Σε ρόλο πυροσβέστη το Μαξίμου

Τα εσωτερικά προβλήματα στην κυβέρνηση καλά κρατούν και τα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και ΠΑΣΟΚ αναδεικνύουν ότι το επόμενο διάστημα είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για να διαταραχθεί αρραγής το κυβερνητικό μέτωπο.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε του συνέντευξη άφησε αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ και του αντιπροέδρου, Ευάγγελου Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι «η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να επαναδιαπραγματευθούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας. Πήραμε «δώρο» το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει».

Φυσικά η πρόκληση δεν έμεινε αναπάντητη και η Χαριλάου Τρικούπη με ενημερωτικό δελτίο στράφηκε κατά του Σαμαρά. Μάλιστα στο δελτίο, που είχε ως τίτλο «Σε ποιον πουλά τσαμπουκά ο Κυριάκος Μητσοτάκης;»  επιτίθεται κατά του υπουργού χαρακτηρίζοντάς τον «όψιμο διαπραγματευτή», σημειώνοντας πως την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στην κυβέρνηση, η ΝΔ περνούσε την αντιμνημονιακή φάση της «τζάμπα μαγκιάς και σχεδίαζε Ζάππεια με ανύπαρκτα ισοδύναμα».

Υπενθυμίζει ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν καταργήθηκε από την ΝΔ και πως το «χαράτσι» δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2012 «όταν επιβεβαίωσε αυτά που συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο του 2011 έως Φεβρουάριο του 2012 (δανειακή σύμβαση), αλλά τέθηκαν υπό αμφισβήτηση λόγω των εκλογών που ήθελε η ΝΔ πιστεύοντας πως θα πάρει αυτοδυναμία και παρότι εμείς τότε προτείναμε επιμόνως άλλο δρόμο και άλλες επιλογές, υπαρκτές».

Και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ καταλήγει: «Για όλους αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, καλά θα κάνει ο όψιμος διαπραγματευτής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ και να μάθει ότι ο καλός πολιτικός δεν είναι ο πολιτικός που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα αναθεωρεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

 Ενόχληση

Η κόντρα σε υψηλού τόνους θυμίζει αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ της δεκαετίας του ’90 με την διαφορά όμως ότι τα δύο κόμματα – αυτήν την φορά -συμμετέχουν στην ίδια κυβέρνηση. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η επίθεση του ΠΑΣΟΚ για τις απολύσεις και την αξιολόγηση ήταν μια «χρυσή ευκαιρία» να αναδειχτεί ως ο«μεταρρυθμιστικός πόλος» της ΝΔ. Ο Κ. Μητσοτάκης απευθύνεται σε πολίτες και ψηφοφόρους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή διαθέτουν επιχειρήσεις και ζητούν αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό. Στο εσωτερικό του κόμματος της ΝΔ ο Μητσοτάκης με την κίνηση αυτή συσπειρώνει την φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος και στέλνει μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό ότι η συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση έχει και τα όρια της. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει στο εσωκομματικό πεδίο ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στον έλεγχο των μονιμοποιήσεων του ΠΔ Παυλόπουλου παρά τις πιέσεις υπουργών της ΝΔ να μην γίνει κανένα βήμα στον τομέα αυτό, προστατεύοντας τα «ρουσφέτια» τους.

Για το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου η σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη βοηθά την ηγεσία του κόμματος να στείλει πολλαπλά μηνύματα: στο πολίτες που έχουν ψηφίσει στο παρελθόν ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι δεν έχουν ξεφτίσει οι διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ παρά την συνύπαρξη των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδεικνύει στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και στα κόμματα της Κεντροαριστεράς με τα οποία συνομιλεί, ότι η αναπόφευκτη σύγκρουση με τη ΝΔ είναι κοντά. Τέλος το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ως το κόμμα που βάζει φραγμό σε απολύσεις και στην αξιολόγηση σε αυτήν την φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Μπροστά στο ενδεχόμενο η κρίση να οξυνθεί ο Αντώνης Σαμαράς ζητά και από τις δύο πλευρές να χαμηλώσουν οι τόνοι. Ειδικά μετά την απειλή παραίτησης που είχε διατυπώσει ο Μητσοτάκης, όταν είχε βρεθέι σε κόντρα με τον Λοβέρδο.

Ήδη ο Δημ. Σταμάτης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους Π. Ρήγα και Χρ. Πρωτόπαπα για να ξεπεραστεί και αυτή η κρίση, όπως έχει γίνει πολλάκις τα τελευταία δύο χρόνια.

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα