“Πρόσφυγες εξαφανίζονται, ΜΚΟ φεύγουν”

 

Επίθεση στην κυβέρνηση για τον συντονισμό του προσφυγικού έκανε για μία ακόμη φορά το Ποτάμι, που σχολίασε σκωπτικά τα στοιχεία που δόθηκαν επισήμως από το συντονιστικό όργανο. Χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση του το Ποτάμι αναφέρει:

«Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση προκύπτει ότι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα 3.122 λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες σε σύγκριση με χθες (χθες ήταν 52.207 και σήμερα 49.085). Το ερώτημα που τίθεται αβίαστα είναι: τι απέγιναν τόσοι άνθρωποι σε μια μέρα; Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία; Είναι λάθος τα στοιχεία που δίνονται; Έφυγαν από την Ελλάδα για άλλους προορισμούς; Αν ναι, αυτό έγινε νόμιμα ή παράτυπα; Αναμένουμε τις απαντήσεις της κυβέρνησης».

Σε άλλη ανακοίνωση του το Ποτάμι επικρίνει την κυβέρνηση για τα όσα έλαβαν χώρα στην Ειδομένη, την αποχώρηση των ΜΚΟ,  όπως επίσης για τον ανύπαρκτο συντονισμό. Αναλυτικά: “Τα χτεσινά επεισόδια στην Ειδομένη και η δυσκολία παραμονής εκεί των μεγάλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συμβαίνουν στη χειρότερη στιγμή.

Ενώ εκφράζονται πλέον ευθέως οι φόβοι ότι μετά τη δολοφονική βαρβαρότητα στις Βρυξέλλες η Ευρώπη θα περιχαρακωθεί ακόμη περισσότερο απέναντι στην προσφυγική κρίση και η διαχείριση θα γίνει πολύ πιο ανελαστική, στην Ελλάδα νομίζουμε ότι για όλα υπάρχει χρόνος.

Μόνο σε εμπόλεμες περιοχές έχουν αναγκαστεί ΜΚΟ να διακόψουν την παρουσία τους. Και αυτό δείχνει πολλά για την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση. Μια κρίση που εν πολλοίς η ίδια άφησε να διογκωθεί.

Ούτε καν τη σίτιση αυτών των ανθρώπων δεν κατάφερε να οργανώσει η Κυβέρνηση. Τρανή απόδειξη της αποτυχίας της, οι διαρροές για ανάμειξη στη σίτιση και του Στρατού. Κι όλα αυτά παρά την πρωτοφανή αλληλεγγύη των Ελλήνων σε τρόφιμα και φάρμακα για τους πρόσφυγες.

Και ενώ χτες ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποκάλυπτε ότι «δεν υπάρχει κανείς στην κυβέρνηση για να μιλήσουμε και να αναφέρουμε τα προβλήματα» ο λαλίστατος εκπρόσωπος του Συντονιστικού για του Πρόσφυγες ασχολήθηκε με το μείζον θέμα της διαφοράς των πλαστικών από τις μεταλλικές χειροπέδες.

Το Ποτάμι επιμένει πως χρειάζεται ένας ευέλικτος και ισχυρός διοικητικός μηχανισμός με επικεφαλής εγνωσμένης εμπειρίας και αποτελεσματικότητας, που θα στελεχώσει και θα λειτουργήσει αυτόν τον νέο μηχανισμό. Με σχέδιο και χωρίς ιδεολογικές κραυγές.

Σε κάθε περίπτωση ας σεβαστούμε αυτούς τους ανθρώπους που μπορεί να ενδιαφέρονται για την κόντρα Μαρξ- Μπακούνιν αλλά πρωτίστως αναζητούν φροντίδα και απαντήσεις για το μέλλον τους”.

Στην πρεσβεία

Την πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα επισκέφθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον πρέσβη Λικ Λιεμπό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συνάντηση ο Επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε: «Ο πόνος μπορεί να είναι μεγάλος αλλά θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να τιμωρήσουμε τους μακελάρηδες. Η Ευρώπη έχει χάσει έδαφος, έχει χάσει χρόνο και τώρα θα πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να συνεργαστούμε σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε αστυνομικό επίπεδο ώστε να παρέχουμε ασφάλεια στους λαούς μας. Η μάχη δεν είναι με τους μουσουλμάνους, όπως κάποιοι κακώς το ορίζουν, αλλά είναι με κάποιους ημιπαράφρονες που νομίζουν ότι με τον τρόμο θα μας κάνουν να ξεχάσουμε τις ευρωπαϊκές μας αρχές. Αυτό δεν θα συμβεί».

Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευσαν ο Γιώργος Κακλίκης, υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η Οντίν Λιναρδάτου, επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ.

Για το Πόθεν Έσχες

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, απέστειλαν οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς και Σπύρος Δανέλλης.

Η επιστολή αυτή έρχεται σε συνέχεια της από 8/3/2016 επιστολής, στην οποία υπήρχε αναφορά στην ξαφνική αντικατάσταση του διευθυντή της Υπηρεσίας για τα πόθεν έσχες της Βουλής με αποσπασμένο υπάλληλο από το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι βουλευτές ζητούσαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να πληροφορηθούν τόσο τους λόγους της ξαφνικής απομάκρυνσης, καθώς και γιατί ο απερχόμενος διευθυντής της Υπηρεσίας δεν αντικαταστάθηκε από κάποιο άλλο στέλεχος της Βουλής, αλλά αποσπάστηκε για την θέση υπάλληλος από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αντί άλλης απάντησης από τον κ. Βούτση, ήρθε η πληροφορία, ότι επίκειται και νέα αντικατάσταση στελέχους της Βουλής, της διευθύντριας του λογιστηρίου, και πάλι με απόσπαση υπαλλήλου από κάποια άλλη υπηρεσία του Δημοσίου και συγκεκριμένα από Δ.Ο.Υ. και όχι με κάποιο άλλο στέλεχος της Βουλής.

Οι βουλευτές του Ποταμιού ρωτάνε εκ νέου τον κο Βούτση, αν αληθεύει το γεγονός της δεύτερης αντικατάστασης κι αν θα υπάρξουν πολλές ακόμη απομακρύνσεις διευθυντικών ή άλλων στελεχών της βουλής και αντικατάσταση τους με αποσπάσεις από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα