ΣΥΡΙΖΑ: Κάντο όπως ο… Μπερία

Στη ζωή ενίοτε οι υποσχέσεις αποδεικνύονται φρούδες. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα «θα» των πολιτικών. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Εύκολα μπορεί ο καθένας να ισχυριστεί ότι και τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα από το 1974 έως τον Ιανουάριο δεν τσιγκουνεύτηκαν σε υποσχέσεις. Αυτή την καθιερωμένη ρότα ακολούθησε προεκλογικά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αγνόησε ότι η χώρα βιώνει κρίση και υποσχέθηκε περήφανη διαπραγμάτευση. Εντάξει, λογικό ακουγόταν. Όμως οι… τύποι ήταν προχωρημένοι. Διαβεβαίωναν ότι θα αλλάξουν όχι μόνο τη χώρα, αλλά και την Ευρώπη, ενώ κάποιοι πιο ενθουσιώδεις υπόσχονταν ότι θα φέρουν ανάποδα ακόμη και τον πλανήτη.

Φυσικά, μέσα στην υποσχεσιολογία έλεγαν και πράγματα για τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, που απείχαν έτη φωτός από την πραγματικότητα. Ήταν κι αυτό ένα μέρος της επικοινωνιακής τακτικής, προκειμένου να πείσουν τους πολίτες ότι μπορούν να αλλάξουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν τις ψήφους.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση, υπέστη ένα πολιτισμικό σοκ. Η Ε.Ε. και οι «σκληροί της Ευρώπης» (λέγε με Μέρκελ και Σόιμπλε) δεν συζητούσαν τίποτα από όσα υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Από την πρώτη ημέρα της περήφανης διαπραγμάτευσης που αντίκρισαν την ωμή αλήθεια, αναγκάστηκαν να ανακαλύπτουν εχθρούς ώστε να κρύβουν τα δικά τους σφάλματα.

Έτσι, ξαφνικά, όσοι είχαν αντίθετη άποψη αντιμετωπίζονταν σε όλα τα πάνελ ως εχθροί της κυβέρνησης, ενώ η ρετσινιά «γερμανοτσολιάδες» μετατράπηκε σε «τρόικα εσωτερικού», ή «εκπρόσωποι του Σόιμπλε». Το ίδιο σκηνικό υφίσταται και σε όσους έχουν διαφορετική άποψη και τις εκφράζουν στα social media. Ο εκφοβισμός και ο τραμπουκισμός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο.

Η ιστορία
Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των πολιτικών αντιπάλων δεν είναι ανακάλυψη του κυβερνώντος κόμματος. Εάν ψάξουμε στην ιστορία, τότε ο τρόπος συμπεριφοράς των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει πολύ έντονα την εποχή Στάλιν και το δεξί του χέρι, τον Μπέρια.

Ο Λαβρέντι Πάβλοβιτς Μπέρια υπήρξε ένα από τα μισητά πρόσωπα στη Σοβιετική Ένωση. Ο μακροβιότερος αρχηγός της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας NKVD (μετέπειτα KGB) ευθύνεται για απάνθρωπα εγκλήματα αμέτρητων ανθρώπων. Ο Στάλιν, όταν τον παρουσίαζε σε ξένους ηγέτες, έλεγε: «Ο δικός μου Χίμλερ», καθιστώντας τον Μπέρια ως τον δεύτερο ισχυρότερο άνδρα της Σοβιετικής Ένωσης. Οι δυο τους μιλούσαν συνέχεια τη γεωργιανή διάλεκτο, εκνευρίζοντας αφάνταστα πολλά μέλη του πολιτικού συμβουλίου, που δεν καταλάβαιναν λέξη αλλά δεν τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν. Ο Μπέρια έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκκαθαρίσεις χιλιάδων αντιφρονούντων και εσωκομματικών αντιπάλων του Στάλιν, με πρωτοφανή σκληρότητα. Και βέβαια πριν προχωρήσει στην εκκαθάριση των πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος φρόντιζε να τους απαξιώνει πρώτα ως εχθρούς του λαού.

Ο Μπέρια φερόταν σαδιστικά. Για τρεις δεκαετίες, μαζί με την προσωπική του φρουρά και τα στελέχη της NKVD σκόρπισε τον τρόμο. Φόνοι, βιασμοί, βασανισμοί και ταπεινώσεις των αντιφρονούντων ήταν μια νοσηρή καθημερινότητα. Εκτός από τις εκκαθαρίσεις του αόρατου εσωτερικού εχθρού, είχε και την ευθύνη της οργάνωσης του διεθνούς δικτύου κατασκόπων και του ελέγχου των δορυφορικών κομμουνιστικών χωρών. Ο Μπέρια διοίκησε το αχανές σύμπλεγμα των Γκούλαγκ, των στρατοπέδων συγκεντρώσεων για τους αντιφρονούντες.

Ο επικήδειος και η ομοιότητα
Αναμφίβολα, στην ιστορία έχει μείνει ο επικήδειος που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία τού Στάλιν. Μεταξύ άλλων είχε πει: «Οι εχθροί του σοβιετικού κράτους αναμένουν ότι η τεράστια απώλεια που μας συνέβη θα μας οδηγήσει στη σύγχυση και στην αναταραχή στους κόλπους μας. Όμως οι ελπίδες τους είναι μάταιες: τους περιμένει μια πικρή απογοήτευση. Όποιος δεν είναι τυφλός, βλέπει ότι το κόμμα μας στις δύσκολες στιγμές συσπειρώνεται και είναι ενωμένο και πιο αταλάντευτο παρά ποτέ. Όποιος δεν είναι τυφλός, βλέπει αυτές τις λυπηρές ημέρες όλους τους λαούς στη Σοβιετική Ένωση να είναι σε αδελφική ενότητα με τον μεγάλο ρωσικό λαό και πιο στενά συσπειρωμένοι γύρω από τη Σοβιετική κυβέρνηση και την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Αναμφίβολα, οι ομοιότητες που υπάρχουν σε αυτό το απόσπασμα με τα όσα λένε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλές. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, όπου τα στελέχη του κυβερνητικού κόμματος ομιλούν για συνωμοσία και προσπάθεια των ξένων κι εγχώριων συμφερόντων να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης για να ξεπεράσουν τις βαρύτατες ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας, που ολοκληρώθηκε με το κλείσιμο των τραπεζών και τη μη πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ.

Έτσι, διαβάζοντας ένα άλλο σημείο της ομιλίας Μπέρια, μάλλον θα κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα τα όσα λένε τελευταία τα στελέχη της κυβέρνησης: «Να βελτιώνουμε και να οξύνουμε σταθερά την επαγρύπνηση του κόμματος και του λαού απέναντι στις δολοπλοκίες και τις μηχανορραφίες των εχθρών. Τώρα, πρέπει επιπλέον να ενισχύουμε την επαγρύπνησή μας. Να μη σκέφτεται κανένας ότι οι εχθροί του σοβιετικού κράτους είναι σε θέση να μας βρουν να μην είμαστε σε επιφυλακή. Η δύναμη έγκειται στην ενότητα του λαού αναφορικά με την εμπιστοσύνη του στο Κόμμα. Αυτή η ενότητα και η συνοχή στην ηγεσία της χώρας είναι το κλειδί για την επί χρόνια επιτυχή εφαρμογή της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Ο λαός της χώρας μας μπορεί να είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση δεν θα λυπηθεί δυνάμεις και τη ζωή τους ακόμα προκειμένου να διατηρήσουν την ατσάλινη ενότητα».

Και όπως λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, η κυβέρνηση και η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Ή, όπως επισημαίνει ο Στάθης Λεουτσάκος, «με ενότητα θα αντιμετωπίσουμε τους εγχώριους και ξένους εχθρούς της λαϊκής κυριαρχίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα