Στην μέγγενη των πιέσεων

Όλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνώριζαν για το «κολασμένο» τρίμηνο του φθινοπώρου, αλλά δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ξαφνικά θα δέχονταν τόσες πιέσεις. Και δεν ομιλούμε για τις εσωτερικές πιέσεις που λογικά οργανώνονται από την αντιπολίτευση, αλλά από την τρόικα και τους δανειστές, οι οποίοι ζητούν πράγματα, τα οποία θεωρείται αδύνατο να ψηφιστούν από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Έτσι στο Eurogroup ζητήθηκε από τον Γκίκα Χαρδούβελη την πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων και ήδη ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι οι πιστωτές, εκφραζόμενοι από την τρόικα, εμφανίζονται αμετακίνητοι στα αιτήματά τους για τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, απεργίες, lock out) και απαιτούν νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε και για τη συζήτηση που είχε με τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος πρότεινε νέο μνημόνιο από τον Ιανουάριο, κάτι που ούτε θέλουν να σκέφτονται στο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, με την αξιολόγηση ανοικτή και τους εταίρους απρόθυμους να συνδράμουν πολιτικά την κυβέρνηση Σαμαρά, πόσο δε να συζητήσουν ρύθμιση του χρέους, ο κυβερνητικός σχεδιασμός που προέβλεπε επίλυση όλων των ζητημάτων μέχρι τα τέλη του έτους μοιάζει κυριολεκτικά στον… αέρα.

Όπως είναι λογικό στην δύσκολη εξίσωση εισέρχεται και το θέμα της Προεδρικής εκλογής. Έτσι πληθαίνουν οι παρεμβάσεις που λένε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες το Νοέμβριο και να μην περιμένει η χώρα τον Φεβρουάριο.

Η καθημερινότητα

Την ίδια ώρα οι δύο κυβερνητική εταίροι αναζητούν τρόπους να ξεφύγουν από την εσωστρέφεια και να κάμψουν τις αντιδράσεις των βουλευτών. Αναζητούν ένα σχέδιο, που θα υλοποιηθεί πολύ γρήγορα και θα αποδώσει σε κρίσιμους τομείς για την καθημερινότητα των πολιτών και παράλληλα θα στηρίξει τους πραγματικά αδύναμους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν και θέλουν άμεσα να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα, μη αρνούμενοι ότι υπάρχουν υποχρεώσεις της χώρας, ενώ ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός στις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που έχει με τις ηγεσίες όλων των υπουργείων ήταν απόλυτα σαφής: «Θέλω λύσεις άμεσα και όχι λόγια». Σε όλους έχει ξεκαθαρίσει τον κεντρικό κυβερνητικό στόχο ζήτησε να μη χαθεί ούτε μια μέρα.

Το βασικό για τον Πρωθυπουργό είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις «ταχείας απόδοσης» που θα υπηρετούν τον κεντρικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών. Η κυβέρνηση έχει ανάγκη από θετικές ειδήσεις, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να δοθεί η εικόνα στους πολίτες πως αρχίζει και βελτιώνεται η κατάσταση και πως αντιμετωπίζονται σταδιακά οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

 

Μ.Κ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα