ΣτΕ: Στην Ολομέλεια η διακοπή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Η διακοπή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής θα απασχολήσει την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώπιον της οποίας θα συζητηθεί προσφυγή του κόμματος. Στην προσφυγή που κατέθεσε τον περασμένο Φεβρουάριο η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι η αναστολή χρηματοδότησής της είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έχει ήδη απορρίψει αίτηση αναστολής της Χ.Α. που αφορούσε την προσωρινή παύση της χρηματοδότησής της. Η Ολομέλεια θα συνέλθει υπό τον πρόεδρό της Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, η οποία ήταν εισηγήτρια και στην πρώτη απόφαση της Ολομέλειας. Πριν πάντως αποφανθεί επί της ουσίας, η Ολομέλεια θα πρέπει να κρίνει εάν η επίμαχη απόφαση μπορεί να ελεγχθεί ως προς την νομιμότητά της από το ΣτΕ καθώς στηρίζεται σε απόφαση της Βουλής της πράξεις της οποίας η Δικαιοσύνη δεν έχει δυνατότητα να κρίνει.

Εν τω μεταξύ, στην προσφυγή που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι η αναστολή της χρηματοδότησης της που έγινε με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Όπως επισημαίνει η Χρυσή Αυγή, με την επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών. Και αυτό γιατί δεν μπορεί η Βουλή από τη μία να ψηφίζει το νόμο για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και στη συνέχεια να έρχεται πάλι η ίδια να ελέγξει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του νόμου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα