Πρώτη και μοναδική «Βασίλισσα»! (φωτό)

 

Η πρώτη και μοναδική αμιγώς ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο σε συλλογικό επίπεδο ήταν, είναι και θα είναι για πάντα η ΑΕΚ! Το 1968, δύο χρόνια μετά την παρουσία της στο Final-4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η Ένωση του Αμερικάνου, του Τρόντζου, του Ζούπα, του Βασιλειάδη, του Λαρεντζάκη και των άλλων παιδιών, έγραφε ιστορία με ολόχρυσα γράμματα, καθώς μπροστά σε 80.000 εκστασιασμένους φιλάθλους, κατακτούσε το Κύπελλο Κυπελλούχων ομάδων Ευρώπης!

Είναι ένα ματς που ακόμη και σήμερα βρίσκεται στα βιβλία των ρεκόρ Γκίνες, καθώς προσέλκυσε περισσότερους φιλάθλους από ποτέ, 80.000 εντός του Καλλιμάρμαρου και 15.000 εκτός. Η Σλάβια Πράγας έμοιαζε δυνατή αντίπαλος, αλλά η ΑΕΚ έχοντας αποκλείσει την κάτοχο Βαρέζε με τρομερή ανατροπή (78-60 ήττα στην Ιταλία και 72-52 νίκη στην Αθήνα) δεν μπορούσε να απειληθεί στο γεμάτο παλμό Παναθηναϊκό Στάδιο. Εκείνη την εποχή η ΑΕΚ ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια στην ελληνική καλαθοσφαίριση!

Η γαλλική L’ Equipe είχε γράψει την επόμενη μέσα στο φύλλο της για το θρίαμβο της ΑΕΚ: «Η 4η Απριλίου 1968 θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του μπάσκετ. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη και ασφαλώς σε ολόκληρο τον κόσμο 80.000 θεατές παρακολούθησαν έναν αγώνα. Δυο ώρες πριν από την έναρξη του τελικού καμία θέση δεν είχε μείνει ακάλυπτη στο μαρμάρινο στάδιο.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί φίλαθλοι δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήριο, χιλιάδες ήλθαν και στάθηκαν έξω από τα προπύλαια του Σταδίου, για να παρακολουθήσουν τον αγώνα από τον… θόρυβο των εκδηλώσεων. Ο έναστρος ουρανός αυλακωνόταν από χιλιάδες χρωματιστές φωτοβολίδες κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σημείωνε ένα καλάθι και πάνω από δύο ώρες η ιαχή «ΑΕΚ-ΑΕΚ» κάλυπτε κάθε άλλο θόρυβο.

Θεέ μου, τι βοή ήταν αυτή χτες βράδυ στην Αθήνα. Ποτέ δεν έχει γίνει μια παρόμοια ατμόσφαιρα μπάσκετ, τόσο εξαιρετική, αλλά και τέτοιου πάθους».

Η ΑΕΚ σε εκείνο τον αγώνα απέκτησε για πρώτη φορά πυρήνα φιλάθλων που δεν είχε σχέση με την προσφυγιά και την Κωνσταντινούπολη και που τον διατηρεί μέχρι και σήμερα σε όλη την Ελλάδα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα