο Περισσό κάνουν λόγο για προσπάθεια διάφορων δυνάμεις που προσδιορίζονται ως αριστερές να πλασαριστεί ως λύση η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Το ΚΚΕ όμως έχει διαφορετική άποψη: “Το κρίσιμο ζήτημα για τον ελληνικό λαό και το κίνημά του, όπως και για κάθε λαό άλλωστε, είναι η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια ενάντια στην ΕΕ να μην παγιδευτεί στους στόχους του κεφαλαίου, στη ρητορική των δυνάμεων που, αν και μιλάνε ενάντια στα μνημόνια και στο ευρώ, συμπλέουν αντικειμενικά με τους σχεδιασμούς τμημάτων του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου.

Από τη μετάβαση, είτε σ’ ένα «διπλό νόμισμα» (ένα για την εσωτερική κυκλοφορία και ένα για τις διεθνείς συναλλαγές) και -στη συνέχεια- σ’ ένα αμιγώς εθνικό νόμισμα είτε στη σύνδεση με οποιαδήποτε μορφή με νόμισμα άλλης ισχυρής καπιταλιστικής δύναμης, μεγάλος χαμένος θα είναι και πάλι ο λαός, κάτι που ισχύει φυσικά και στην περίπτωση της υπογραφής μιας νέας δανειακής Συμφωνίας-Μνημονίου με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Κοροϊδεύουν συνειδητά το λαό όσοι ισχυρίζονται ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η υιοθέτηση ενός πιο υποτιμημένου νομίσματος μπορεί να αποτελέσει κρίκο βελτίωσης της ζωής του λαού μέσω της ώθησης που θα δώσει στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Και σε αυτή την περίπτωση οι δεσμεύσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ θα σφίγγουν τη μέγγενη για το λαό. Αυτός θα κληθεί και πάλι να πληρώσει τα δάνεια από τις χρηματαγορές, από τις επενδυτικές τράπεζες, από τα ταμεία των σημερινών ή άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και νομισματικών ενώσεων…».

Κόμμα παντός καιρού…

Διαβάζοντας την εισήγηση της Κ.Ε. που έγινε ομόφωνα δεκτή από τους σύνεδρους μένει να δούμε ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για το ΚΚΕ. Στην εισήγηση περιγράφεται ακόμη και το σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, κάτι που θα δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις στη χώρα.

Χαρακτηριστικά τονίζεται: “Εάν επιλεγεί από την ΕΕ και την αστική τάξη η αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ και η αλλαγή νομίσματος, το ΚΚΕ δε θα σταυρώσει τα χέρια, ούτε θα «σοκαριστεί» όπως άλλες δυνάμεις. Θα παρέμβει μαχητικά για να οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά ο αγώνας για την επιβίωση του λαού, για την αλληλεγγύη, για να μη μείνει καμία λαϊκή οικογένεια, κανένας εργαζόμενος, κανένας άνεργος μόνος του στα νύχια του κεφαλαίου, των τραπεζών και των κερδοσκόπων που θα εντείνουν την επίθεση τους σε βάρος του λαού. Ειδικότερα, το ΚΚΕ έχει μελετήσει σχέδιο δράσης και πρότασης προς το εργατικό λαϊκό κίνημα σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, οπότε και οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες“.

Πάντως το ΚΚΕ με το σύνθημα “Κόμμα παντός καιρού” δείχνει προς τα μέλη του και τις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης το πως θα δράσουν για να πετύχουν την λαϊκή εξουσία, αλλά και το πως θα δυναμώσει το ΚΚΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα