Ρόστερ κατώτερο των προσδοκιών

Το καλοκαίρι ο Γιάννης Αλαφούζος επεχείρησε να ανεβάσει το αγωνιστικό επίπεδο του Παναθηναϊκού, εντάσσοντας στο δυναμικό της ομάδας τον Μίκαελ Εσιέν. Τότε, η συγκεκριμένη κίνηση φάνταζε εκπληκτική, αν και πανάκριβη για τα δεδομένα του «τριφυλλιού». Αν θέλουμε, όμως, να είμαστε δίκαιοι, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον πρόεδρο για τη συγκεκριμένη ενέργεια, καθώς ο Γκανέζος όντως θα μπορούσε να ανεβάσει το επίπεδο. Το ότι αγωνίστηκε τον… Νοέμβριο για πρώτη φορά, δεν είναι ευθύνη του Αλαφούζου αλλά των συνεργατών του, οι οποίοι αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ακόμη και στον έλεγχο… πιστοποίησης της μεγάλης μεταγραφής. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του «τριφυλλιού» έδειξε τη διάθεση να θέσει την ομάδα σε τροχιά πρωταθλητισμού.

Ωστόσο, ένας… κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Η απόκτηση ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή δεν συνεπάγεται τη δημιουργία μίας ομάδας που θα πρωταγωνιστήσει. Χρειάζονται πολλά περισσότερα, από έναν διεθνή Γκανέζο μέσο, για να παρουσιάσεις μία ομάδα που θα αντεπεξέλθει τόσο στις εγχώριες, όσο και στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Στον Παναθηναϊκό υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού, θεωρώντας πως με αυτό το υλικό η ομάδα μπορεί να πετύχει ένα μίνιμουμ στόχων, δηλαδή την πρόκριση τουλάχιστον στους ομίλους του Europa League και την παραμονή σε απόσταση… βολής από τον Ολυμπιακό, ώστε να φαίνεται ότι διεκδικεί το πρωτάθλημα. Το αποτέλεσμα ακριβώς αυτής της υπερεκτίμησης ήταν η ολική κατάρρευση σε όλες τις διοργανώσεις και η απώλεια των στόχων της ομάδας από τον Νοέμβριο. Τι απέμεινε; Το Κύπελλο. Κάτι είναι και αυτό, για να λέμε ότι υπάρχει ένα κίνητρο! Με άλλα λόγια, στον Παναθηναϊκό διαπίστωσαν ότι το ρόστερ είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών που προϋποθέτονται από το βάρος της φανέλας του «τριφυλλιού», γεγονός που δεν είναι και τόσο απλό στην αντιμετώπισή του.

Ο Αλαφούζος «ψάχνεται»

Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι άνθρωπος της πιάτσας, χειρίζεται μεγάλες επιχειρήσεις και, αν μη τι άλλο, οσμίζεται την ύπαρξη του προβλήματος. Από ποδόσφαιρο μπορεί να μην κατέχει τις απόλυτες γνώσεις, όμως μπορεί να ξεχωρίσει πότε το… κάρο δεν τραβάει και για ποιους λόγους. Ωστόσο, ακριβώς λόγω του ρόλου του ως προέδρου, δεν συντρέχει λόγος να βγαίνει και να κάνει διαπιστώσεις. Από τον επικεφαλής ενός διοικητικού σχήματος δεν περιμένει κανείς επισημάνσεις. Περιμένει λύσεις και αποφάσεις. Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό, τα λάθη διαπιστώθηκαν μεσούσης της περιόδου, όταν είναι πλέον αργά για καθοριστικές αλλαγές. Ο Αλαφούζος δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο αγωνιστικό σκέλος. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να ομολογήσει τις σκέψεις του δημοσίως. Ο πρόεδρος έχει λάβει τις αποφάσεις του και επιχειρεί με συγκεκριμένες κινήσεις να διορθώσει ό,τι μπορεί –τέλος πάντων– να διορθωθεί στην παρούσα φάση, αλλά και για το μέλλον. Ποιες είναι οι κινήσεις που φανερώνουν τις προθέσεις του;

1)Η αντικατάσταση του Γιάννη Αναστασίου

Ο Αλαφούζος δεν ήθελε να αντικαταστήσει τον Έλληνα προπονητή, διότι πολύ απλά γνώριζε ότι το θέμα του Παναθηναϊκού δεν ήταν ο κόουτς, ή έστω ο κόουτς δεν ήταν το κομβικό σημείο των προβλημάτων. Γι’ αυτό «κλοτσούσε» για μεγάλο διάστημα. Στο τέλος αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεργασία του με τον Αναστασίου και να φέρει τον Στραματσιόνι, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα αλλάξουν και πολλά στην ομάδα. Το θέμα δεν ήταν εκεί, αλλά στο έμψυχο δυναμικό…

2)Η διαρροή περί αποχώρησης

Μετά τα επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Αλαφούζος θέλει να αποχωρήσει από την προεδρία. Για τους έχοντες γνώση του ρεπορτάζ, η συγκεκριμένη φήμη είχε «βγει» νωρίτερα. Εκείνο το Σάββατο όμως, εντάθηκε λόγω των γεγονότων. Ήταν ένα είδος «προετοιμασίας» του προέδρου, προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις.

3)Η προσέγγιση «επενδυτών»

Η διαρροή περί αποχώρησης του Αλαφούζου έγινε προκειμένου να πιεστούν και να ενεργοποιηθούν παναθηναϊκές δυνάμεις που παραμένουν ανενεργές, ενώ η ομάδα αναζητεί πόρους για την επιβίωσή της. Πόρους, τους οποίους δεν απέφερε η Λαϊκή Βάση, για πολλούς και διάφορους λόγους, οι οποίοι δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε. Η «μπλόφα» του Αλαφούζου δεν απέδωσε, με αποτέλεσμα να το… μαζέψει πίσω.

4)Η σκέψη για αλλαγή του μετοχικού μοντέλου

Πρόκειται για το επόμενο βήμα. Η Λαϊκή Βάση δεν απέδωσε. Οι «επενδυτές» δεν «τσίμπησαν» στην «μπλόφα» του προέδρου, άρα το μόνο που απομένει είναι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Στο παρασκήνιο συμβαίνουν πολλά αυτό το διάστημα, τα οποία θα βγουν στην επιφάνεια το καλοκαίρι. Το εύρος των εξελίξεων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία της ομάδας. Σε κάθε περίπτωση, ο Γιάννης Αλαφούζος σκοπεύει να συγκεντρώσει μικρούς και μεγάλους μετόχους του «τριφυλλιού» και να τους παραθέσει τα δεδομένα. Με τις παρούσες συνθήκες, οι δυνατότητες της ομάδας είναι… να μάχεται με τον Πανθρακικό και να… χάνει. Για να αλλάξει επίπεδο και να γίνει ανταγωνιστική ομάδα, χρειάζεται χρήμα. Άρα, επενδύσεις. Άρα, χρηματοδότες. Ο Αλαφούζος θέλει να συνδυάσει τη Λαϊκή Βάση με ένα τιμ βασικών επενδυτών, τουλάχιστον μέχρι να μπει σε μία ροή η ΠΑΕ. Παράλληλα, ακούγονται διάφορα για την οργάνωση στα κέντρα αποφάσεων. Η κίνηση να προωθηθεί ο Σπύρος Καλογιάννης για πρόεδρος της ΕΠΟ δεν αντανακλά τις ανάγκες των πρασίνων που θέλουν άτομο με ισχυρή προσωπικότητα και όχι κάποιον που θα χάσει με κάτω τα χέρια.  Όπως και οι φήμες για ενεργοποίηση παλιών παραγόντων δεν είναι τυχαία. Προσεχώς –και μέχρι το καλοκαίρι– αναμένονται σημαντικές εξελίξεις…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα