Συναινούν ότι συκοφαντήθηκαν

Οργισμένες αντιδράσεις από Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λυκουρέτζο και Παναγιώτη Πικραμμένο για τις κατηγορίες από κουκουλοφόρους μάρτυρες

Ολομέτωπη επίθεση κατά των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, όπως τους χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι, εξαπέλυσαν «κατηγορούμενοι» αλλά και πολιτικά πρόσωπα, αναδεικνύοντας και το γεγονός ότι είναι άκυρες οι καταθέσεις.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς» τα όσα του καταλογίζονται σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Σε ερώτημα εάν ισχύει ότι έλαβε 2 εκατ. ευρώ από την ελβετική εταιρεία, ώστε να επισπεύσει ως υπουργός Υγείας την αποπληρωμή της με το ποσό των 65 εκατ. ευρώ από οφειλές του Δημοσίου, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι καταβλήθηκαν χρήματα στη Νοvartis –όπως και σε όλες τις φαρμακευτικές στις οποίες όφειλε το Δημόσιο– αλλά όχι το ποσό των 65 εκατ. ευρώ και δήλωσε πως η αποπληρωμή κατέστη απαιτητή λόγω «μνημονιακής υποχρέωσης». «Πληρώσαμε μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2013 ένα μεγάλο ποσό. Περίπου 300 εκατ. ευρώ σε όλες τις ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές, από το ποσό των 600 εκατ. ευρώ που όφειλε συνολικά το Δημόσιο. Δεν υπήρξε καμία προνομιακή μεταχείριση. Όλη αυτή η ιστορία είναι παραμύθια της Χαλιμάς», κατέθεσε στην Εξεταστική και προσέθεσε: «Εάν έδινα μόνο σε μια εταιρεία και δεν έδινα σε καμία άλλη θα είχε γίνει χαμός… Δείτε εάν υπήρχε την εποχή εκείνη καμία αντίδραση…» Ο κ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική, ζήτησε να προχωρήσει το κόμμα τους στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis λέγοντας ότι «δεν φοβάμαι το δικαστήριο».

Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε και σε μία σοβαρή καταγγελία αναφορικά με την υπόθεση Novartis και τους προστατευόμενους μάρτυρες. «Υποπτεύομαι ότι μία από τους μάρτυρες έχει πάρει χρήματα για να καταθέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε να βγουν «όλα στο φως» όπως «και οι μάρτυρες». Παράλληλα, τόνισε ότι «η εισαγγελέας έχει δεχθεί μαρτυρία που λέει ότι έκανα ξέπλυμα μέσω των εκπομπών μου και τις πωλήσεις των βιβλίων», και διερωτήθηκε: «Η κυρία Εισαγγελεύς, όταν της το είπε αυτό, δεν της πέρασε από το μυαλό η ιδέα ότι ο Γεωργιάδης έκανε εκπομπές και πριν γίνει υπουργός Υγείας;»

«Σαθρές κατηγορίες»

Για «προφανή ψέματα και ανακρίβειες που στηρίζονται σε ανώνυμους μάρτυρες» κάνει λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε ανακοίνωσή του, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια εξόντωσής του και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «σαθρές» κατηγορίες που σύντομα θα καταρρεύσουν.

«Η προσπάθεια κάποιων να με εμπλέξουν, προσωπικά και οικογενειακά, στο σκάνδαλο Novartis, θα πέσει στο κενό. Η πορεία μου, όπως και της συζύγου μου, είναι κρυστάλλινη και διαυγής και δεν μπορεί να σκιαστεί από τις επιθυμίες και τις σκοπιμότητες αυτών που με κάθε βρώμικο τρόπο επιδιώκουν την εξόντωσή μου. Έρχονται δε, σε συνέχεια ανάλογων επιθέσεων και διώξεων που έχω υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια και που έχουν έναν και μοναδικό στόχο. Την αποπομπή μου από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Προσπάθεια που είχε μεθοδευτεί ήδη από το 2014 σε σύσκεψη στην Κυψέλη, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης χωρίς να έχει διαψευστεί», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας και συνεχίζει: «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι οι σαθρές αυτές κατηγορίες δεν με αγγίζουν! Έχω ήδη ενημερώσει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανυπαρξία οποιασδήποτε πραγματικής βάσης για τις εναντίον μου αιτιάσεις».

«Να πάνε στη Βουλή»

«Η υπόθεση ήταν στημένη προ των Χριστουγέννων. Όμως τα ονόματα των μαρτύρων θα αποκαλυφθούν και η έννομη τάξη θα θριαμβεύσει», σχολίασε αρχικά με tweet του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, για την υπόθεση «Novartis». Στο tweet του ο κ. Λοβέρδος αναφέρει: «Κυβέρνηση με σήμα την κουκούλα. Η υπόθεση ήταν στημένη προ των Χριστουγέννων. Όμως τα ονόματα των μαρτύρων θα αποκαλυφθούν και η έννομη τάξη θα θριαμβεύσει».

«Σε καμία περίπτωση από το περιεχόμενο του φακέλου δεν προκύπτει πως υπάρχουν προστατευόμενοι μάρτυρες. Πρόκειται για γελοιότητες», ανέφερε λίγο αργότερα σε ανακοίνωση του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Δεν μπορεί όλοι αυτοί οι μάρτυρες να κατέθεσαν τέλη Νοεμβρίου του 2017 και μέχρι την Κυριακή του συλλαλητηρίου, ενώ παράλληλα βρίσκονταν σε εξέλιξη θέματα όπως η υπόθεση των βλημάτων οι οβίδες και τα συλλαλητήρια», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «έχει δοθεί στους μάρτυρες κατηγορίας ένα καθεστώς προστασίας που είναι πρόσκαιρο». Κάλεσε μάλιστα τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες να έρθουν στη Βουλή για να μπορέσουν όσοι κατηγορούνται να έρθουν σε αντιπαράθεση μαζί τους, όπως είπε.

«Θα κάνω μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Αυτοί οι συμμορίτες που διοργάνωσαν αυτό, θα δώσουν λόγο», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Τους έστειλα στη Δικαιοσύνη»

«Πώς γίνεται κάποιος να κατηγορεί εμάς για χρηματισμό;» απαντώντας σε ερωτήσεις για την εμπλοκή του ονόματός του στη δικογραφία που διαβιβάζεται στη Βουλή για το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, διερωτάται ο πρώην υφυπουργός Υγείας της Ν.Δ., Μάριος Σαλμάς. «Έχω την τύχη να είμαι ο μόνος πολιτικός μαζί με τους δύο πληροφοριοδότες υπαλλήλους της Novartis που σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο στις ΗΠΑ ξεκινήσαμε να στείλουμε στη Δικαιοσύνη την υπόθεση για αθέμιτες πρακτικές της Novartis», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Σαλμάς, ενώ συμπλήρωσε ότι «δέκα ημέρες πριν καταθέσουν οι μάρτυρες για την Ελλάδα ενημέρωσα εγκαίρως τον Δεκέμβριο του 2016. Αυτά έστειλε στην Εισαγγελία Διαφθοράς ο κ. Κοντονής, μέχρι τότε αγνοούσε πλήρως την υπόθεση», αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης για την συγκεκριμένη υπόθεση.

«Τα πρόσωπα που με κατηγορούν μπορεί να είναι και από την ίδια την εταιρεία ή ανταγωνιστές της», δήλωσε από την πλευρά του ο Ανδρέας Λυκουρέντζος και συνέχισε: «Σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα η συναλλαγή έγινε μέσω τηλεφώνου, μέσω sms που αντάλλαξα με τον Φρουζή. Είπα να ανοιχτούν όλα τα κινητά και τα προσωπικά μου σταθερά. Αν είχα την παραμικρή ενοχή, θα είχα κρυφτεί».

Τέλος, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, ανέφερε: «Ο προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε ότι είδε στο γραφείο του Φρουζή 100.000 ευρώ και του είπε ότι είναι για μένα. (…) Θα μιλήσω με τον δικηγόρο μου και θα προβώ σε ενέργειες. Δεν ξέρω αν θα κάνω μηνύσεις», ενώ εξήγησε ότι δεν μπορεί να καταλάβει από πού ήρθε όλη αυτή η υπόθεση και γιατί ήρθε: «Δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Ίσως διότι υπήρξα και είμαι φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη; Προσπαθώ διά της ατόπου απαγωγής να καταλάβω».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα