«Ρήγμα» στο «μέτωπο» ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ(;)

Διαίρει και βασίλευε… Ένα μεγάλο προσόν των σπουδαίων αντρών στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η υπομονή, σε συνδυασμό με τη στρατηγική. Όταν μία δύναμη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μέτωπο, όσο δυνατή και αν είναι, η απλή σοφή σκέψη προτάσσει την τακτική της διάσπασης-διαίρεσης. Ο καλύτερος οδηγός προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, είναι ο χρόνος. Στη διάρκειά του, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξουν στιγμές που θα προκαλέσουν «ρήγμα» στο μέτωπο, άρα και την αποδυνάμωσή του. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση. Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θέλησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πανίσχυρο Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» ακολούθησαν τη σοφή τακτική της αναμονής. Φτάνοντας λοιπόν το πρωτάθλημα στη φάση των ντέρμπι, κατά την οποία όλοι οι μεγάλοι συγκρούονται μεταξύ τους, ήταν μαθηματικά βέβαιο πως θα παρουσιάζονταν «ρήγματα».

Από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, αυτό μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, έγινε αντιληπτό το τι θα ακολουθήσει. Ένα λάθος του διαιτητή Αρετόπουλου και ένα λανθασμένο πέναλτι που δόθηκε στον «Δικέφαλο του Βορρά», ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεγάλη νίκη του με 3-1 επί του «τριφυλλιού», ήταν αρκετό για να προκαλέσει τη… δράση των «πρασίνων» και την «αντίδραση» των Θεσσαλονικέων. Ο Παναθηναϊκός, προκειμένου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη εμφάνισή του, διέρρευσε μέσω των γνωστών «κύκλων» τη δυσαρέσκειά του για τη διαιτησία, βάζοντας «σκιές» στη νίκη του ΠΑΟΚ. Μία νίκη που όντως ξεκίνησε με ένα λανθασμένο σφύριγμα του ρέφερι, αλλά ομολογουμένως ήταν κάτι παραπάνω από δίκαιη, καθώς ο Παναθηναϊκός ήταν ανύπαρκτος. Ο ΠΑΟΚ απάντησε δυναμικά στις διαρροές, με τον υπεύθυνο Τύπου της ΠΑΕ, Κυριάκο Κυριάκο, να δηλώνει σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης: «Στους τρόπους που πολεμάς αυτό το σύστημα υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες. Εμείς αποφασίσαμε ότι τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα παιχνίδι με το παιχνίδι δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Χαλάς τη σχέση με τους αντιπάλους, ακόμα και αυτούς που είναι εκτός συστήματος. Αυτό βγαίνει και στο γήπεδο και μπορεί να επηρεάζει την εικόνα της ομάδας. Η αντιπαλότητα στο ποδόσφαιρο θρέφει το προϊόν, αλλά υπάρχουν κανόνες μέσα στους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό. Όταν ο Παναθηναϊκός, στην προσπάθεια του με τις πρακτικές του να καταπολεμήσει το σύστημα, το κάνει μέρες πριν αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ, με μία ευκαιριακή λογική, ενδεχομένως εκεί κάποιοι ψάχνουν αντίδραση από τον ΠΑΟΚ. Αλλά εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη και στρατηγική».

Ακολουθεί το ντέρμπι με την ΑΕΚ
Η αναμέτρηση στην Τούμπα ήταν η… πρώτη γεύση. Διότι την Κυριακή ακολουθεί το αθηναϊκό ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Πριν από τον αγώνα, οι δύο ομάδες τήρησαν χαμηλούς τόνους. Σχεδόν δεν ασχολήθηκαν ο ένας με τον άλλον. Κανείς όμως δεν μπορεί να προδικάσει όσα θα συμβούν μετά. Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει μία σαφή διάθεση να μετατοπίσει τα προβλήματά του, αναζητώντας δικαιολογίες σε εξωγενείς παράγοντες. Η συμφωνία «κυρίων» με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ «υποχρέωσε» τους «πράσινους» να μη βγουν επισήμως κόντρα στον «Δικέφαλο του Βορρά» και τη διαιτησία μετά τον αγώνα στην Τούμπα. Όπως, επίσης, και πριν από το ματς με την ΑΕΚ, όταν η διοίκηση του Γιάννη Αλαφούζου επέλεξε να επιτεθεί σφόδρα στον Ολυμπιακό, με αφορμή τις… διαρροές των «ερυθρόλευκων» για τη διαιτησία στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Πλατανιά. Εφόσον δεν μπορεί να προϊδεάσει τους διαιτητές απευθυνόμενος ευθέως κατά της ΑΕΚ, άδραξε την ευκαιρία να προβεί σε μια μορφή επηρεασμού, δείχνοντας ότι «κτυπάει» τον Ολυμπιακό. Αν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, όλο αυτό γίνεται και αφορά το παιχνίδι με την ΑΕΚ, το οποίο αν χάσει ο Παναθηναϊκός, τίθεται νοκ άουτ από τη διεκδίκηση ΚΑΙ του πρωταθλήματος.
Στο σημείο αυτό θα υπενθυμίσουμε την ατάκα του υπεύθυνου επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ περί «επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων», η οποία ήταν σαφές «καρφί» για την πολιτική που ακολουθεί ο Παναθηναϊκός. Ναι μεν οι «πράσινοι» δεν καταφέρονται ευθέως κατά του ΠΑΟΚ –πριν από μία εβδομάδα– ή της ΑΕΚ τις προηγούμενες ημέρες, επέλεξαν ωστόσο αυτό το συγκεκριμένο διάστημα να επιτεθούν στη διαιτησία, είτε με διαρροές, είτε με επίσημη ανακοίνωση, προφανώς ελπίζοντας να επηρεάσουν και να «αξιώσουν» μία πιο… δίκαιο αντιμετώπιση.

Ο Ολυμπιακός παρακολουθεί και αναμένει…
Σε όλα τα παραπάνω, ο Ολυμπιακός παραμένει απλός θεατής. Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει αντιπαράθεση με κανέναν, ούτε με το κοινό μέτωπο των τριών. Μετά το ματς της Τούμπας επήλθε το πρώτο ρήγμα. Είναι βέβαιο πως –αργά ή γρήγορα– θα ακολουθήσουν κι άλλα. Αφορμές θα υπάρξουν πολλές. Αγωνιστικές και μη. Ο χρόνος μοιάζει να δουλεύει για τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι τα πηγαίνουν περίφημα σε Ελλάδα και Ευρώπη, κερδίζοντας την παγκόσμια αναγνώριση για την προσπάθειά τους. Η ομάδα του Πειραιά περιμένει τη διάσπαση του μετώπου από τις ίδιες τις μεταξύ τους εξελίξεις, την ίδια στιγμή που εκείνη φαίνεται απολύτως αφιερωμένη στο αγωνιστικό κομμάτι και μόνο. Ενδεικτική της τακτικής που είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει ο Ολυμπιακός, ήταν η ανακοίνωση-απάντηση των «ερυθρόλευκων» στην ανακοίνωση του «τριφυλλιού», η οποία έκανε λόγο για συκοφάντες, για λάσπη που πέφτει στο κενό, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα μπει στη διαδικασία διαλόγου, αποφεύγοντας ακόμη και να κατονομάσει τον Παναθηναϊκό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα