Στροφή προς την κοινωνία

Την αλλαγή πολιτικής προανήγγειλε τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του στις ομιλίες του προς το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός είχε δώσει ένα δείγμα των όσων θα πει όταν κατά την είσοδο στην Βουλή μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης ήρθε αντιμέτωπος με έναν υπέργηρο ηλικιωμένο. «Μας έχετε κόψει τις συντάξεις, μου τα έχετε κόψει όλα», είπε απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος τον αγκάλιασε και τον φίλησε λέγοντάς του πως τα λάθη θα διορθωθούν.
Αυτός ακριβώς ήταν και ο βασικός άξονας της ομιλίας του υπό την σκιά της έκθεσης του ΔΝΤ που ζητά νέα μέτρα.

«Το νέο κυβερνητικό σχήμα συμβολίζει νέα μέρα και νέα φάση για την μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης των τελευταίων ετών. Επιτελέστηκε πολύ σύντομα σημαντικό έργο. Κάποιοι μικρόψυχοι μόνο αρνούνται ότι πέτυχε η κυβέρνηση. Ότι πετύχαμε οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβερνητική συνεργασία αλλά και στους βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση στις πολύ δύσκολες αποφάσεις. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό και αυτό το πιστώνεται η χώρα που είναι πιο αξιόπιστη και δυνατή και αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον», είπε απευθυνόμενος στους υπουργούς του ο Αντώνης Σαμαράς.

Συμπλήρωσε πως «η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό έργο και αυτό αντανακλά σε όλα τα πρόσωπα που την υπηρέτησαν. Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Κάθε υπουργός προσέφερε πολλά και κέρδισε πολλά, στον καθένα που αγωνίστηκε έδωσε ένα πολιτικό κεφάλαιο που θα αξιοποιηθεί. Σήμερα βρισκόμαστε σε μία νέα μέρα και σε νέα φάση της εξόδου από την κρίση. Στόχος είναι να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και πάνω από όλα να πετύχουμε την ανάπτυξη δίχως να κυλήσουμε στην ύφεση και στα ελλείμματα», συνέχισε προσθέτοντας ότι «τα ελλείμματα θα αποτελούν παρελθόν. Από εδώ και μπρος μόνο μπροστά και αυτό πρέπει αν το νιώσουν όλο και περισσότεροι Έλληνες. Αυτό σημαίνει ότι ενώ ο στόχος και η κατεύθυνση μένουν ίδια πρέπει να κάνουμε τομές και να διορθώσουμε αδικίες. Θα γίνουν αλλαγές θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς, θα διορθώσουμε και θα επιταχύνουμε εκείνα που μπορούμε να προγραμματίσουμε για το μέλλον. Από τις αρχές Ιουλίου θα αρχίσουν ο συμψηφισμός των οφειλών του ΦΠΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ασφαλιστικού κόστους στον αγροτικό τομέα. Έτσι θα έχουμε την πρώτη μικρή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Επίσης προγραμματίστηκε ο οδικός χάρτης για την μείωση των φορολογικών βαρών. Θα τα συζητήσουμε αυτά με το νέο υπουργό Οικονομικών και θα ανακοινωθούν μέσα στο Φθινόπωρο. Χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Επίσης θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσή για την βιωσιμότητα του χρέους. Με την επιτυχή έκβαση θα ανακοινωθεί επισήμως βιώσιμο. Αυτό θα το κάνει η σημερινή κυβέρνηση».

Προτεραιότητα σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και προειδοποίησε πως αναλαμβάνουν έργο δύσκολο, που θέλει δουλειά και συλλογική προσπάθεια.
Ξεκαθάρισε δε πως στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος καλωσόρισε τα νέα μέλη της κυβέρνησης κι ευχήθηκε αντοχή κι επιτυχία.
Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε σταθερότητα και την ολοκλήρωση της συλλογικής εθνικής προσπάθειας για την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση και αυτή είναι συνεπώς η θεμελιώδης αποστολή της κυβέρνησης.
Ανέφερε επίσης ότι αποκλείονται νέα μέτρα λιτότητας, ότι η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι δικομματική αλλά κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνεργασίας που οφείλει να εξαντλήσει την τετραετία.

«Προτεραιότητά μας είναι τώρα η αποκατάσταση αδικιών και η προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης να συμβάλλει στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και συναίνεση στα βασικά» συμπλήρωσε κάνοντας και άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα