Στον πάγο οι σχέσεις Φώφης-Ευάγγελου

Στην κατάψυξη εισήλθαν εκ νέου οι σχέσεις της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετά και τα όσα συνέβησαν στην κοινή συνεδρίαση των Κεντρικών Πολιτικών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ. και των Κινήσεων Πολιτών.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του αποδόμησε τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ της Φώφης Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι το μήνυμα που στέλνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι θολό. “Η αυτονομία της Δημοκρατικής Παράταξης διασφαλίζεται με καθαρό προγραμματικό λόγο και όχι ίσες αποστάσεις” αντέτεινε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε να μην θολώνεται το μήνυμα ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές και κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών και υπεύθυνων δυνάμεων.
Προσδιόρισε την κεντρική τακτική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως εξής: «Εκλογές, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι συσχετισμοί, άλλη κυβέρνηση όπως τη θέλουμε».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε πως δεν πρέπει να αφήνονται επικοινωνιακές εντυπώσεις ότι η παράταξη του τείνει χείρα βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ. “Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν τείνει χείρα βοηθείας ούτε δημιουργεί τις επικοινωνιακές εντυπώσεις ότι ενδεχομένως τείνει χήρα βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στα θέματα τα σχετικά με τους δημοκρατικούς και δικαιοκρατικούς θεσμούς. Είμαστε πρωτοπόροι, μαχητικοί, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την πολυφωνία στα ΜΜΕ, όχι στο όνομα επιχειρηματικών συμφερόντων και των διακυμάνσεων που έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα ερχόμενα σε επαφή με την κυβέρνηση και διαπραγματευόμενα μαζί της, αλλά στο όνομα των δικών μας συνταγματικών και θεσμικών επιλογών”.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η “αυτονομία της δημοκρατικής παράταξης διασφαλίζεται με αυτόν τον καθαρό προγραμματικό λόγο. Με την καθαρή στρατηγική. Και όχι με “ίσες αποστάσεις”, εντός εισαγωγικών, και “συμψηφισμούς”. Εάν έχουμε άγχος μη χαρακτηριστούμε ότι συμπλέουμε με τη Ν.Δ., στη συνέχεια αποκτούμε νευρικότητα όταν διατυπώνονται παρατηρήσεις πως συμπλέουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τελικώς καταλήγουμε αιχμάλωτοι αυτής της διπλής νευρικότητας. Ενώ η υπέρβαση είναι η αυτονομία του προγραμματικού λόγου και η στρατηγική συνέπεια. Εκτός κι αν αισθανόμαστε ένοχοι για επιλογές εθνικής διάσωσης που κάναμε από το 2010 έως το 2015 συλλογικά. Με κόστος. Και τις υπηρετήσαμε και δεν τις χαρίζουμε στη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη”.
“Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα”
Νωρίτερα στην ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.» κι εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό, για «δημιουργία εντυπώσεων» ως προς το ζήτημα του χρέους. «Πρόκειται για μία ακόμη εξαπάτηση του ελληνικού λαού» έσπευσε να σημειώσει. Απευθυνόμενη προς το εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απηύθυνε έκκληση περιστολής των «αδέσποτων προσωπικών φιλοδοξιών» και ζήτησε να «αφήσουμε πίσω τους δειλούς και τους καιροσκόπους».
«Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν τα προβλήματα των Ελλήνων και το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα» συνέχισε, στο ίδιο ύφος.

Επεισόδια
Όμως η αντιπαράθεση των δύο συνεχίστηκε και στους διαδρόμους του ξενοδοχείου που συνεδρίασαν τα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κατ’ αρχάς υπήρξε έντονη λογομαχία του Βενιζέλου με τον Λοβέρδο.

• Βενιζέλος: «Δεν έχεις το θάρρος να πεις την αλήθεια» φέρεται να είπε σε έντονο ύφος ο κ. Βενιζέλος στον κ. Λοβέρδο.
• Λοβέρδος: «Με ξέρεις 40 χρόνια και ξέρεις ότι έχω το θάρρος να λέω πάντα την αλήθεια» απάντησε σε πιο ήρεμο ύφος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Στη συνέχεια, στις σκάλες του ξενοδοχείου, ιδιαίτερα εκνευρισμένος ο Ευ. Βενιζέλος, αποκάλεσε «ορντινάτσες του εκάστοτε προέδρου» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονταν εκεί.
Λίγο αργότερα διασταυρώθηκε με την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά και ο κ. Βενιζέλος της ζήτησε το λόγο με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένας διάλογος με πολλή ένταση από την πλευρά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έδειξε να αντιπαρέρχεται με ψυχραιμία το ξέσπασμα Βενιζέλου.
• Βενιζέλος: «Δεν μπορεί να μην ενημερώθηκες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι διαφωνούσα. Το είπα στον γραμματέα, είμαι σίγουρος ότι θα στο είχε μεταφέρει. Θα έπρεπε να με πάρεις ένα τηλέφωνο το κινητό μου είναι ανοικτό».
• Γεννηματά: «Και το δικό μου είναι ανοικτό και θα μπορούσες να με πάρεις τηλέφωνο. Η σωστή σειρά, Βαγγέλη, είναι να με παίρνεις εσύ τηλέφωνο και όχι εγώ εσένα. Όποιος διαφωνεί θα έπρεπε να πάρει ο ίδιος να με ενημερώσει”.
Στο σημείο αυτό παρενέβη πυροσβεστικά ο Κώστας Σκανδαλίδης: «Προφανώς πρόκειται για παρεξήγηση. Πρέπει να γίνει μια συνάντηση μεταξύ σας για να λυθεί. Δεν είναι ανάγκη να τα λέτε τηλεφωνικά τα λέτε από κοντά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα