Σκληρό ροκ από το ΠΑΣΟΚ

Το σκληρό ροκ συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση από την Χαριλάου Τρικούπη προς την κυβέρνηση. Έτσι η Φώφη Γεννηματά ασκεί σκληρή κριτική προς τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το άρθρο του πρωθυπουργού για την “Ευρώπη των πολλαπλών επιλογών” σημειώνοντας πως θεωρεί την άποψη του πρωθυπουργού επικίνδυνη.

Η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλαπλές επιλογές παρά μόνο μία: αυτή της βαθύτερης ενοποίησης για μια καλύτερη Ευρώπη της δημοκρατίας, κοινωνικής πολιτικής, ανάπτυξης, σύγκλισης, ασφάλειας των πολιτών που ως Πολιτική Ένωση θα στοχεύει στη μεγιστοποίηση της ευημερίας των πολιτών της συνολικά.

«Εμείς δε θέλουμε ούτε πολλαπλές ταχύτητες, ούτε πολλαπλές επιλογές. Θέλουμε την εφαρμογή των Συνθηκών με όλες τις ρυθμίσεις περιλαμβανομένων και αυτών για την ενισχυμένη συνεργασία», αναφέρει η κα. Γεννηματά και διατυπώνει προς τον πρωθυπουργό τα εξής ερωτήματα:

  • θέλει την πολιτική Ευρώπη, τη βαθύτερη πολιτική ενοποίηση με στόχο τη δημοκρατική πολιτική ένωση που σήμερα αποτελεί αναγκαιότητα;
  • θέλει την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) με ξεχωριστό προϋπολογισμό, αναδιανεμητικές πολιτικές, σύγκλιση, αμοιβαιοποίηση του χρέους, επιθετικές πολιτικές ανάπτυξης;
  • θέλει την κοινωνική Ευρώπη με συνεκτικές κοινωνικές πολιτικές και, μεταξύ άλλων, ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο για την καταπολέμηση της ανεργίας;
  • θέλει την αμυντική ενοποίηση για την ασφάλεια των πολιτών της Ένωσης από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, την προστασία της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας των κρατών μελών και την προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας;
  • θέλει τη διεύρυνση της Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ως προϋπόθεση για την εδραίωση της σταθερότητας και αποφυγής αναβίωσης των εθνικισμών;

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Αλέξης Τσίπρας δεν λέει για όλα αυτά τίποτε, διότι απλούστατα δεν ξέρει τι Ευρώπη θέλει. Δεν έχει ευρωπαϊκή πολιτική. «Ο πρωθυπουργός δεν είναι σχολιαστής δηλώσεων. Οφείλει να είναι πρωθυπουργός με συγκεκριμένες θέσεις και στρατηγική» καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Ερώτηση Λοβέρδου

Στο μεταξύ ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε ερώτηση που προκαλεί αίσθηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επιτίθεται στον κ. Παπαδημητρίου λέγοντας πως «ο διορισμός σας συνοδεύτηκε από σχόλια, ότι δεν είστε από τους πιο ένθερμους φίλους του ευρώ».

Στην συνέχεια τονίζει ότι «ο διορισμός ως επικεφαλής, επιτροπής προσώπου που συνδέεται με επιχειρήματα υπέρ της δραχμής, προκαλεί προβληματισμό».

Φυσικά, ο κ. Λοβέρδος αναφέρεται πρωτίστως στον καθηγητή Γιαν Κρέγκελ, ο οποίος τοποθετήθηκε Πρόεδρος της «Επιστημονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συμβουλίου» και ρωτά μάλιστα να μάθει τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου.

Ο εν λόγω καθηγητής έχει υποστηρίξει ότι η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης είναι εφικτή με την εισαγωγή διπλού νομίσματος στην Ελλάδα (το περιβόητο «Geuro»). «Η εισαγωγή του διπλού νομίσματος στην Ελλάδα είναι ένα μέτρο που θα αποτρέψει την έξοδο από την ευρωζώνη ή ακόμη και τη διάλυσή της, δεδομένου ότι αναβάλλει την ημέρα που το εισόδημα και η απασχόληση θα έχουν πλήρως καταρρεύσει και η μόνη λύση θα είναι η έξοδος» έχει αναφέρει ο καθηγητής οικονομικών και επικεφαλής ανάλυσης του Levy Institute. Θέση την οποία είχε και ο Δ. Παπαδημητρίου αν και μετά την υπουργοποίησή του επιχείρησε να ανασκευάσει.

Εκδηλώσεις

Την ίδια ώρα εντείνονται οι εκδηλώσεις ανά το πανελλήνιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενόψει του συνεδρίου τον Ιούνιο.

Έτσι αύριο Τετάρτη στην Πρέβεζα (19.00) θα μιλήσουν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νίκος Τσούκαλης και Γ. Σιντόρης.

Την Πέμπτη στο Πολιτιστικό κέντρο Βριλησσίων  (19.00) θα είναι ομιλητές οι Γ. Μανιάτης, Παν. Σαμπατακάκης, Μιχ. Καρχιμάκης και Γ. Τούντας.

Την Παρασκευή το απόγευμα (19.00) σε κεντρικό ξενοδοχείο του Κιλκίς θα μιλήσουν οι Β. Κεγκέρογλου, Χ. Καστανίδης, Ι. Αμοιρίδης και Χ. Εδιάρογλου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα