Πρώτη προτεραιότητα για το Μαξίμου ο εκλογικός νόμος

 

Μακρινό φαντάζει πλέον για την κυβέρνηση το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, καθώς η σκληρή ελληνική πραγματικότητα υποχρεώνει άμεση προσγείωση. Πρώτη προτεραιότητα για το κυβερνητικό επιτελείο είναι ο εκλογικός νόμος. Οι τελευταίες παρεμβάσεις επιτρέπουν εικασίες για υπερψήφισή του από περισσότερους από 180 βουλευτές με κάποιους να τους ανεβάζουν στους 197, μια ανάσα δηλαδή πριν από τους 200 που απαιτούνται έτσι ώστε να τεθεί σε άμεση εφαρμογή ήδη από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως επίδειξη δύναμης από τον Αλ. Τσίπρα σε ένα θέμα μάλιστα που ο ίδιος (και οι πέριξ αυτού) δεν επιθυμούσαν αλλά το κόμμα τούς υποχρέωσε. Θυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για περιορισμένο μπόνους εδρών, κάτι που όμως εν τέλει αποσύρθηκε.

Από εκεί και πέρα, «η δουλειά είναι το πιο σημαντικό καθήκον που έχουμε μπροστά μας», διευκρινίζουν οι κυβερνητικές πηγές. «Στόχος μας είναι, το 2021 να μπορούμε να έχουμε φέρει το ποσοστό της ανεργίας σε μια κανονικότητα», προσθέτουν.

 

Αισιοδοξία για τη δεύτερη αξιολόγηση

Αναφορικά με τα πολύ άμεσα θέματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, οι ίδιες πηγές εκφράζουν την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο χωρίς προβλήματα(;), καθώς θα υπάρξει θετική εξέλιξη στα εργασιακά. «Στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων έχουμε στο πλευρό μας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ενώ ουδείς συζητά ζήτημα ομαδικών απολύσεων», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα έχουμε περάσει ολοκληρωτικά τον κάβο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ερώτηση δημοσιογράφων που έγινε εν πτήσει από την Κίνα προς την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Με μια διφορούμενη απάντηση, συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα σημείωσαν πως δεν είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού, αν και, όπως ειπώθηκε, «αλλαγές θα υπάρξουν». Για πιθανά πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετάσχουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, σημείωσαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί κατά περίπτωση: «Θα μπορούσαμε να βρούμε τέτοια πρόσωπα αλλά θα εξεταστεί κατά περίπτωση».

Από την κυβέρνηση έχει γίνει σαφές πως ο σχεδιασμός της δεν αλλάξει και, ενώ το βάρος τώρα πέφτει στην αξιολόγηση του φθινοπώρου, παράλληλα θα προχωρήσει και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης καθώς «ο κόσμος βλέπει θετικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, όπως, επίσης, και την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Θα πρέπει όμως να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητες του ΠτΔ», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα