Προσπάθειες Φώφης να εμπλέξει τον Αλέξη (στο λόμπι της δραχμής)

 

Η σχεδόν βέβαιη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η στροφή προς τη Σοσιαλδημοκρατία, που αναμένεται να κάνει το υπό τον Τσίπρα υπόλοιπο του κυβερνώντος κόμματος, έχει ανησυχήσει σφόδρα τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι βλέπουν ότι θα δεχθούν νέα πίεση.

Του Μιχάλη Κωτσάκου
Oπως μάλιστα εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να περιχαρακώσει τους ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην επιστρέψουν στην παλιά βάση τους. Οπότε το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά αποφάσισε να αλλάξει τακτική, να αφήσει στην άκρη την συναίνεση και να στοχοποιήσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Με ποιο τρόπο; Θα προσπαθήσουν στο ΠΑΣΟΚ να «εμπλέξουν» τον Αλέξη Τσίπρα στα σενάρια κάποιων εντός του ΣΥΡΙΖΑ που απεργάζονταν επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, επικαλούμενοι ότι ο πρωθυπουργός δήθεν γνώριζε (και ενέκρινε;) αυτά τα σχέδια. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι στο ΠΑΣΟΚ, που ισχυρίζονται δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο Τσίπρας έδωσε αέρα στους δραχμολάγνους και, δεύτερον, φέρει ακέραιη την ευθύνη για την κατάντια της οικονομίας. Έτσι εκτιμούν πως οι δυσαρεστημένοι «πράσινοι» ψηφοφόροι θα επιστρέψουν βλέποντας πως η νυν κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα έχει άγνοια επί των ευρωπαϊκών θεμάτων.
Σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η ερώτηση που κατέθεσε την Τετάρτη το πρωί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπου ζητά από τον πρωθυπουργό να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις στη Βουλή για τα κρυφά σχέδια επιστροφής στη δραχμή στα οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Γ. Βαρουφάκης. Στην ερώτηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στις «πολλές και περίεργες» δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη για plan B, Grexit και παράλληλο νόμισμα και ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει ποιος αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη δραχμή, ποιες εισηγήσεις έκανε η επιτροπή αυτή και ποιοι συμμετείχαν, ενώ ζητά να κατατεθούν στο Κοινοβούλιο όλα τα σχετικά έγγραφα. Η κα Γεννηματά, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τον ρόλο του Μαξίμου, τονίζει ακόμη ότι «ο κ. Βαρουφάκης ομολογεί με τον πιο επίσημο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα (και ενημέρωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη), το Υπουργείο Οικονομικών είχε προετοιμάσει PLAN B για επικίνδυνους σχεδιασμούς, τους οποίους οι πάντες στην Ελλάδα και κυρίως το Κοινοβούλιο και τα Κόμματα αγνοούσαν παντελώς».
Φόβοι για τη συμφωνία
Το ΠΑΣΟΚ, όπως αναμενόταν, με τις ψήφους των βουλευτών του στήριξαν τα προαπαιτούμενα μέτρα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το 3ο μνημόνιο. Όμως στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως η κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να υπογράψει τη συμφωνία, εν τούτοις δεν την πιστεύει, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Έτσι, το θέμα του Grexit ακόμη δεν έχει απομακρυνθεί οριστικά. Αυτές τις ανησυχίες της η Φώφη Γεννηματά μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη. Η κα Γεννηματά σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός πήρε διπλή εντολή από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αφενός να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση και αφετέρου να κλείσει τη συμφωνία. Παράλληλα, υπογράμμισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη χάραξη ενός οδικού χάρτη για τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής ώστε να διασφαλιστεί η πορεία της χώρας στην Ευρώπη και να βρεθεί διέξοδος από την κρίση.
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος δεσμεύτηκε να μεταβιβάσει στον κ. Τσίπρα το αίτημά της, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών συγκαλείται μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Πάντως, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι το κεκτημένο από την προηγούμενη συνάντηση λειτουργεί ως βάση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλος επανέλαβε την πάγια άποψή του πως μια έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφική και ότι ο ίδιος θα θωρακίσει αυτό το κεκτημένο εντός του συνταγματικού πλαισίου.

Ξορκίζουν την εκλογολογία στη Χαριλάου Τρικούπη

Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ ξορκίζει την εκλογολογία, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στήσει κάλπες αν δεν έχει υπάρξει σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ζητά από τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει «το συντομότερο δυνατόν» νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και κάνει 4 προτάσεις για αντίστοιχες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, οι οποίες είναι οι εξής:
1] Για όσο χρονικό διάστημα η χώρα δεν έχει διασφαλίσει τη σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση μέσα στο ευρώ και στην Ευρώπη, δεν πρέπει να αντιμετωπίσει την προοπτική εκλογών. Ιδιαίτερα όσο το μνημόνιο δεν έχει υπογραφεί, όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, όσο δεν έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την απαραίτητη αναδιάρθρωση και τη δραστική απομείωση Δημοσίου χρέους, η εκλογολογία και η απειλή εκλογών είναι σενάρια καταστροφικά για τη χώρα, γιατί επαναφέρουν στο προσκήνιο της Ευρώπης το GREXIT.
2] Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει με συνέπεια τις υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε. Σε αυτή την προσπάθεια στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν παρόντες με κριτική αλλά και εποικοδομητικές προτάσεις. Ο πρωθυπουργός, εάν δεν μπορεί να κυβερνήσει γιατί δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις, ας το δηλώσει, λένε στη Χ. Τρικούπη.
3] Είναι ώρα να ληφθούν σοβαρές και θετικές αποφάσεις, που θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ακραίας πόλωσης των πολιτών και του νέου διχασμού του ελληνικού λαού. Πρώτο βήμα είναι η συναινετική αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την κατάργηση του bonus των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, θέμα που το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν. Σύμφωνα με την ηγεσία του κινήματος, οι επόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν με απλή αναλογική, όπως είχε δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή.
4] Στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και να επανεξετασθούν θετικά τα σημεία εκείνα της συμφωνίας που δημιουργούν ιδιαίτερα δυσμενείς καταστάσεις για κατηγορίες του πληθυσμού και αντιστρατεύονται την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη βιώσιμη ανάπτυξή της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα