Στην «Πυθία» οδηγεί το κουβάρι των υποκλοπών

Το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε ο ανακριτής Διαφθοράς, Δημήτρης Φούκας, για τον Αμερικανό πρώην υπάλληλο της πρεσβείας των ΗΠΑ και στέλεχος της CIA, William B., είναι το μόλις πρώτο για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος τού πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και μελών της κυβέρνησής του.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

«Με ανακούφιση άκουσα ότι εκδόθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα ένταλμα εναντίον Αμερικάνου πολίτη για τις υποκλοπές. Τότε, με τα λίγα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας και χωρίς απτές αποδείξεις –το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, άλλωστε, δεν ήταν κυρίως αρμόδιο για το θέμα–, υπέδειξα το “τρίγωνο των υποκλοπών”. Έκτοτε δεν ξαναείδα ποτέ θετικό δημοσίευμα ό,τι και αν έκανα. Αντίθετα έβλεπα το όνομά μου να “κολλάει”, με ένα μαγικό τρόπο, σε όλες τις υποθέσεις που αποδεικνυόταν πολύ αργότερα ότι ήμουν άσχετος…» Το σχόλιο αυτό ανήκει στον Γιώργο Βουλγαράκη, με τον πρώην υπουργό να είναι αυτός που έστω και χωρίς να μιλήσει ανοιχτά είχε «δείξει» την πρεσβεία των ΗΠΑ ως το επίκεντρο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Μετά το πρώτο ένταλμα, στο επίκεντρο των ανακριτικών Αρχών μπαίνει μία μαρτυρία-κλειδί, με το συγκεκριμένο πρόσωπο να έχει καταθέσει πως γνωρίζει πολλά για το σχέδιο «Πυθία» εναντίον του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ακόμα και για όπλα και οικήματα, όπου υπήρχε σχετικό υλικό.
Σε ό,τι αφορά τον William B., προέκυψε πως τον Ιούνιο του 2004 είχε αγοράσει από κατάστημα στην Ακτή Μιαούλη τέσσερις συσκευές κινητών τηλεφώνων, οι τρεις εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν ως καρτοκινητά «σκιές» (σ.σ. είχαν δηλωθεί στο όνομα Μάρκος Πέτρου). Επιπλέον, από την άρση του απορρήτου που ακολούθησε προέκυψε ότι η μία τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή, στην οποία ενεργοποιήθηκε και δεύτερη σύνδεση, με στοιχεία συνδρομητή «Πρεσβεία ΗΠΑ, Βασ. Σοφίας 91». Να σημειώσουμε πως εμπλοκή στην υπόθεση έχουν δύο ακόμη Αμερικανοί πράκτορες, οι οποίοι δρούσαν κατ’ εντολή του 64χρονου, για τους οποίους όμως δεν μπορούν ακόμα να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης. Παράλληλα, οι Αρχές διερευνούν τον ρόλο και δύο Ελλήνων πολιτών. Πρόκειται για πρόσωπα με πολιτικές προεκτάσεις, που πριν ολοκληρωθεί η έρευνα δεν μπορούμε να γράψουμε περισσότερα.
Στα χέρια του ανακριτή Φούκα βρίσκεται μία ακόμη πολύκροτη υπόθεση, για την ίδια περίοδο και με πρωταγωνιστή πάλι τον Κώστα Καραμανλή. Πρόκειται για το σχέδιο «Πυθία», που είχε στόχο τη φυσική εξόντωση του πρώην πρωθυπουργού. Ο δικαστικός λειτουργός έχει συσχετίσει τις δύο υποθέσεις και εξετάζει επισταμένως τυχόν εμπλοκή και σε αυτό του William B. Να θυμίσουμε, εδώ, πως οι Αρχές έχουν στείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στη Ρωσία, προκειμένου να ληφθεί κατάθεση από αλλοδαπό που ζει εκεί και φαίνεται να διαθέτει πληροφορίες για ενέργειες κατασκοπείας σε βάρος της Ελλάδας.

Η κεραία της Βάρκιζας
Την ίδια ώρα, οι ανακριτές περιμένουν την τεχνική έκθεση για την κεραία που εντοπίστηκε σε οίκημα της Βάρκιζας. Η κεραία ήταν και υποδοχής και εκπομπής πληροφοριών, έχει ύψος 8 μέτρων και θεωρείται ότι την επίμαχη περίοδο των υποκλοπών είχε κομβικό τεχνικό ρόλο στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρει στην «Α» πως η κεραία μπορούσε να παρεμβαίνει ακόμα και στη συχνότητα της Αστυνομίας, ενώ είναι τόσο προηγμένη τεχνολογικά που για τον σχηματισμό της τεχνικής έκθεσης ίσως ζητηθεί και βοήθεια από ξένους εμπειρογνώμονες.

 

William B.: Ποιος είναι ο Αμερικανός πράκτορας «φάντασμα»

Στο συρτάρι του κ. Φούκα βρίσκεται μια παλιά, θολή φωτογραφία του William B., καθώς, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πράκτορας αλώνιζε για πάνω από μία δεκαετία στην Αθήνα, είναι ένα πρόσωπο «φάντασμα». Ο 64χρονος σήμερα κατάσκοπος έχει ελληνικές ρίζες, είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και εκ του αποτελέσματος η επιλογή του από τη CIA κρίνεται άκρως επιτυχημένη.
Η άριστη γνώση της γλώσσας μας, σε συνδυασμό τόσο με το υψηλότατο μορφωτικό του επίπεδο, όσο και με το ότι ήταν γνώστης της ελληνικής κοινωνίας, τον βοήθησαν να ανελιχθεί τάχιστα στο κλιμάκιο της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας στην Αθήνα. Ένα άλλο στοιχείο που διερευνούν οι Αρχές είναι οι επαφές που ανέπτυξε ο William B. από τη συνεργασία CIA και ΕΥΠ σε διάφορες υποθέσεις κοινού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», το διάστημα που βρισκόταν στην Ελλάδα, ο Αμερικανός πράκτορας γνωρίστηκε με επιχειρησιακά και όχι μόνο στελέχη της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Είναι χαρακτηριστικό πως από το καλοκαίρι του 2000 (σ.σ. τότε δολοφονήθηκε ο Βρετανός ταξίαρχος Στίβεν Σόντερς και η Αθήνα γέμισε ξένους πράκτορες) μέχρι το καλοκαίρι του 2002 –όταν έσκασε η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού– συμμετείχε στη… διακριτική παρακολούθηση μελών τής 17Ν, χωρίς να το γνωρίζουν οι ελληνικές αρχές ασφαλείας.

Ενημέρωση και επιστροφή
Έκτοτε και για περίπου δύο χρόνια, αποσπάστηκε στα κεντρικά της CIA στο Λάνγκλεϊ, προκειμένου να εκπαιδευτεί-ενημερωθεί και επιστρέψει για την πιο δύσκολη αποστολή της καριέρας του, τις υποκλοπές των επικοινωνιών μελών της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο πράκτορας «φάντασμα» και η ομάδα του (σ.σ. στελέχη της NSA) πρόσβαλαν με κακόβουλο λογισμικό τα δίκτυα της Vodafone και δεκατέσσερα καρτοκινητά τηλέφωνα και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία των υποκλοπών. Για να καταλάβει κανείς πόσο πίσω από τα βήματα του William B. βρίσκονταν οι ελληνικές Αρχές, αρκεί να αναφέρουμε πως, την ημέρα που τα εγχώρια ΜΜΕ αποκάλυψαν το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ο 64χρονος κατάσκοπος αναχωρούσε από την Αθήνα, έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή του.
Σήμερα, ο Αμερικανός πράκτορας έχει συνταξιοδοτηθεί από τη CIA, το ένταλμα σύλληψης τον αγγίζει ελάχιστα και το μόνο που μπορεί να του στερήσει είναι οι διακοπές στο αγαπημένο του ελληνικό νησί, την Κάρπαθο, απ’ όπου κατάγεται η γυναίκα του και διατηρούν εξοχική κατοικία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα