Συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανείου της Ρωσίας στην Κύπρο

Η Ρωσία και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί στη Λευκωσία τον Δεκέμβριο του 2011.

Την παραπάνω είδηση μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ, που συναντήθηκε με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Ο τελευταίος βρέθηκε για λίγες μόνο ώρες στη Μόσχα, με αποκλειστικό σκοπό να υπογράψει την τροποποίηση της σχετικής συμφωνίας.

Οι όροι του αναδιαρθρωμένου δανείου προβλέπουν έναρξη αποπληρωμής του από το 2016 αντί για εφέτος και σε οκτώ ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις. Ως τότε θα ισχύει «περίοδος χάριτος», κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλεται αναδρομικά από τον Μάρτιο 2013 επιτόκιο 2,5% αντί του αρχικού 4,5%.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, η μείωση ισοδυναμεί με διαγραφή του 10 % του χρέους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, που επικαλείται τον οίκο Moody’s, η Κύπρος ενδέχεται λόγω των σοβαρών οικονομικών της προβλημάτων να ζητήσει από τη Ρωσία και νέα αναδιάρθρωση, παρά την υπάρχουσα εμφανή χαλάρωση των όρων του ρωσικού δανείου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα