Στο ευρωδικαστήριο η Ελλάδα

ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Κομισιόν με την κατηγορία ότι δεν συμμορφώθηκε με αποφάσεις της που σχετίζονται με κρατικές ενισχύσεις στις εταιρείες ΛΑΡΚΟ και Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.

Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2014 δεν υφίσταται ένα αξιόπιστο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας που θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ, και ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης στρέβλωσαν τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά χωρίς να προωθούν έναν στόχο κοινού συμφέροντος και παραβίαζαν τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η απόφαση απαιτούσε η Ελλάδα να ανακτήσει το αδικαιολόγητο πλεονέκτημα των περίπου 136 εκατ. ευρώ από την ΛΑΡΚΟ, η οποία πάνω από δυο χρόνια μετά την λήψη της δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.

Θυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ είναι κρατική μεταλλευτική εταιρεία που από το 2008 μέχρι το 2011, έλαβε διάφορες κρατικές εγγυήσεις και το Κράτος συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας το 2009.

Πανομοιότυπες είναι οι ενστάσεις της Κομισιόν και για την περίπτωση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Συγκεκριμένα, τη διετία 2007-2009, το ελληνικ΄οΔημόσιο χορήγησαν κρατική εγγύηση και αναδιάρθρωσε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης της εταιρείας. Τον Φεβρουάριο του 2012, η Κομισιόν βρήκε πως τα μέτρα αυτά προσέφεραν στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ένα αδικαιολόγητο οικονομικό πλεονέκτημα χωρίς να αποκαθιστούν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τον Ιούλιο του 2012 η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ξεκίνησε διαδικασίες ρευστοποίησης. Τον Δεκέμβριο του 2015 η Ελλάδα αποφάσισε να «παγώσει» τη διαδικασία αυτή, με στόχο να επανενεργοποιήσει τις δραστηριότητες της εταιρείας, χωρίς να έχει ανακτήσει την ασύμβατη ενίσχυση. Γι’ αυτή την υπόθεση η Κομισιόν ζητάει από την Ελλάδα την ανάκτηση 37 εκατ. ευρώ.

Και οι ευρωδικαστικές περιπέτειες της χώρας μάλλον δεν πρόκειται να σταματήσουν στις παραπάνω δύο περιπτώσεις. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις και για τα 30 εκατ. ευρώ με τα οποία το δημόσιο (η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ) χρηματοδότησε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να έχει συμβεί. Οπότε αναμένεται η χώρα μας να παραπεμφθεί και για αυτή την υπόθεση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα