Τα… κοράκια που άλλαξαν φωλιές!

Από απόγευμα του Σαββάτου, 22/8, που ο Γιάννης Παπαδόπουλος θα σφυρίξει την έναρξη στο παιχνίδι Πανθρακικός-Αστέρας Τρίπολης, ξεκινά κι επίσημα η νέα ποδοσφαιρική χρονιά. Και βέβαια πολύ λογικά οι φίλοι των ομάδων αναμένουν με αγωνία για το τι ψάρια θα πιάσουν οι νέοι αστέρες που αφίχθησαν με ντόρο στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Όμως, επειδή είμαστε στην Ελλάδα, σημαντικό ρόλο στην υπόθεση ελληνικό ποδόσφαιρο παίζουν και οι διαιτητές. Είτε κάνουν λάθη ανθρώπινα, είτε είναι… ματιασμένοι, πάντα πρωταγωνιστούν στην ελληνική ποδοσφαιρική κοινωνία.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπήρξε μέγα παρασκήνιο για τη διάρθρωση των πινάκων. Όχι μόνο των διαιτητών, αλλά και των παρατηρητών. Παρασκήνιο, που φθάνει στα όρια της γελοιότητας. Και λέμε γελοιότητας, διότι από τη μία οι «κύριοι τίμιοι», όπως τους αποκαλούν στα καφενεία, ζουν μόνο για το πώς θα συμπεριληφθούν στους πίνακες, ενώ από την άλλη οι παράγοντες που έχουν την ευθύνη για να ελέγχουν την απόδοση των ρέφερι και να τους αξιολογούν με τα όσα λένε δημιουργούν την εικόνα φαρσοκωμωδίας. Όπως, για παράδειγμα, αυτά που είπε στους ρέφερι ο Γιάννης Τσαχειλίδης.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, μπας και καταλήξουμε κάπου, διότι, λόγω των δύο πανσέληνων του φετινού Αυγούστου, δημιουργείται ένα περίεργο κλίμα. Και όπως γνωρίζουμε όλοι, η μαγεία του αυγουστιάτικου φεγγαριού (εις διπλούν φέτος) προκαλεί έκρηξη ρομαντισμού στην ελληνική διαιτησία. Εκτός κι εάν εμφανιστούν οι λυκάνθρωποι, ή άλλα όντα που σύμφωνα με τους μύθους κυκλοφορούν τις πανσέληνους και χαθεί ο ρομαντισμός.

Αλλάζουν πόλεις σαν τα πουκάμισα

Μέχρι στιγμής, στην ελληνική διαιτησία έχει μείνει στην ιστορία η μεταγραφή που είχε κάνει πριν από χρόνια ο Γιώργος Καζναφέρης και από τον σύνδεσμο Αθηνών είχε πάει κάπου στην Πελοπόννησο. Ξεκίνησε για διακοπές ο Γιώργος, του άρεσε, κι έτσι έμεινε μόνιμα. Άντε ακολούθησαν και κάποιοι άλλοι, όμως ο Καζναφέρης όπως και να το κάνουμε ήταν πρωτοπόρος.

Τώρα πλέον αυτές οι μετοικήσεις… λόγω κρίσης είναι στην ημερησία διάταξη. Και οι διαιτητές άνθρωποι είναι και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειές τους. Έτσι αφήνουν τις γενέτειρες για τα μάτια άλλων πολιτειών. Όπως οι γαμπροί αφήνουν το πατρικό όταν παντρεύονται για να εκμεταλλευτούν τα προικώα.

  • Ο Κιοτζένης (35 ετών) ασφυκτιούσε ο φουκαράς στην Καβάλα και πήγε στη διπλανή Ξάνθη, που έχει και παραδοσιακό καρναβάλι. Και ω! Ο βασιλιάς καρνάβαλος έκανε το θαύμα του και ο εν λόγω ρέφερι πήρε ως δώρο σφυρίχτρα για τη Σούπερ Λιγκ, παρά το γεγονός ότι οι άσπονδοι φίλοι του (τα παλιόπαιδα) διαρρέουν ότι είναι κακός διαιτητής. Απλά να τονιστεί ότι η Καβάλα έχει στους πίνακες τον Μάνταλο, που παλαιότερα είχε φύγει από την Αθήνα διότι είχε μαγευτεί από την πανέμορφη πόλη της Καβάλας.
  • Ο Τζήλος από την άλλη είχε βαρεθεί το καρναβάλι της Ξάνθης και είπε να μετακομίσει στη Λάρισα. Θα μου πείτε ότι ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο σε κάθε καύσωνα στη Θεσσαλική πόλη. Όμως κάτι ο Πηνειός, κάτι ο χαλβάς από τα γειτονικά Φάρσαλα έκαναν τον Τζήλο να ζηλέψει και άφησε την Ξάνθη. Και σαν δώρο για τη μεγαλοθυμία του, προήχθη στη Σούπερ Λίγκα.
  • Ο Καραντώνης τόσα χρόνια στις Σέρρες έπηξε ο άνθρωπος στους ακανέδες. Έτσι προτίμησε την Ημαθία. Να είναι και υπό τη σκέπη της Παναγίας Σουμελά. Άντε και του Καραμελίδη. Και όπως λένε οι δικοί του «φίλοι», θα χρειαστεί πολλά τάματα διότι, εκτός του ότι είναι άπειρος, δεν είναι δα και το σούπερ ταλέντο.
  • Και φυσικά, για όσους είναι άπιστοι, η Παναγία Σουμελά έκανε το θαύμα της. Όχι μόνο για τον Καραντώνη, που πήγε κοντά της. Αλλά «ευλόγησε» και τον Ανανία Φωτιάδη, που έμεινε στις Σέρρες και πήρε κι αυτός προαγωγή. Απλά οι ποδοσφαιρόφιλοι των Σερρών ακόμη προσπαθούν να βγάλουν άκρη για το ποιος είναι πιο κακός διαιτητής. Αυτός που έφυγε ή αυτός που έμεινε. Και για τον λόγο αυτό έχουν κάνει αίτημα στον Κοντονή και την κυβέρνηση να τους επιτρέψει ένα δημοψήφισμα για να αποφασιστεί σε ποιον θα δώσουν το «χρυσό Βατόμουρο». Βέβαια, οι Σερραίοι λένε ότι το δικό τους δημοψήφισμα θα είναι δεσμευτικό, όχι σαν το άλλο το «μαϊμού» του Τσίπρα, που ψηφίσαμε όχι στο μνημόνιο και μας έφερε μία μνημονιάρα να με το συμπάθιο.

Οι βοηθοί

Μία ξεχωριστή κατηγορία είναι οι βοηθοί. Το λέει και η λέξη: ΒΟΗΘΟΙ. Τι σημαίνει, δηλαδή; Ότι οι άνθρωποι χρειάζονται την ανάλογη βοήθεια για να… βοηθήσουν και αυτοί. Το ένα χέρι πλένει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο.

  • Ο Κασσαβέτης (34 χρόνων) είχε πήξει τόσα χρόνια στο νέφος στη Δυτική Αττική. Σου κόβεται η ανάσα. Έτσι προτίμησε τον καθαρό αέρα της Αιτωλοακαρνανίας. Με τις Ναυπάκτους, το Αιτωλικό για φρέσκο ψάρι (για να βλέπει καλύτερα) με τον Αστακό για μπανάκια, με την Αμφιλοχία με τη φημισμένη γαρίδα τη γάμπαρη. Μιλάμε για μεγαλεία. Και αφού άνοιξαν τα ρουθούνια του από τον καθαρό αέρα, πήρε και έναν προβιβασμό στη Σούπερ Λίγκα. Αυτό θα πει η τυχερή χρονιά.
  • Καλή η Αιτωλοακαρνανία, αλλά δεν μπορεί δύο γίγαντες, και είναι στο ίδιο μέρος. Έτσι ο Πυλαρινός που στις 13 Οκτωβρίου κλείνει τα 37 έδειχνε να πνίγεται. Τι να κάνει το παιδί, έκανε την καρδιά του πέτρα και την έκανε για Ζάκυνθο. Τώρα εάν χρησιμοποίησε το 11880 μαζί με τον Λιανό (από τη γνωστή τηλεοπτική διαφήμιση) δεν το ξέρω. Όμως αυτό που ξέρω είναι ότι η Ζάκυνθος είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί το καλοκαίρι. Μαγευτικές παραλίες, κρυστάλλινα νερά, χρυσαφένιες αμμουδιές. Και κόλαση στη νυχτερινή διασκέδαση. Ένα Λαγανά να χτυπήσεις το βράδυ, σε αναζωογονεί. Όμως στη Ζάκυνθο υπάρχει και ο θαυματουργός Άγιος Διονύσιος. Και ο επόπτης Πυλαρινός είδε το φως το αληθινό από τον Άγιο Διονύσιο. Εισαγωγή στους πίνακες της Σούπερ Λίγκα. Αν αυτό δεν είναι θαύμα, τότε τι είναι;
  • Αντίθετα οι Καλφάκης από τα Χανιά (37άρης) και ο Κόντιζας (35άρης και με πείρα) δεν είχαν κάποιον άγιο να τους βοηθήσει και πήραν την άγουσα για τα αποδυτήρια.
  • Στην όλη ιστορία υπάρχει και ο Φαντόπουλος από τον Πειραιά. Παλίκαρος… ετών 42. Κατά σύμπτωση είναι συντοπίτης με τον Τσαχειλίδη που κάνει το κουμάντο στους διαιτητές. Μιλάμε ότι ο φίλος μας λες κι έπιασε το τζόκερ. Με διπλή πανσέληνο τον Αύγουστο πώς να χάσει ο Φαντόπουλος; Κι όμως έχασε, διότι ο Τσαχειλίδης φοβήθηκε το κράξιμο κι έκανε πέτρα την καρδιά του κι άφησε εκτός πινάκων τον συντοπίτη του.

Οι παρατηρητές

Ευτράπελα έχουν συμβεί και με τους πίνακες με τους παρατηρητές. Κατ’ αρχάς ξυρίστηκαν με την ψιλή τρεις περιφερειάρχες, οι Μαζαράκος-Σταθόπουλος-Γκαϊτατζής. Εν συνεχεία πρώην διαιτητές με χρόνια στο κουρμπέτι συνταξιοδοτήθηκαν. Όπως είναι ο Αμυγδαλής (μέχρι πρότινος μέλος της ΚΕΔ). Δηλαδή αυτόν τον είχαν στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, αλλά τώρα είναι ανίκανος να κρίνει διαιτητές. Μιλάμε ότι η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια. Επίσης καθαρίστηκαν οι Γιαννόπουλος και Βέλλιος. Και ο Παπαδάκος που φαγώθηκε με φωτογραφική διάταξη (άρθρο 67 παρ. 4 του κανονισμού διαιτησίας). Για τη συγκεκριμένη περίπτωση λένε οι κακές γλώσσες ούτε η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν θα έβρισκε αυτό το πάτημα.

  • Εκτός πινάκων έμεινε και ο Γιανναδάκης. Η δικαιολογία για τον Λασιθιώτη ήταν ότι απέτυχε στις γραπτές εξετάσεις. Όμως τον Γιανναδάκη δεν τον έστειλαν σπίτι του, αλλά τον υποβίβασαν στη Φούτμπολ Λιγκ. Προφανώς εκεί δεν θα κάνει τα ίδια λάθη στα γραπτά. Εκτός κι εάν του λείπουν κάποια ένσημα για να συνταξιοδοτηθεί, και σε εποχή που πέφτει μαχαίρι στο ασφαλιστικό τον βοηθούν για να μην εξαγοράσει τα ένσημα που του λείπουν. Όπως και να το κάνουμε, δεν μπορείς να τους αποκαλέσεις και… απάνθρωπους. Έχουν συναίσθημα… Βέβαια τα ερωτηματικά παραμένουν για το πώς ο άνθρωπος επί 15 χρόνια δεν έκανε λάθη και τα ανακάλυψαν τώρα; Και πως είναι σίγουροι πως στην Φούτμπολ Λιγκ δεν θα υποπέσει στα ίδια σφάλματα; Οι πονηροί του αθλήματος δίνουν την εξήγηση ότι με το φάγωμα του Γιαννάκη κάποιοι έστειλαν μηνύματα σε κάποιους δίνοντας χέρι φιλίας…
  • Μία άλλη περίπτωση είναι και ο Γαβριηλίδης από την Ξάνθη. Πρώην βοηθός που εκμεταλλεύτηκε την τροποποίηση του κανονισμού που έγινε φέτος (άρθρο 24, παρ. 2). Τώρα όλοι όσοι λένε πως ο εν λόγω παρατηρητής είναι αδελφός του προέδρου της ΕΠΣ Θράκης (Κομοτηνή) και μέλος του προεδρείου της ΕΠΟ είναι κακεντρεχείς. Τι να κάνουν οι άνθρωποι; Αδέλφια είναι και λάτρεις του ποδοσφαίρου.

Στη Φούτμπολ Λιγκ

Αρκετά είναι και τα παράδοξα στις αξιολογήσεις της Φούτμπολ Λιγκ. Όπως για παράδειγμα η άνοδος των Μίαρη (Δωδεκάνησα), Παπαργυρίου (Πιερία), οι οποίοι είναι 35άρηδες και οριακά έχουν το δικαίωμα. Όμως πώς θα αξιολογηθούν οι δύο για τη Σούπερ Λιγκ, καθώς όταν έρθει η σειρά τους δεν θα τους παίρνει η ηλικία; Εκτός εάν τα παλικάρια «μαγεύσουν» με την απόδοσή τους και αναγκάσουν τους επαΐοντες να τους προαγάγουν πολύ νωρίτερα. Εδώ ισχύει το «ποτέ μη λες ποτέ».

  • Εδώ να πούμε ότι φαγώθηκαν οι Καριοφίλης (29 χρόνων με τρία χρόνια εμπειρίας) και Μαλούτας (Ημαθίας, 33).
  • Επανήλθε ο Γκράνας από την Ξάνθη, που λόγω ηλικίας (37άρης) θα παίξει ένα χρόνο κι εν συνεχεία θα… αποστρατευτεί, αφού δεν τον παίρνει ο χρόνος για τη Σούπερ Λιγκ. Γι’ αυτόν τον λόγο κόπηκαν οι Σωσώνης (Φθιώτιδα, 37) και Βρακάς (Εύβοια, 38) και Ντοκάκης (Χανιά, 36).
  • Να σημειώσουμε ότι πέντε διαιτητές της Φούτμπολ Λιγκ δεν έχουν τρέξει στα τεστ της 1ης Αυγούστου. Και όπως ανακοινώθηκε, θα τρέξουν στις 29 Αυγούστου, με τη δεύτερη πανσέληνο. Ό,τι πρέπει για μία βολτίτσα με φόντο το αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Οι οδηγίες

Και φυσικά για να ολοκληρωθεί η κωμωδία είχαμε και την ομιλία του Τσαχειλίδη προς τους ρέφερι της Σούπερ Λίγκας. Οδηγίες, που κάποια παλιόπαιδα όταν τις άκουγαν έλεγαν πως θυμίζουν τις δέκα εντολές προς τον Μωυσή. Τώρα ποιος είναι ο Μωυσής και τι αξία έχουν οι δέκα εντολές στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

  • Ο Τσαχειλίδης, λοιπόν, είπε πως χάρη των ανοικτών πινάκων θα μπορεί να ανεβοκατεβάζει όσους δεν έχουν καλή απόδοση. Σιγά μην μπορέσει να το κάνει εάν δεν το θέλει η ΕΠΟ, λέμε εμείς.
  • Απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις των διαιτητών και των βοηθών στα αποδυτήρια των ομάδων. Και λέω εγώ, εάν ένα ανιψάκι του ρέφερι θέλει τη φανέλα του Καμπιάσο, ή του Μπουονανότε, ή ένα αυτόγραφο του Εσιέν, σιγά μη χαλάσεις το χατίρι σε ένα παιδί.
  • Καμία συνάντηση σε πόλεις ούτε καν με τον αρχιδιαιτητή της τοπικής Ένωσης. Και πώς θα γίνονται οι μεταφορές; λέω εγώ. Ας πούμε για παράδειγμα ότι φεύγει ένας ρέφερι ταξίδι από την Τρίπολη για τη Βέροια. Και ο Τριπολιτσιώτης πρόεδρος της Ένωσης θέλει να στείλει πεσκέσι στον Βεροιώτη ένα κεφάλι μυζήθρα. Πιο ασφαλής και γρήγορος τρόπος από το ταξί του διαιτητή δεν υπάρχει. Γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να διακοπεί μία πατροπαράδοτη συνήθεια, όπως είναι αυτή με τα πεσκέσια. Μην τρελαθούμε κιόλας, κύριε Γιάννη μας.
  • Και φυσικά μεταξύ των εντολών ήταν να έχουν κλειστά τα κινητά και να μη μιλούν με παρατηρητές και παράγοντες. Κι αν λέμε αν θέλει να τους μιλήσει ο Τσαχειλίδης, πώς θα επικοινωνήσει; Με σήματα καπνού όπως οι Ινδιάνοι; 

Το κουμάντο

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως το κουμάντο στους πίνακες το έκαναν οι Γκιρτζίκης και Καραμελίδης. Με το σκεπτικό να βολέψουν όλους τους φίλους τους προέδρους των ΕΠΣ. Φίλοι και φυσικά ψηφοφόροι στις εκλογές της ΕΠΟ (για να μην ξεχνιόμαστε). Όσο για τους Τσαχειλίδη-Γενναίο-Σωμαρακάκη, απλά παρίστανται και συμφωνούν. Απλά ο Τσαχειλίδης, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, πήρε το μαχαίρι στους παρατηρητές. Και «καθάρισε» ανθρώπους που ήταν 15 χρόνια διεθνείς διαιτητές, ενώ ο ίδιος την Ευρώπη την έβλεπε μόνο ως τουρίστας. Για τους άλλους δύο τι να πούμε; Ότι ο Γενναίος ανταμείφθηκε για τις γενναιότητές του, ενώ ο Σωμαρακάκης, που τριμήνου είχε κριθεί ακατάλληλος για την ΚΕΔ και είχε απομακρυνθεί με συνοπτικές διαδικασίες χρησιμοποιήθηκε για να κλείσει η τριάδα.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τελευταίοι δύο πρόεδροι της ΕΠΟ ήταν προηγουμένως επικεφαλής στην Επιτροπή Διαιτησίας. Ο λόγος για τον Σαρρή και τον Γκιρτζίκη. Άρα και ο Καραμελίδης, που έχει ενεργή εμπλοκή με τη διαιτησία, έχει… τα εχέγγυα για να γίνει πρόεδρος στην πολύπαθη ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Ίδωμεν…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα