“Προτεραιότητα η καταπολέμηση της ανεργίας”

Την ώρα που ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της Ν.Δ και του Νίκου Φίλη έχει ανάψει για την συγκέντρωση του Κινήματος “Παραιτηθείτε” που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με νέα του ομιλία ανέπτυξε το σχέδιο του για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.
«Δεν θέλουμε τους παππούδες να συντηρούν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια. Ούτε όμως και παππούδες που να εξαρτώνται αποκλειστικά από το εισόδημα των παιδιών και των εγγονιών τους», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο 2ο «Φόρουμ για την Απασχόληση» που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και ο Τομέας Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας.
«Εμείς αντιπαραθέτουμε την ανάγκη για ομοψυχία, για διαταξική συνεννόηση, για συμφωνία των γενεών», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του. «Είναι», πρόσθεσε, «επιτακτική μια κυβέρνηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα να συμβάλλει με συγκεκριμένες πολιτικές στη δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Διότι δουλειές μόνο από τον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργηθούν. Έτσι θα έλθει ανάπτυξη. Έτσι θα μειωθεί η ανεργία».
Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε το αίτημα για εκλογές λέγοντας πως «το κόστος παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής της». «Γι’ αυτό», τόνισε, «η Νέα Δημοκρατία θα ζητά εκλογές. Για να απαλλαγούμε μια ώρα αρχύτερα από αυτή την προβληματική κυβέρνηση».
Επισημαίνοντας ότι «η ανεργία αποτελεί την πλέον επώδυνη κοινωνικά επίπτωση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία επτά χρόνια», ο κ. Μητσοτάκης στοιχεία που δείχνουν την τεράστια έκταση που έχει λάβει το ζήτημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:
*Από τα 11.000.000 πληθυσμού της Ελλάδας, το 55%, δεν συμμετέχουν ενεργά στο εργατικό δυναμικό.
*Από τα υπόλοιπα 5.000.000, το 72% εργάζονται επίσημα, ενώ 1.400.000 είναι άνεργοι, από τους οποίους 642.800 είναι νέοι κάτω από 35 χρονών.
«Αυτή η στρεβλή δομή του εργατικού δυναμικού ασκεί τεράστια οικονομική και κοινωνική πίεση τόσο στους ανέργους – ειδικά στο 71% που είναι μακροπρόθεσμα άνεργοι – αλλά και στο συνεχώς συρρικνούμενο σύνολο των εργαζομένων, που αντιστοιχεί πλέον στο 33% μόνο του πληθυσμού», σημείωσε.
«Αν δεν αλλάξει η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους, το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν θα καταστεί βιώσιμο», είπε. «Παρά τα προκλητικά ψέματα της κυβέρνησης, βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις του νέου Ασφαλιστικού, καθώς από χθες το βράδυ ισχύουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και το 40%, και επηρεάζουν πάνω από 200.000 συνταξιούχους. Ταυτόχρονα 280.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα υποστούν αμέσως περικοπές που, κατά μέσον όρο, θα φθάσουν το 32% στο μέρισμα που λαμβάνουν από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης, στον επαναπροσδιορισμό του επιχειρησιακού μοντέλου του ΟΑΕΔ, όπως είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Με αυτή την ευκαιρία, μάλιστα, επανέλαβε με έμφαση ότι για τη Νέα Δημοκρατία «δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα μείωσης των μισθών και των εισοδημάτων των εργαζομένων», και εξέφρασε αντίθεση στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Αντιπαράθεση με τον Φίλη

“Εφόσον ο ίδιος ο κ. Φίλης προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει το μεγάλο θεσμικό και δημοκρατικό ατόπημα οφείλει να πάρει θέση ο κ. Τσίπρας”, τονίζει η Ν.Δ., ζητώντας πλέον την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας για τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με την συγκέντρωση που διοργανώνεται από πολίτες με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης.
“Οι δηλώσεις Φίλη ξεπερνούν τα όρια της συνταγματικής ανοχής και συνταγματικής τάξης”, υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος έθεσε και γενικότερα θέμα δημοκρατικής λειτουργίας με αυτή την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν μία σειρά δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών “που στόχο έχουν να ευτελίζουν το Σύνταγμα και πλήττουν την Δημοκρατία”.
“Σκόπιμα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας απέναντι στο οποίο οφείλει να πάρει άμεσα θέση ο ίδιος ο κ. Τσίπρας”, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος και πέραν των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας, τις οποίες χαρακτήρισε “τελευταίο κρούσμα”, σημείωσε ότι “κατάφωρη παραβίαση του πνεύματος και γράμματος του Συντάγματος συνιστούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση ότι “στόχος είναι να χτυπήσουν μέσω της Εφορίας όσους ψήφισαν “ναι” στο δημοψήφισμα”. Επίσης, “πρόθεση παραβίασης του Συντάγματος, πρόσθεσε, αποκαλύπτουν και οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου για δημοψήφισμα που να αφορά την συνταγματική αναθεώρηση”.
Στο σημείο αυτό μάλιστα υπογράμμισε πως “μόνο η χούντα έκανε δημοψήφισμα για συνταγματικούς λόγους” και τόνισε ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει αποκλειστικά και μόνο δύο τύπους δημοψηφισμάτων που δεν συμπεριλαμβάνουν τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς και αυστηρά προσδιορισμένη διαδικασία αναθεώρησης.
Επίσης, τόνισε, ότι στον “ευτελισμό του Συντάγματος οδηγούν και οι δηλώσεις Καμμένου για “εγκληματικές πολιτικές” και “αντισυνταγματικές αποφάσεις “, όπως ο ίδιος είπε για την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά.
Αναφερόμενος στην συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου ξεκαθάρισε πως η Ν.Δ. δεν θα είναι παρούσα συντεταγμένα σεβόμενη τον χαρακτήρα που δίνουν οι οργανωτές της.
“Είναι γνωστό ότι η συγκέντρωση οργανώνεται χωρίς συμμετοχή των κομμάτων. Η Ν.Δ. πιστεύει ότι ο λόγος ανήκει στους πολίτες και ότι η συγκέντρωση δεν πρέπει να “καπελωθεί” από κόμματα. Επομένως η Ν.Δ. δεν θα έχει οργανωμένη συμμετοχή και συντεταγμένη παρουσία βουλευτών. Όμως κάθε πολίτης, έτσι και κάθε βουλευτής αποφασίζει ο ίδιος”, υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος και προέβλεψε πως οι δηλώσεις Φίλη “θα λειτουργήσουν σαν μπούμερανγκ για τη συγκυβέρνηση”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα