Στου Σβόμποντα την… ποδιά σφάζονται παλικάρια!

Να αποδείξουν ποιος είναι το… καλύτερο παιδί παλεύουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με κριτή τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα! Και εκείνος με τη σειρά του πέταξε την μπάλα στην εξέδρα: «Όλοι οι καλοί χωράνε» είναι σε ελεύθερη μετάφραση το μήνυμά του!

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ειλημμένη απόφαση ακόμα και υπό την απειλή της διάσπασης θα πρέπει να θεωρείται για τη ΔΗΜΑΡ η αυτόνομη κάθοδος στις ευρωεκλογές. Όπου «αυτόνομη» εννοείται η κάθοδος χωρίς το ΠΑΣΟΚ! Αυτό έκανε σαφές και την Πέμπτη μετά την αναστάτωση που είχε προκληθεί ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Σύμφωνα με τις αποφάσεις του συνεδρίου μας, θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες ενέργειες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός και αξιόπιστος προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός πόλος. Η Δημοκρατική Αριστερά θα επιδιώξει συμπαρατάξεις σε όλα τα επίπεδα και δεν ρευστοποιείται σε αυτή τη διαδικασία. Η απόφαση του συνεδρίου μας είναι η Δημοκρατική Αριστερά να κατέβει στις εκλογές με τις συμμαχίες που θα δημιουργήσει στο πλαίσιο της προοδευτικής συμπαράταξης και όχι σε κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ», ξεκαθάρισε.

Αναμενόμενη τοποθέτηση μετά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών, όπου με φόντο τους «58», ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ νιώθουν να χάνουν πολύτιμο πολιτικό χώρο. Μάλιστα, η σύγκρουση στην Αγίου Κωνσταντίνου λόγω της παρουσίας στελεχών της σε εκδήλωση των «58» ήταν ιδιαιτέρως σφοδρή. Πάντως από τη ΔΗΜΑΡ εκτιμούν πως όσο θα πλησιάζουμε στις κάλπες τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουν να ληφθούν αποφάσεις και θεωρούν απίθανη τη «μεταγραφή» στελεχών τους.

Άλλωστε, ο Φώτης Κουβέλης βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με στελέχη της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, πολλά από τα οποία προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, η αποκάλυψη μυστικής του συνάντησης με υποψήφιους συμμάχους όπως οι Πάνος Μπεγλίτης, Χάρης Καστανίδης και Στέφανος Μανίκας προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, με μερίδα στελεχών να κατηγορούν τον Φ. Κουβέλη ότι κινείται εν κρυπτώ, και εκείνον να απαντά πως δεν έπρεπε να διαρρεύσουν οι συναντήσεις. Πάντως, στη συνάντηση με τους συμμάχους ήταν παρόντα αρκετά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ έλειπαν οι αντιδρώντες σε μια τέτοια εξέλιξη!

Όπως σημειώνουν κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου προσκείμενοι στον Φ. Κουβέλη, όλα θα συζητηθούν ανοιχτά στα όργανα του κόμματος, αλλά μόνο όταν ωριμάσουν.

Το ΠΑΣΟΚ

Προβλήματα με τους «58» έχει πάντως και το ΠΑΣΟΚ ειδικά μετά την άρνηση στη Συλβάνα Ράπτη να συμμετάσχει σε συνάντηση με τον Χ. Σβόμποντα! Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί. Από τη Χαριλάου Τρικούπη φέρονται να επιθυμούν τη συμμετοχή εκπροσώπων στο ψηφοδέλτιο των τριών τάσεων: των σημερινών προεδρικών, των παπανδρεϊκών και των εκσυγχρονιστών. Όλα σκοντάφτουν στους παπανδρεϊκούς! Μάλιστα, ο Γιώργος Πεταλωτής σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε πως επιβάλλεται σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου να έχει ενεργό ρόλο στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, σημειώνοντας πως «κάποτε, ως μεγάλα κόμματα, είχαμε την πολυτέλεια να βάζουμε κάποιους ανθρώπους στο περιθώριο, διότι πέρασαν ή θεωρούσαμε ότι έκαναν τον κύκλο τους, χωρίς να αξιοποιούμε απόψεις και συνεισφορά. Σήμερα, όμως, νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να περισσεύει σε αυτό το φτωχό πολιτικό σκηνικό και σε ένα ΠΑΣΟΚ που πρέπει να υπάρξει, αποκτώντας, όμως, έναν πολιτικό λόγο που σήμερα δεν έχει».

«Σαφώς και πρέπει να υπάρχει ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε με ποιο ψηφοδέλτιο, και πρέπει να αποφασιστεί αυτό με πολύ διαφορετικές διαδικασίες και όχι με διαδικασίες πολιτικής σύμπραξης. Θα έπρεπε να έχει ήδη συζητηθεί αυτό στο ΠΑΣΟΚ…» πρόσθεσε.

Μονομαχία

Την ίδια ώρα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προσπαθούν να πείσουν ποιος είναι ο καταλληλότερος για τον τίτλο τού… σοσιαλιστή, με τον Χ. Σβόμποντα να δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να στηρίξουν και τα δύο ψηφοδέλτια!

Στη συνάντηση του Φ. Κουβέλη με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και λίγο πριν από τη συμμετοχή του δεύτερου σε εκδήλωση μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξασφάλισε τη στήριξη στις ευρωεκλογές «ώστε να υπάρξει σημαντική εκπροσώπηση και στο Ευρωκοινοβούλιο!».

«Θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα στηρίζει όλες τις προσπάθειες με σοσιαλιστικό πρόσημο, εν όψει των ευρωεκλογών», ανταπάντησε ο Φ. Κουβέλης.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στη Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι οι μοναδικοί εκπρόσωποι των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στην Ελλάδα. Μάλιστα, από τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ διέρρεαν ότι αυτά τα πράγματα δεν μπορεί να γίνουν! Με τη διαφορά ότι είχαν ήδη γίνει…

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα