Τι ζήτησε η Φώφη από τους Σοσιαλιστές

Σε νέα παρέμβαση στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προέβη η Φώφη Γεννηματά, ζητώντας να μην ισχύσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% και να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Μάλιστα η κ. Γεννηματά στην προσύνοδο δεν αναφέρθηκε μόνο στο ελληνικό θέμα, αλλά και στο μεταναστευτικό, όσο και στο θέμα της Τουρκίας.
Για την Τουρκία ανέφερε: “Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας. Να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις”.
Για το προσφυγικό: “Πρέπει να παραμείνει ζωντανή η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας οφείλουν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται πάλι αύξηση μεταναστευτικών ροών στα νησιά, στο Αιγαίο, στα οποία η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική και απαιτείται άμεση αποσυμφόρηση τους. Η κοινή ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική και η ισοκατανομή των βαρών έχει ως προϋπόθεση την αναθεώρηση και όχι την επανενεργοποίηση του Δουβλίνου”.
Για το Κυπριακό: “Η πάγια θέση μας είναι ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών σε αυτή την προσπάθεια είναι εξαιρετικά σημαντική ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία”.

Για την Ελλάδα

Σε ότι αφορά το ελληνικό ζήτημα, αλλά και την ένταση που έχει προκύψει μετά την απόφαση Τσίπρα για την παροχή του επιδόματος στους συνταξιούχους και το πάγωμα της απόφασης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος η κ. Γεννηματά είπε προς τους Ευρωπαίους Σοσιλαιστές:
“Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Έχουμε ανάγκη τώρα και όχι το 2018. Είναι απαραίτητο να μειωθεί το πλεόνασμα του 3,5% και να ελαφρυνθεί ουσιαστικά το χρέος. Εγώ είμαι αυτή που κάνω σκληρή κριτική στον Τσίπρα για την υπερφορολόγηση που πνίγει την ανάπτυξη, για τις ιδεοληψίες που καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για το βοήθημα, γιατί αφήνει εκτός των δικαιούχων τους άνεργους, τους ανάπηρους και άλλες ευπαθείς ομάδες, όμως οι χθεσινές αποφάσεις ήταν απαράδεκτες.
Η στάση του Σόιμπλε για άλλη μια φορά είναι εναντίον των Ελλήνων πολιτών και πλήττει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αδιανόητο να μην δοθούν έστω και αυτά τα λίγα χρήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο έλεος του λαϊκισμού.
Οι πολίτες απογοητευμένοι από την πορεία της Ένωσης αναζητούν καταφύγιο στην αγκαλιά της Ακροδεξιάς. Και οι συντηρητικοί εξακολουθούν να νομίζουν ότι το φάρμακο γι αυτή την άρρωστη κατάσταση είναι η λιτότητα. Δεν πάμε πουθενά έτσι. Ή μάλλον πάμε: ολοταχώς προς τα πίσω”.
Η απόφαση
Προϊόν διαβουλεύσεων ήταν το «ναι» του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την τροπολογία για το επίδομα των συνταξιούχων. Στη συζήτηση που προηγήθηκε εντός των κομματικών οργάνων επικράτησαν τρείς γραμμές. Η μία ήταν η επίσημη. Να ψηφίσει το κόμμα “ναι” καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να γίνει συνεργός των μεθοδεύσεων του Μαξίμου οι οποίοι βλάπτουν τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε το κόμμα του να επιλέξει να απέχει από την ψηφοφορία.
Πιο σκληρή εμφανίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες η Χαρά Κεφαλίδου. Η βουλευτής τάχθηκε ανοικτά υπέρ του «όχι». Φέρεται να κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιχειρεί να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση όπως το καλοκαίρι του 2015 με το τρίτο μνημόνιο με στόχο αργότερα να χρεώνει στα κόμματα μέρισμα της ευθύνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα