Σφικτή πολιτική σε υπερβολικό βαθμό

Πολλές φορές έχουμε υπερτονίσει – και δικαιολογήσει – τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΠΑΕ ΑΕΚ στο μετεγγραφικό παζάρι. Πρόκειται για μία εταιρική συμπεριφορά που κινείται στο πλαίσιο όχι μόνο του Financial Fair Play, αλλά και στις επιταγές που επιβάλει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ωστόσο, μετά από δέκα σχεδόν μέρες μέσα στον Ιούλιο και με το πρώτο φιλικό να έχει ήδη διεξαχθεί, δεν επιτρέπεται ο προπονητής της ΑΕΚ – στις πρώτες του δηλώσεις – να κάνει παράπονα για έλλειψη παικτών και μάλιστα αρκετών!  Δεν επιτρέπεται μία υγιέστατη οικονομικά ΠΑΕ όπως η ΑΕΚ να κινείται σε τόσο ρηχά νερά και να δημιουργεί τέτοια ανησυχία στον κόσμο της.

Για να λέμε όλη την αλήθεια, το να κάνει η ΑΕΚ συγκεκριμένη προσφορά στον Κάτσαρ και αυτός να παίζει παιχνίδια, δεν μπορεί να υποχρεώσει την ελληνική ΠΑΕ να ανεβάζει προσφορές και να κάνει το κορόιδο. Δεν είναι τα 30 ή 40 επιπλέον χιλιάρικα που ζητά ο Σέρβος, είναι τα παιχνίδια τακτικής που δεν αρέσουν στην ηγεσία της Ένωσης. Καλά κάνει. Επίσης, πολύ καλά κάνει η Ένωση και δεν βιάζεται να αποκτήσει τον σέντερ φορ.

Ωστόσο, κάποιες κινήσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί, από τη στιγμή που και σχετικά ισοσκελισμένος είναι ο ισολογισμός (σε σχέση με πέρσι) και πολλές είναι οι επιλογές στην αγορά (για αριστερό μπακ, αμυντικό χαφ, εξτρέμ ή και ένα ακόμη στόπερ) και χρόνος υπήρχε από πέρσι για σκάουτινγκ. Δε λέμε για το σέντερ φορ, αλλά για όλες τις άλλες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

 

Αυτά που γλιτώνει και οι νέες επιβαρύνσεις

Δείτε εδώ γιατί αναφέρουμε ότι ο ισολογισμός είναι σχετικά ισοσκελισμένος: Η ΑΕΚ απελευθερώθηκε από τα εξής συμβόλαια: Σοϊλέδης (50.000 ευρώ), Άρθο (200.000) Τζιμπούρ (390.000), Κρισάντους (180.000), Μπρέσεβιτς (90.000), Καραγκιολίδης (40.000), Μπαρόχα (120.000) και σε λίγες μέρες Μπουονανότε (370.000). Αν προσθέσουμε και ένα θεωρητικό συμβόλαιο που θα έπαιρνε ο Ζουκουλίνι (150.000) και τα 200 χιλιάρικα που κέρδισε από τη μετεγγραφή του Άρθο, φτάνουμε στο ποσό του 1.790.000 ευρώ.

Από την άλλη μεριά αγόρασε τον Μπάρκα με 650 χιλιάρικα και τον Μπακασέτα με 300 και ενεργοποίησε τρία καινούρια συμβόλαια, των δύο Ελλήνων και του Τσιγκρίνσκι. Στο σύνολο φτάνουμε πάνω-κάτω στο 1,8 εκ. ευρώ. Μιλάμε για ισορροπία, την οποία διαταράσσει κατά 300 χιλιάρικα περίπου η εκ νέου ενεργοποίηση των συμβολαίων του Ζόριτς και Ανάκογλου (αλλά και το νέο συμβόλαιο του Ντίας). Με λίγα λόγια το μπάτζετ της ομάδας έχει ανέβει ελάχιστα. Αν η διοίκηση παίζει παιχνίδια τακτικής για να βάλει το χέρι στην τσέπη τον Αύγουστο όταν προκύπτουν ευκαιρίες έχει καλώς. Απλά τότε υπάρχει το ρίσκο της ευρωπαϊκής αποτυχίας. Πάντως, η εικόνα του πρώτου φιλικού με έναν μόλις καινούριο παίκτη στην αρχική ενδεκάδα δεν είναι κάτι που συνηθίζεται…

Να τονίσουμε εδώ ότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως το τοπίο τη νέα σεζόν, όσον αφορά τα προσδοκώμενα έσοδα, είναι αρκετά θολό και αυτό δικαιολογεί ελαφρώς την προσοχή που δείχνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ενώ η ΠΑΕ είναι υποχρεωμένη να υπολογίζει και τα πρόστιμα με τα οποία την βομβαρδίζει η ΕΠΟ. Η NOVA απειλεί συχνά με ενεργοποίηση ρήτρας για φαινόμενα βίας, ενώ θυμίζουμε πως η ΑΕΚ έχει συμφωνήσει να παίρνουν λιγότερα λεφτά οι μεγάλες ομάδες από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Επίσης, η κίνηση των διαρκείας δεν είναι μεγάλη.

Ήρθε ο Μανουέλ Ντίας

Όσον αφορά στον Μανουέλ Ντίας, ο παίκτης βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα και αναμένεται η ανακοίνωση της απόκτησής του και η άμεση ενσωμάτωσή του με την υπόλοιπη αποστολή στην Πολωνία. Είναι αριστερό μπακ με καλή θητεία στη Ρίβερ Πλέιτ, πρωταθλητής Λατινικής Αμερικής με την Εστουδιάντες και πάντα πρωταγωνιστής σε όποια ομάδα έπαιξε στην πατρίδα του, την Ουρουγουάη. Δεν είναι λίγες οι φάσεις στο που κυκλοφορούν διαδίκτυο με τον… φακό να τον συλλαμβάνει προωθημένο να σεντράρει και υπό αυτή την έννοια βολεύει τον Τιμούρ Κετσπάγια που στο πρώτο φιλικό φανέρωσε πως του αρέσει το παιχνίδι από τα άκρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα