Τα ΕΛ.ΠΕ. «αγοράζουν», η ΔΕΗ δεν… πουλάει!

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΑΛΛΑ…

 

 

 

Σενάρια για αγορά της ΔΕΗ τροφοδότησε ενημέρωση από τον CEO των Ελληνικών Πετρελαίων, Γρηγόρη Στεργιούλη, παρουσία του προέδρου του ομίλου Στάθη Τσοτσορού.

 

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

 

Όπως είπε o διευθύνων σύμβουλος, ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος προετοιμάζει την είσοδό του σε νέες ενεργειακές αγορές, υπονοώντας και τη ΔΕΗ. Έτσι για δύο ημέρες τα σενάρια αναπτύχθηκαν μέχρι να υπάρξει διάψευση από το διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού ότι «δεν πουλάμε». Βέβαια η λαϊκή σοφία επιτάσσει ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά», ωστόσο στο φερόμενο φλερτ υπάρχουν οι καταλύτες που θα μπορούσαν να το αναζωπυρώσουν, έστω κι αν επισήμως δεν υπάρχει καπνός.

Τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου που ο όμιλος των ΕΛ.ΠΕ. «έγραψε» κέρδη της τάξης των 575 εκατ. ευρώ και παρουσίασε βελτιωμένες επιδόσεις σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, δίνει τη δυνατότητα στους διοικούντες να κάνουν επιθετικές –όχι παράτολμες- επενδυτικές κινήσεις, προκειμένου να ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο τη θέση των ΕΛ.ΠΕ. στην αγορά.

Έτσι αποκρυπτογραφώντας τα όσα είπαν στην ενημέρωση της προηγούμενης Τρίτης οι δύο ισχυροί άνδρες Τσοτσορός και Στεργιούλης, εξάγεται το συμπέρασμα πως ο όμιλος είναι ανοιχτός σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, που θα διευκολύνει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα επιτρέψει επιπλέον στην επιχείρηση να αντισταθμίσει απώλειες που θα υποστεί από τον περιορισμό του μεριδίου αγοράς της.

Όπως προαναφέρθηκε ο κ. Γρ. Στεργιούλης τόνισε, σε ενημερωτική εκδήλωση παρουσία του κ. Στ. Τσοτσορού, ότι τα ΕΛ.ΠΕ. προετοιμάζουν την είσοδό τους σε νέες ενεργειακές αγορές εκτός των πετρελαιοειδών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι προβλέψεις διεθνώς αναφέρουν πως τα υγρά καύσιμα σε ορίζοντα δεκαετίας θα χρησιμοποιούνται μόνο για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, ενώ στις αστικές μετακινήσεις θα κυριαρχήσουν νέες πηγές ενέργειας όπως ο ηλεκτρισμός και πιθανώς το υδρογόνο. Αυτό συνεπάγεται μεταβολές και στη δομή του δικτύου λιανικής, δηλαδή τα πρατήρια καυσίμων που θα πρέπει να ανασχεδιαστούν προκειμένου να εξυπηρετούν τις νέες ανάγκες.

Σε σχέση, ειδικότερα με τις προοπτικές συνεργασίες με τη ΔΕΗ, παράγοντες των ΕΛ.ΠΕ. τόνιζαν ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική θα πρέπει να περιοριστεί στο 50% ως το 2020. Πρόσθεταν ότι βέλτιστη επιλογή για τη ΔΕΗ, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες αυτές θα είναι να προχωρήσει σε συμπράξεις στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, με την κατασκευή από κοινού νέων μονάδων ή με την δημιουργία πολυμετοχικών σχημάτων στα οποία κάθε πλευρά θα εισφέρει το παραγωγικό της δυναμικό.

Τα ΕΛ.ΠΕ. δραστηριοποιούνται ήδη στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά και στη λιανική ρεύματος μέσω της Elpedison, κοινή εταιρία με την ιταλική Edison. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ταχθεί κατά των σεναρίων για πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που προβλέπει το σενάριο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» (σχετικός νόμος είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά παραμένει ανενεργός) στο πλαίσιο του οποίου πάντως ενδιαφέρον για αγορά μονάδων είχε εκφράσει μεταξύ άλλων και η Edison.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές των ΕΛΠΕ:

-Η κερδοφορία του ομίλου θα διαμορφωθεί εφέτος σε επίπεδα – ρεκόρ σε συγκρίσιμη βάση, αφαιρουμένης δηλαδή πιθανής επίπτωσης από τη διακύμανση των διεθνών τιμών. Η υποχώρηση των τιμών του αργού μειώνει το κόστος παραγωγής και εφοδιασμού αλλά έχει σαν αποτέλεσμα και την υποτίμηση των αποθεμάτων που κατέχει η εταιρία.

-Η κατανάλωση συνολικά στην εγχώρια αγορά αναμένεται να κλείσει εφέτος σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2014.

– Έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για τη διευθέτηση των οφειλών των ΕΛΠΕ προς το Ιράν για τις προμήθειες αργού προ της επιβολής του εμπάργκο και μια από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η αποπληρωμή σε βάθος χρόνου σε συνδυασμό με την προμήθεια αργού.

 

Η απάντηση της ΔΕΗ

Δύο ημέρες αργότερα κι ενώ είχε αναπτυχθεί ολόκληρη φιλολογία για το τι θα συμβεί σχετικά με το deal των δύο εταιρειών ήρθε η επίσημη τοποθέτηση από την ΔΕΗ. Έτσι στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Αντιμετωπίζουμε θετικά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από εταιρίες της αξιοπιστίας και δυναμικής των ΕΛΠΕ, ως παράγοντας τόνωσης της αγοράς και κυρίως ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού. Ειδικότερα στην αγορά προμήθειας Η.Ε. (λιανική αγορά) είναι αναγκαία, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα και μάλιστα με αφορμή την είσοδο των ΕΛΤΑ, η δραστηριοποίηση εταιριών που αφενός θα επενδύσουν και αφετέρου θα απευθύνονται σε όλους τους καταναλωτές, αναλαμβάνοντας το εύλογο ρίσκο χωρίς να επιδιώκουν το γρήγορο, εύκολο και μεγάλο κέρδος σε βάρος τελικά των καταναλωτών.

Τέλος, τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η ΔΕΗ επιδιώκει τις επιχειρηματικές συνεργασίες και εργάζεται γι’ αυτές με ισχυρές εταιρίες όπως τα ΕΛΠΕ, αλλά η πώληση μονάδων παραγωγής στον οποιονδήποτε, είναι εκτός του σχεδιασμού μας. Όποιος θέλει, αντί να επιδιώκει να πάρει από τα έτοιμα, ας κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα