Τα πρώτα «ρήγματα»

Όνειρο αποδείχτηκε για τον ΠΑΟΚ η πρόκριση της ομάδας στους ομίλους του Champions League και το φετινό καλοκαίρι. Παρά το γεγονός ότι ο «δικέφαλος του Βορρά» επένδυσε πιο πολλά χρήματα από κάθε άλλη χρονιά, το εμπόδιο της Σάλκε αποδείχτηκε ανυπέρβλητο.

Μπορεί το όνομα του γερμανικού συλλόγου να είναι πιο «δυνατό» από τα στάνταρ του ελληνικού ποδοσφαίρου –που ασυζητητί κάτι τέτοιο αποτελεί και την πραγματικότητα–,  αλλά σε καμία περίπτωση η Σάλκε δεν είναι η ομάδα των περασμένων ετών, ούτε καν της περσινής σεζόν που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό δύο φορές, νικώντας τον με σχετική άνεση.

Αν συμπεριλάβει κανείς στην εξίσωση και την απουσία του καλύτερου παίκτη των «βασιλικών μπλε» από τα παιχνίδια εναντίον του ΠΑΟΚ, Γιαν Κλάας Χούντελααρ, αλλά και την αποβολή του Ζερμέν Τζόουνς από το 64΄, τότε πραγματικά η ευκαιρία που χάθηκε μπορεί να χαρακτηριστεί και ανεπανάληπτη.

Παρ’ όλα αυτά, στη διοίκηση του «δικεφάλου» δεν βλέπουν έτσι την κατάσταση, ή τουλάχιστον δεν θέλουν να τη δουν έτσι –και σωστά πράττουν– αφού ο Χουμπ Στέφενς βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας μόλις δύο μήνες και είναι κοινή παραδοχή ότι το «χτίσιμο» του συνόλου βαδίζει στον σωστό δρόμο. Άλλωστε, ο Ολλανδός δεν είναι και κανένας τυχαίος προπονητής.

Το θέμα είναι οι σύμβουλοι του Ιβάν Σαββίδη να πείσουν τον Ρώσο μεγαλομέτοχο ότι αυτό που δημιουργείται στον ΠΑΟΚ δεν απαιτεί μόνο τα λεφτά του αλλά και τον απαραίτητο χρόνο. «Ο προπονητής κάθε μέρα που είναι στην ομάδα πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να είναι και η τελευταία. Αυτή είναι η μοίρα του προπονητή. Δεν πέτυχες τον στόχο σου; Φεύγεις…», ήταν η ατάκα του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ στην παρουσίαση του Χουμπ Στέφενς στις 25 Ιουνίου. Αν μη τι άλλο, με μία τέτοια λογική δύσκολα θα μπορέσει κάποια στιγμή ο «δικέφαλος» να συνεχίσει μια σταθερή πορεία. Βάσει αυτού, έχει ενδιαφέρον να κρίνουμε πώς είναι σήμερα η σχέση μεταξύ του κ. Σαββίδη και του πολύπειρου προπονητή.


«Μπηχτές» επί παντός

Όλα έμοιαζαν με ειδυλλιακό τοπίο στους Θεσσαλονικείς, μέχρι το ματς με τον Παναιτωλικό. Η ομάδα είχε «τσιμπήσει» θετικό αποτέλεσμα στη Γερμανία και υπήρχαν οι προϋποθέσεις για τη μεγάλη πρόκριση. Ωστόσο, ο πρώτος στόχος –που είναι το πρωτάθλημα– φαίνεται ότι ξεχάστηκε κάπου μεταξύ Γκεζελγκίρχεν και Αγρινίου. Ο ΠΑΟΚ έφυγε από την έδρα του Παναιτωλικού (που σημειωτέον έπαιζε κεκλεισμένων των θυρών) με ταπεινωτική ήττα που έπρεπε να υπερβαίνει το εύρος του τελικού 2-0 και με τον Χουμπ Στέφενς να επιβεβαιώνει για πρώτη φορά το ιδιαίτερο του χαρακτήρα του. «Όλοι είχαν το μυαλό τους στη Σάλκε, οι παίκτες μου, ο Τύπος, ακόμα και η διοίκηση. Μόνο εγώ σκεφτόμουν τον Παναιτωλικό». Όπως ήταν φυσικό, τα λόγια αυτά δεν ήχησαν ευχάριστα στον Ιβάν Σαββίδη που αποφάσισε να δώσει τόπο στην οργή λόγω του ματς με τη Σάλκε. «Για να έχουμε τη σωστή νοοτροπία, πέρα από δουλειά, χρειάζονται κι άλλοι παίκτες που θα έχουν το πνεύμα του νικητή. Πάρτε για παράδειγμα τον Στοχ», πρόσθεσε μάλιστα ο τεχνικός ηγέτης της ομάδας, ρίχνοντας και τα «καρφιά» του τόσο για την ποιότητα όσο και για την καθυστέρηση των μεταγραφών.

Περί μεταγραφών

Για ποιες μεταγραφές μιλούσε ο Ολλανδός; Η απάντηση είναι εύκολη. Αρκεί να κοιτάξει κάποιος τον χρόνο συμμετοχής των Ινίγκο Λόπεθ, Γιάννη Σκόνδρα, Νίκου Σπυρόπουλου και Τόμας Νέτσιντ. Ο πρώτος μπορεί να έχει ένα 90λεπτο σε δύο αγώνες, αλλά ρόλο σε αυτό το γεγονός έπαιξε ότι κόντρα στον Παναιτωλικό ο Χουμπ Στέφενς δεν είχε άλλες επιλογές. Δεν είναι ψέμα, άλλωστε, ότι μετά το ματς του Αγρίνιου, η δυσφορία του για τον Ισπανό σέντερ μπακ ήταν τόσο έντονη, ώστε η απόκτηση ενός κεντρικού αμυντικού να αποτελεί προτεραιότητα πλέον για τον 59χρονο τεχνικό, αφού ούτε τον Μιγκέλ Βιτόρ θα τον επιθυμούσε για βασική λύση.  Επιπλέον, ο Γιάννης Σκόνδρας αποκτήθηκε (αντί 300.000 ευρώ από τον Ατρόμητο) με την προοπτική να αγωνίζεται βασικός στη δεξιά πτέρυγα της αμυντικής γραμμής, αλλά αντί αυτού επιλέγεται ο Στέλιος Κίτσιου που η κανονική του θέση είναι αμυντικό χαφ. Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι τουλάχιστον ο 20χρονος δείχνει πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Αποκορύφωμα αποτελεί η περίπτωση του Νίκου Σπυρόπουλου. Ακόμα και τώρα που ο Λίνο είναι νοκ-άουτ, για τη θέση του αριστερού μπακ, ο Στέφενς επιλέγει τον Γιάννη Σκόνδρα, αφού δεν υπάρχει κι άλλος. Για τον Τόμας Νέτσιντ, υφίσταται το ελαφρυντικό ότι είναι ακόμα ανέτοιμος. Με λίγα λόγια, από τις 8 ουσιαστικά μεταγραφές (Στοχ, Λούκας, Σκόνδρας, Νέτσιντ, Σπυρόπουλος, Λόπεθ, Βίτορ, Τζιόλης και ένατος ο Πάμπλο Γκαρσία που δεν αποκτήθηκε τόσο για αγωνιστικούς λόγους), μόνο οι 3 (Στοχ, Λούκας, Τζιόλης) είναι αυτοί που πραγματικά επιθυμεί ο Χουμπ Στέφενς. Οι υπόλοιποι είτε έχουν τεθεί στο περιθώριο είτε αγωνίζονται επειδή δεν έχει αυτή τη στιγμή καλύτερους. Αυτά συμβαίνουν στο πρώτο δίμηνο συνεργασίας μεταξύ μεγαλομετόχου και προπονητή, και σίγουρα στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερα «επεισόδια».

Παύλος Κουστέρης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα