Σχόλασε ο αρραβώνας

Γιατί να μοιραστείς κάτι που μπορείς να κερδίσεις μόνος; Ή γιατί να στηριχθείς σε κάτι που δεν υπάρχει; Τα δύο αυτά ερωτήματα βασανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τα δύο αφορούν τους ΑΝ.ΕΛ. και τη συνεργασία με το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Τίτλοι τέλους φαίνεται να πέφτουν στον περιβόητο αρραβώνα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. Τα προβλήματα ήταν γνωστά από την αρχή, ενώ οι προσπάθειες να βρεθούν λύσεις μάλλον έπεσαν στο κενό. Με το θέμα των συνεργασιών να έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει των επικείμενων εκλογών, στην Κουμουνδούρου θέτουν τα πάντα εξ αρχής στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση χωρίς να έχουν ζημιά.

Με τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος να βρίσκονται επί της ουσίας κολλημένα και η όποια διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία να αποδίδεται κυρίως στη φθίνουσα πορεία της δεύτερης, αναζητείται η πηγή του κακού. Επιπλέον, έχει γίνει κατανοητό πως οι ΑΝ.ΕΛ. παλεύουν για την επόμενη μέρα και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι αξιόλογος συνεργάτης, με δεδομένο πως ακόμα και αν περάσει το κατώφλι της επόμενης Bουλής, παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν σε μια κυβέρνηση θα ήταν ανυπέρβλητα, το πιθανότερο.

Έτσι, στην Κουμουνδούρου –και στον απόηχο του ηχηρού «χαστουκιού» της Καισαριανής, όπου χάθηκε ο δήμος στις επαναληπτικές εκλογές– προσανατολίζονται πλέον στις… ανεξάρτητες συνεργασίες και στην «προσέλκυση» ακόμα και κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν μια θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος και την ευκαιρία να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους.

Όπως γίνεται σαφές, η «προσέλκυση» αυτή δεν αφορά τα πρωτοκλασάτα στελέχη της συγκυβέρνησης αλλά τους βουλευτές εκείνους που λόγω της φθοράς του κόμματός τους κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν.

Κάλεσμα

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ξεκάθαρο άνοιγμα από την Κουμουνδούρου προς όλους όσοι θα καταψηφίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οδηγώντας τη χώρα στις πρόωρες εκλογές. Είναι, άλλωστε, η κρίσιμη διαδικασία κατά την οποία διακυβεύονται πολλά για το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Ήδη ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να διαψεύσει το δημοσιογραφικό ισχυρισμό ότι… παίρνουν μόρια οι ανεξάρτητοι βουλευτές που θα καταψηφίσουν τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση Πρόεδρο Δημοκρατίας.

«Όσοι δεν ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εγγράφουν μια πολύ σοβαρή παρακαταθήκη ως προς το εξής: ότι δεν συναίνεσαν στο να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Η συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταλαβαίνετε, και η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων μας, θα λάβει χώρα στο χρόνο της, αλλά απαιτεί προγραμματικές συμπτώσεις. Εσείς λέτε (ότι παίρνουν μόρια), αλλά δεν μπορώ να το διαψεύσω», ήταν ολόκληρη η χαρακτηριστική αναφορά του στον ΒΗΜΑ FM.

Άλλωστε, έχει ήδη καταγραφεί η μετατόπιση της γραμμής συνεργασιών από το «να μην έχει ψηφίσει μνημόνιο» στο «να καταψηφίσει την κυβέρνηση». Άλλωστε, η πρώτη δεξαμενή είναι περιορισμένη, ενώ η δεύτερη επί της ουσίας απευθύνεται στη μεγάλη πλειοψηφία ακόμα και της Νέας Δημοκρατίας, μολονότι είναι σαφές πως δύσκολα βουλευτής τής Συγγρού θα έπαιρνε τέτοια μεταγραφή. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τους ανεξάρτητους, οι οποίοι άλλωστε είναι «άστεγοι», αλλά ακόμα και για εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η αρχή της νέας πολιτικής έγινε στη συνάντηση Τσίπρα – Τζάκρη, ενώ ακολούθησαν εκείνες με τους Βουδούρη και Παραστατίδη, έπονται και άλλες, ενώ εκκρεμεί και αυτή με τον Μ. Μπόλαρη.

Αντιδράσεις

Πάντως, η αλλαγή προσανατολισμού συναντά έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να δεχθούν τα πάντα απλά και μόνο για να ρίξουν την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο πως θυμίζουν την απόφαση του συνεδρίου, το οποίο η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί να παραφράσει για να κάνει τα ανοίγματα που επιθυμεί. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι δημοσίευμα του iskra.gr (Π. Λαφαζάνης), στο οποίο σημειώνεται: «Φίλος της στήλης, με την ευκαιρία της συνάντησης της Θεοδώρας Τζάκρη με τον Αλ. Τσίπρα, μας ρωτάει αν η καλοδεχούμενη και πολύ σημαντική κατά τ’ άλλα άρνηση ψήφισης Προέδρου Δημοκρατίας στην παρούσα Βουλή, αποτελεί και αυτόματο εισιτήριο για ένταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως πρόσφατου πολιτικού παρελθόντος και πολιτικο-ιδεολογικού προσανατολισμού, σημειώνοντας ότι το ζήτημα αυτό έμεινε αδιευκρίνιστο να αιωρείται μετά τη συνάντηση και τις σχετικές δηλώσεις.

»Ο ίδιος ο φίλος μάς υπενθύμιζε το σχετικό απόσπασμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που, ανεξαρτήτως ονοματολογίας, κατηγοριοποιεί και γράφει κατά γράμμα το εξής: “Στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική, πολιτική ανατροπή και την αριστερή διακυβέρνηση θα διαφυλάξουμε τη φερεγγυότητα και αξιοπιστία μας. Πρόσωπα και δυνάμεις του χρεοκοπημένου και υπόλογου πολιτικού κόσμου, ιδίως όσοι αποδέχθηκαν την πολιτική του μνημονιακού μονόδρομου και έπαιξαν ενεργό ρόλο σε μνημονιακές κυβερνήσεις από θέσεις ευθύνης, δεν μπορεί να έχουν ρόλο στην κυβέρνηση της αριστεράς”. Και φυσικά ούτε στην κοινοβουλευτική του ομάδα που θα στηρίζει μια κυβέρνηση της Αριστεράς», συνέχισε με νόημα.

Αντεπίθεση Καμμένου

Αντιλαμβανόμενος την αλλαγή άποψης του ΣΥΡΙΖΑ, στην αντεπίθεση περνά ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος μάλιστα διαπιστώνει πως υπάρχει μετακίνηση ψηφοφόρων από το κόμμα του προς εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, σε συζήτηση με δημοσιογράφους στις αρχές της εβδομάδας έκανε ξεκάθαρο πως στόχος του είναι να κόψει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ επαναπατρίζοντας καταρχήν τους ψηφοφόρους των ΑΝ.ΕΛ.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να έχει αυτοδυναμία. Ο μόνος τρόπος για να μην έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές είναι να είναι ενισχυμένοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Εμείς λέμε θα επιδιώξουμε να μην έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ και να είμαστε ισχυροί την επομένη μέρα στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως τα δύο κόμματα χωρίζει άβυσσος! Και το ερώτημα είναι αν το κατάλαβε τώρα ή είναι κάτι που γνώριζε ευθύς εξαρχής αλλά παρ’ όλα αυτά επέλεξε τη στρατηγική συνεργασία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα