Ρίσκαρε και κέρδισε…

Με δύο γκολ αβάντζο θα παίξει ο Παναθηναϊκός στην Τούμπα στις 27 του μήνα μετά την καθαρή νίκη του με 2-0 στον πρώτο ημιτελικό, που τον φέρνει πολύ κοντά στην πρόκριση στον τελικό του φετινού Κυπέλλου Ελλάδος.

Το «καθαρό» σκορ αλλά και η διαφορά δυνάμεων ανάμεσα στους «πράσινους» και τον ΠΑΟΚ πιστώνεται σε μεγάλο ποσοστό στον Μαρίνο Ουζουνίδη, ο οποίος δεν φοβήθηκε να προχωρήσει σε εκτεταμένο ροτέισον στο ματς πρωταθλήματος της περασμένης Κυριακής.

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού έκρινε ότι στην παρούσα φάση το Κύπελλο αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου η ομάδα του να μη μείνει για τέταρτη σεζόν χωρίς κάποιον τίτλο. Η απόφασή του να ξεκινήσουν κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα μόλις τα 2/11 του σχήματος που προτιμά σταθερά το τελευταίο δίμηνο σίγουρα εμπεριείχε ρίσκο, καθώς κινδύνεψε με βαριά ήττα (το τελικό 3-0 κολακεύει το «τριφύλλι») αλλά αποδείχθηκε πάνσοφη.

Ο Ουζουνίδης δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από αυτό που πραγματοποιεί η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων προπονητών, όταν η ομάδα τους βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμο… σταυροδρόμι υποχρεώσεων. Είναι αδύνατο οι ίδιοι ποδοσφαιριστές να δίνουν τρία ματς μέσα σε μία εβδομάδα. Όσο καλογυμνασμένοι και να είναι, κάποια στιγμή θα στερέψουν από δυνάμεις και η διαχείριση του ρόστερ είναι το άλφα και το ωμέγα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πόσω μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με συλλόγους όπως ο Παναθηναϊκός, που είναι υποχρεωμένοι να κυνηγούν μέχρι τέλους κάθε τίτλο.

Σε αντίθεση με τον νυν τεχνικού του «τριφυλιού», ο πρώην (Αντρέα Στραματσόνι), πνιγμένος από το άγχος για την άσχημη πορεία του πρώτου γύρου και τη δική του επισφαλή θέση στον πάγκο, δεν φρόντισε να δώσει… ανάσες στους παίκτες του και το πλήρωσε. Εν μέσω τριπλών υποχρεώσεων (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Γιουρόπα Λιγκ) ο Ιταλός επέμενε στην ίδια ενδεκάδα με ελάχιστες παραλλαγές, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να μείνει από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι το τέλος του Νοέμβρη με μία μόλις νίκη σε 11 παιχνίδια για όλες τις διοργανώσεις!

Παρ’ ότι ήρθε από ένα πρωτάθλημα (καμπιονάτο), όπου το ροτέισον χρησιμοποιείται κατά κόρον από προπονητές ακόμα και μικρότερων κατηγοριών, ο Στραματσόνι δεν τόλμησε να ξεκουράσει έστω κάποια από τα βασικά εργαλεία του, που λόγω έλλειψης ενέργειας ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν σε αυτά που τους ζητούσε μέσα στο γήπεδο.

Αντίθετα ο πιο ήρεμος Ουζουνίδης, έχοντας κερδίσει δίκαια την εμπιστοσύνη της διοίκησης και του κόσμου, πήρε το μεγάλο ρίσκο να πάει με τα… δεύτερα στην Τούμπα. Ασφαλώς και γνώριζε ότι οι πιθανότητες να αποφύγει την ήττα ήταν ελάχιστες, θα είχε όμως μπροστά του την ευκαιρία να… ρεφάρει άμεσα αυτό το αποτέλεσμα, όπως και έγινε. Με γεμάτο το «οπλοστάσιό» του, ο κόουτς του Παναθηναϊκού αξιοποίησε το πλεονέκτημα δυνάμεων που είχαν οι ξεκούραστοι παίκτες του και πήγε το ματς ακριβώς εκεί που ήθελε. Σε μία νίκη με καθαρό σκορ (2-0) που προσφέρει μεγάλο αβαντάζ για τον επαναληπτικό.

 

Ο ΠΑΟΚ έμεινε

στη Θεσσαλονίκη

 

Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ δεν διέθετε στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου ούτε τη φρεσκάδα αλλά ούτε και την απαραίτητη τακτική ώθηση. Με νωπές ακόμα τις… δάφνες του 3-0 στον προ ημερών αγώνα πρωταθλήματος οι ποδοσφαιριστές του «δικεφάλου του βορρά» περίμεναν ότι θα πάρουν τουλάχιστον ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα, όμως μετά το σχετικά γρήγορο γκολ διαπίστωσαν ότι τα δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό διέφεραν πολύ μεταξύ τους. Κι όταν υποχρεώθηκαν να φορτσάρουν και να πιέσουν για ένα γκολ, οι περιορισμένες δυνάμεις τους δεν τους επέτρεψαν να γίνουν απειλητικοί.

Το μοναδικό κέρδος του ΠΑΟΚ από τη διπλή μάχη με τον Παναθηναϊκό είναι ότι θα ξεκινήσει σαν πρωτοπόρος με ένα βαθμό περισσότερο τη διαδικασία των πλέι οφ, όμως ο συγκεκριμένος πόντος δεν τους εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση ότι θα καταφέρει να διατηρηθεί εκεί ως το φινάλε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα