Στις ακτές του Τέξας ο τυφώνας Χάρβει

 

Ενισχυμένος στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας, με θυελλώδεις ανέμους και κίνδυνο να προκληθούν εκτεταμένες πλημμύρες, έφτασε στις ακτές του Τέξας ο τυφώνας Χάρβει, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο καταστροφικός τυφώνας που έχει πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ εδώ και μία δεκαετία.

Στις 06:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ο τυφώνας έπληξε την πόλη Κόρπους Κρίστι με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 209 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ τρεις ώρες αργότερα επέστρεψε σε μια κοντινή περιοχή.

Οι περίπου 320.000 κάτοικοι της πόλης Ρόκπορτ πήραν εντολή να εκκενώσουν την πόλη, ενώ ο δήμαρχός της κάλεσε όποιον επιλέξει να μείνει στο σπίτι του να γράψει το όνομά του και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης του στο χέρι του, για να μπορεί να αναγνωριστεί σε περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού.

Ήδη ένα λύκειο, ένα ξενοδοχείο, ένα συγκρότημα κατοικιών και άλλα κτήρια έχουν υποστεί ζημιές, όπως αναφέρουν διασώστες και τοπικά μέσα, σημειώνοντας ότι κάποια από αυτά τα κτήρια χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια.

Στο δρόμο του τυφώνα Χάρβει εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και η πετρελαιοπαραγωγή των ΗΠΑ, ενώ οι επιπτώσεις του στη λειτουργία των διυλιστηρίων έχουν προκαλέσει ήδη αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κήρυξε το Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφής. «Κατόπιν του αιτήματος του κυβερνήτη του Τέξας, υπέγραψα την κήρυξη φυσικής καταστροφής», έγραψε.

Την ίδια ώρα, περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κόρπους Κρίστι, 160 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές, κοντά στην πόλη Γκάλβεστοουν ο τυφώνας Χάρβεϊ προκάλεσε κάποιες διακοπές ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, περίπου το 65% των 65.000 κατοίκων δεν συμμορφώθηκαν με την διαταγή για εκκένωση.

Ο τυφώνας Χάρβει αναμένεται να κινείται επί ημέρες πάνω από τις ακτές του Τέξας και της Λουιζιάνα και εκτιμάται ότι, ενισχυμένος από τα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού γίνεται ο πρώτος τυφώνας κατηγορίας 4 που πλήττει τις ΗΠΑ μετά τον Τσάρλι το 2004 και ο πρώτος που πλήττει το Τέξας μετά την Κάρλα το 1961.

Εξασθένισε σε τροπική καταιγίδα

Ο τυφώνας, το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) εξασθένησε στην κατηγορία 1 καθώς κινείται σήμερα πάνω από την πολιτεία του Τέξας και πιθανόν να μετατραπεί αργότερα σε τροπική καταιγίδα, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC).

Ο Χάρβεϊ ήταν η ισχυρότερη καταιγίδα που έπληξε το Τέξας τα τελευταία 50 χρόνια όταν έφτασε στις ακτές της πολιτείας αργά χθες το βράδυ ως τυφώνας στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα