Προσγείωση στην πραγματικότητα…

 

Ούτε μια φορά δεν βγήκε η λέξη «επαναδιαπραγμάτευση» από το στόμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. Αντίθετα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης έκανε σαφές στους υπουργούς του πως έχουν έξΙ μήνες μπροστά τους για να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο 3. Και αν στο… διάβα τους προκύψουν ισοδύναμα, τότε μπορούν να συζητηθούν.

 

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

 

Με το Μνημόνιο 3 στο χέρι ως οδικό χάρτη θα κινηθεί η κυβέρνηση, όπως έκανε απολύτως σαφές στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, εγκαταλείποντας τις προεκλογικές εξαγγελίες τόσο του ιδίου όσο και κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί επαναδιαπραγμάτευσης όρων της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός, περισσότερο από ποτέ προσγειωμένος στη σκληρή πραγματικότητα που καλείται να διαχειριστεί, υιοθέτησε φρασεολογία προκατόχων του και προειδοποίησε τους υπουργούς του πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο αλλά μόνο για ψήφιση των μνημονιακών μέτρων.

Μάλιστα, επεσήμανε πως «πρέπει πρωτίστως να εργαστούμε για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος», για να συμπληρώσει ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και αυτό ακριβώς είναι που δίνει το αναγκαίο σήμα της πολιτικής σταθερότητας που έχει ανάγκη η οικονομία».

«Έχουμε μπροστά μας την υποχρέωση της γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας γραμμή στους υπουργούς του να ξεχάσουν τις καθυστερήσεις και τις αναβολές. Είπε χαρακτηριστικά στους ομοτράπεζούς του ο πρωθυπουργός:

«Η υλοποίησή τους (σ.σ. των συμφωνηθέντων) χωρίς χρονοτριβή αποτελεί άμεση προτεραιότητα, με πρώτο βήμα την ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να προχωρήσουν εγκαίρως οι διαδικασίες και να ανοίξει, το γρηγορότερο δυνατό, η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Και ταυτόχρονα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

»Από τις δύο αυτές διαδικασίες, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν πάρα πολλά πράγματα για την πορεία της οικονομίας στο εγγύς μέλλον, καθώς, η μεν αναδιάρθρωση του χρέους που θα το καταστήσει ξανά βιώσιμο, θα μειώσει δραματικά τον επενδυτικό κίνδυνο και θα ξανακάνει την ελληνική οικονομία ασφαλή και ελκυστική για τις αγορές, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πέρα από την πλήρη και οριστική διασφάλιση των καταθέσεων, αν γίνει όπως πρέπει να γίνει, μπορεί να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό και την πολυπόθητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, εξάλλου, πως «έχουμε λοιπόν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που έχουμε μπροστά μας, των δύσκολων σημείων της συμφωνίας, αφού άλλωστε εμείς τα διαπραγματευτήκαμε αυτά τα σημεία, ένα προς ένα. Γι αυτό και γνωρίζουμε και τον τρόπο να βρούμε το κατάλληλο αντίδοτο εκεί που θα δημιουργηθούν παρενέργειες».

 

«Δεν… έχει ο Θεός!»

Ομολόγησε πως ακόμη υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα όπως το θέμα της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των δικτύων του ΑΔΜΗΕ όπου πρέπει «άμεσα να παρουσιάσουμε εναλλακτικό σχέδιο στους δανειστές», όπως είπε και το θέμα της ενεργοποίησης ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

«Δεν έχετε χρόνο. Δεν πρέπει να λειτουργήσετε έχοντας στο μυαλό σας ότι έχει ο Θεός. Ο χρόνος είναι περιορισμένος. Πρέπει να βιαστείτε να παράξετε έργο, το οποίο, όταν έρθει η ώρα, θα κριθεί αντικειμενικά» προειδοποίησε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, συμπληρώνοντας πως η παρακολούθηση και η αξιολόγηση του έργου όλων θα είναι διαρκής και καθημερινή και «σε έξι μήνες περίπου από σήμερα καθένας και καθεμιά σας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα παρουσιάσει έναν αναλυτικό απολογισμό των πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων του χαρτοφυλακίου του».

 

Τα πρώτα νομοσχέδια

Νομοθετικά, προτεραιότητα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έχουν τα νομοσχέδια τα οποία είχαν ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση:

# Το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες

# Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καπνικών

# Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει μια σειρά ζητημάτων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης

# Το νομοσχέδιο για την συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών

# Το νομοσχέδιο που θέτει το πλαίσιο για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση.

# Το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα