Τα ελεγχόμενα «αντάρτικα» και τα θερινά τμήματα του… τρόμου

Οι παλιές κοινοβουλευτικές καραβάνες λένε πως τα θερινά τμήματα της Βουλής είναι ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης για να περάσει επώδυνα νομοσχέδια, δίχως να γίνει μεγάλος ντόρος. Είναι, όπως λένε, η χαρά των επικοινωνιολόγων και οι χειρότερες ημέρες για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς λόγω θερινής ραστώνης οι αντιδράσεις και οι φωνές ελάχιστα ακούγονται από τους πολίτες.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Με αυτό το σκεπτικό η κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει τη Βουλή, προκειμένου να περάσει τα δύσκολα νομοσχέδια που είναι προαπαιτούμενα από την τρόικα για να εκταμιευθούν οι δόσεις. Και αυτό διότι στα θερινά τμήματα τα κόμματα έχουν το δικαίωμα να αντικαταστήσουν επικίνδυνους βουλευτές. Όμως φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η πολιτική αβεβαιότητα που υπάρχει μετά τις ευρωεκλογές και η πίεση της αντιπολίτευσης δημιουργούν προβληματισμό στο Μαξίμου.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν πως στους κόλπους των βουλευτών επικρατεί μια θολή περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα με έντονο το άρωμα των πρόωρων εκλογών, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει μερικούς σε σκέψεις αυτονόμησης. Ή είναι η ευκαιρία να δείξει στους ψηφοφόρους της περιφέρειάς του ότι αυτός δεν συμφωνεί. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως σε «πηγαδάκια» βουλευτών στο καφενείο του Κοινοβουλίου εκφράζεται αγωνία για το αν θα υπάρξουν εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο και προβληματισμός για το πώς θα επιβιώσουν οι ίδιοι πολιτικά. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι σχεδιάζουν ελεγχόμενα «αντάρτικα», προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν με καλύτερες συνθήκες στις εκλογικές τους περιφέρειες για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι στην κυβέρνηση που χαρακτηρίζουν τους συγκεκριμένους βουλευτές ως «αντάρτες του γλυκού νερού που παραβιάζουν ανοικτές θύρες». Αναφέρουν, δε, ως ενδεικτικό το πρόσφατο περιστατικό με τους πέντε βουλευτές της Ν.Δ. (Ι. Τζαμτζής, Θ. Σολδάτος, Π. Βογιατζής, Δ. Κυριαζίδης, Ηλ. Βλαχογιάννης), που έσπευσαν θορυβωδώς να ζητήσουν από την κυβέρνηση την αποκατάσταση των μισθολογίων των ένστολων, η οποία όμως θα γίνει ούτως ή άλλως.

 Τα «καυτά» τμήματα της Βουλής

Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό επιτελείο επικεντρώνει την προσοχή του στη σύνθεση του Β΄ και Γ΄ Θερινού Τμήματος, τα οποία θα κληθούν να ψηφίσουν τα «καυτά» νομοσχέδια για τη «μικρή» ΔΕΗ, τον αιγιαλό και για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Για τον λόγο αυτό, διενεργούνται επαφές με τους βουλευτές που μετέχουν στο εν λόγω τμήμα, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι βουλευτές, όπως ο Γιώργος Βλάχος, έσπευσαν να ζητήσουν την αντικατάστασή τους σε περίπτωση που ζητείτο και η δική τους έγκριση. Πάντως, από τα δύο πρώτα τμήματα λείπουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που εκλέγονται στις περιφέρειες Κοζάνης και Φλώρινας –περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ–, Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), ΜιχάληςΠαπαδόπουλος (Ν.Δ.) και Στάθης Κωνσταντινίδης (Ν.Δ.), ενώ η Φωτεινή Πιπιλή (Ν.Δ.), που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμο για τους αιγιαλούς, τοποθετήθηκε μόνο στο Α΄ τμήμα, το οποίο δεν θα κληθεί να το διαχειριστεί. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί «βραχυκύκλωμα» από άλλους υποψήφιους «αντάρτες». Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων στο Β΄ τμήμα μετέχει ο Δημήτρης Κυριαζίδης (Ν.Δ.), ο Μιχάλης Κασσής (ΠΑΣΟΚ) και ο Συμεών Κεδίκογλου (ΠΑΣΟΚ), που φέρεται δυσαρεστημένος από την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.

Εκτός αυτού όμως, το Β΄ Θερινό χαρακτηρίζεται και ως «τμήμα του τρόμου», όχι τόσο για τη σύνθεσή του, αλλά κυρίως για την απουσία πλειοψηφίας! Συγκεκριμένα, διαθέτει 50 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και άλλους τόσους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης! Για την ώρα ο μόνος τρόπος για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ είναι να μη δοθεί άδεια στον προφυλακισμένο ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Μπούκουρα από τον εισαγγελέα φυλακών, γεγονός που θα «ρίξει» την πλειοψηφία στους 49 βουλευτές.

Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα εξαρτάται από τις προθέσεις του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τη συγκυβέρνηση να αναζητήσει άλλες λύσεις. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί είναι και αυτή που προβλέπει την αποχώρηση των Ανδρέα Λοβέρδου και Χρήστου Αηδόνη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών και την επανένταξή τους στο ΠΑΣΟΚ. Με τον τρόπο αυτό αλλάζει η δυναμική των κομμάτων, ο αριθμός βουλευτών που δικαιούνται ανά τμήμα και, κατ’ επέκταση, «αποκαθίσταται» η πλειοψηφία στο δεύτερο εαρινό.

 Ο οδικός χάρτης

Όπως γίνεται αντιληπτό, το θερινό νομοθετικό έργο φέτος προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς το Μαξίμου έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, ακόμη και τα πλέον δύσκολα. Απλά, όπως επισημαίνεται, στα πιο δύσκολα εκ των νομοσχεδίων θα υπάρχουν πολλές βελτιώσεις για να απεγκλωβιστούν οι βουλευτές και να ηρεμήσουν οι συνδικαλιστές. Να σημειωθεί ότι τα χρονοδιαγράμματα έχουν περιοριστεί αρκετά και πλέον η κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει το νομοθετικό μαραθώνιο σε συνθήκες αγώνα ταχύτητας.

Ειδικότερα, για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ εντός Ιουνίου έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν τρία από τα συνολικά έξι προαπαιτούμενα. Πιο αναλυτικά, έχει ψηφιστεί: ο νόμος για τις υπαίθριες αγορές (μένει μόνο η υπουργική απόφαση για τους πάγκους των λαϊκών αγορών), τα νομοσχέδια για την αδειοδότηση επιχειρήσεων και το νέο χωροταξικό-πολεοδομικό, ενώ για την επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει από τα υπόλοιπα υπουργεία τον σχετικό κατάλογο και το υπουργείο Ανάπτυξης δημιούργησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν οι ιδιώτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) να αναφέρουν φόρους υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν διάφορες δραστηριότητες.

Το δύσκολο διάστημα

Το τεράστιο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στη Βουλή θα είναι στο διάστημα από τις 22 Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση πρέπει να περάσει:

α] Την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Η επεξεργασία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ξεκίνησε και η ψήφιση υπολογίζεται μεταξύ 22 και 25 Ιουλίου.

β] Την υπαγωγή στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων του Δημοσίου, καθώς και για την εφαρμογή μαθηματικού τύπου βιωσιμότητας σε όλα τα Ταμεία που δεν υπάγονται στο ΕΤΕΑ από 1/1/2015, θέσπιση νόμου για τα δάση, ρυθμίσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρου, κατάργηση από 1/1/2015 όλων των χρηματοδοτικών εισφορών που στηρίζουν τις επικουρικές συντάξεις και θέσπιση νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα