Στεγνό καθάρισμα, χωρίς διαγραφή

Στη δίνη της επίθεσης φιλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσπαθεί να κλείσει τις δικές του εσωτερικές πληγές. Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν την ίδια στρατηγική. Θέλουν να συνεργαστούν, αλλά αυτό που κύρια τους ενδιαφέρει είναι το ποιος θα έχει το πάνω χέρι.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο ΠΑΣΟΚ η ηγετική ομάδα ποντάρει στην αγανάκτηση των πολιτών από την λεγόμενη «υπερήφανη διαπραγμάτευση», ενώ από την πλευρά της Κουμουνδούρου θέλουν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στα «τοξικά» –όπως τα χαρακτηρίζουν– στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Εξάλλου, και οι δηλώσεις Φίλη και Σκουρλέτη είναι χαρακτηριστικές τής… αγάπης που τρέφουν για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. «χωρίς τον Βενιζέλο, που είναι αγκάθι για μια τέτοια συνεργασία, επειδή θέλει να πάει στη Ν.Δ.»), ενώ θα προτιμούσαν η κα Γεννηματά να εξαιρέσει και τους κ.κ. Λοβέρδο και Κωνσταντινόπουλο.

Αυτό, όμως, που παραμένει τεράστιο ερωτηματικό και θέμα συζήτησης εντός του ΠΑΣΟΚ είναι η αφωνία της κας Γεννηματά στα όσα λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον προκάτοχό της. Η ίδια δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για να καλύψει τον κ. Βενιζέλο. Λες και υπάρχει σχέδιο να τον εξωθήσει σε απομάκρυνση δίχως να τον διαγράψει. Αν και, όπως λένε στο περιβάλλον της, «ουκ ολίγες φορές με τις παρεμβάσεις του ο κ. Βενιζέλος έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό της προέδρου».

Ενοχλημένος…

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τη δική του πορεία. Με συνεχείς παρεμβάσεις του μέσω του «Κύκλου Ιδεών», είτε σε παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και σε ομιλίες του στη Βουλή, επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και τις περισσότερες φορές ο αντιπολιτευόμενος λόγος του είναι σαφώς καλύτερα δομημένος με πιο πειστικά επιχειρήματα από ό,τι της κας Γεννηματά.

Όπως όλα δείχνουν, ο κ. Βενιζέλος έχει ενοχληθεί από την συμπόρευση με τον Γιώργο Παπανδρέου και γι’ αυτόν τον λόγο όποτε του δίνεται ευκαιρία θα προκαλεί την κα Γεννηματά, όπως έγινε και με την περιβόητη συνέντευξη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις συνεργασίες της επόμενης ημέρας. «Δεν ξέρω ποιος συμβουλεύει την κα Γεννηματά, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αυτά και είναι ανακρίβειες. Δεν πιστεύω ότι απηχούν όσα πιστεύει η κα Γεννηματά», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος.

Η απάντηση της κας Γεννηματά ήταν αιχμηρή: «Το καλοκαίρι του 2015 βάλαμε πλάτη και έβαλα πλάτη προσωπικά για να μη βρεθεί η χώρα έξω από την ευρωζώνη, κυρίως για λόγους εθνικής ασφάλειας και δευτερευόντως για οικονομικά ζητήματα. Τότε εγώ δεν ζήτησα κανένα αντάλλαγμα. Δεν ζήτησα να μπω στην κυβέρνηση ούτε να γίνω αντιπρόεδρος».

Η συγκεκριμένη φράση σχολιάστηκε πολύ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ακόμη και πρωτοκλασάτα στελέχη έλεγαν προς δημοσιογράφους ότι «η κα Γεννηματά υπερέβη τα εσκαμμένα». Μάλιστα, δεν έκρυψαν τον φόβο τους ότι η ανταπάντηση του κ. Βενιζέλου θα προκαλούσε τεράστιο ρήγμα στο Κίνημα και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όμως ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να ρίξει λάδι στην φωτιά. Αρκέστηκαν κάποιοι από τους συνεργάτες του να εκφράσουν την λύπη τους «για την συνεχή ροπή σε ανιστόρητες αυτοκαταστροφικές αμετροέπειες».

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και πρόσωπα που δεν πρόσκεινται φιλικά προς τον κ. Βενιζέλο, διαφώνησαν με την οξύτητα των εκφράσεων της κας Γεννηματά και με την επιχείρηση «περιχαράκωσης του ΠΑΣΟΚ από τους ανεπιθύμητους». Άλλοι θύμιζαν ότι όταν μπήκε το ΠΑΣΟΚ με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση Σαμαρά μετά την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ., η κα Γεννηματά ζήτησε να υπουργοποιηθεί και ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας.

Φυσικά υπάρχει και η άλλη πλευρά, τα στελέχη που ζητούν να προστατευτεί η επικεφαλής της συμπαράταξης, «αφού με αυτήν θα κατεβούμε στις εκλογές».

Υψηλοί τόνοι

Την ώρα που η κα Γεννηματά αφήνει ακάλυπτο τον Ευ. Βενιζέλο στις ΣΥΡΙΖΑϊκές επιθέσεις, διατηρεί υψηλούς τους αντιπολιτευτικούς τόνους της κόντρα στην κυβέρνηση. «Τα προβλήματα που έχουν μεταξύ τους οι κ.κ. Φίλης και Τσίπρας να τα λύσουν μόνοι τους, τζάμπα ψάχνουν συνενόχους στα αδιέξοδά τους», είναι η ρήση που χρησιμοποιούν κατά κόρον στην Χαριλάου Τρικούπη.

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η επιθετική τακτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ θα τους ενισχύσει, ιδιαίτερα μετά και τη συμπόρευση με τον Γ. Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ. Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην προσέλκυση ψηφοφόρων και στην άνοδο των ποσοστών τους, αφήνοντας πίσω τους την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Όμως, οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία δεν θέλουν να αφήσουν τον διάλογο να σβήσει. Έτσι, υπέγραψαν κοινή δήλωση με τους ΜΕΤΑρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη, ζητώντας την σύγκληση ενός ενωτικού, ανοιχτού, δημοκρατικού συνεδρίου της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης τον Ιούνιο 2017 και εκλογή του επικεφαλής από την βάση της παράταξης μετά το συνέδριο.
Από την πλευρά της πρωτοβουλίας «Ώρα Αποφάσεων», συμφωνούσαν με την πρόταση, αλλά σχολίαζαν ότι χρειάζονται πιο γρήγορες διαδικασίες, ενώ από το Ποτάμι σχολίαζαν ότι δεν έχει νόημα πλέον αυτό το αίτημα από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να χαράξει τον δικό του δρόμο.

Ο Θεοχαρόπουλος

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι το τελευταίο διάστημα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει πυκνώσει –με ό,τι σημαίνει αυτό– τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, προφανώς ενόψει και του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Έτσι, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Δημοκρατική Συμπαράταξη να ψηφίσει τα μέτρα που πρόκειται να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

«Δεν βλέπω τον Μάρτιο να μπαίνουμε στην ποσοτική χαλάρωση, ούτε να κλείνει η αξιολόγηση τον Μάρτιο, δυστυχώς για τη χώρα η αβεβαιότητα συνεχίζεται και σε αυτό το πλαίσιο οι αδιέξοδες πολιτικές συνεχίζονται».

Πρόσθεσε ότι, όσο πιο πίσω πάει, το αποτέλεσμα είναι χειρότερο και πιο επώδυνο. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επεσήμανε ότι οι εκλογές θα έρθουν πριν από την εξάντληση της τετραετίας ως αποτέλεσμα της αύξησης της κοινωνικής δυσαρέσκειας, η οποία κάθε μέρα που περνάει θα είναι όλο και πιο έντονη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα