Προεόρτια πριν από το τετ-α-τετ με την Μέρκελ

Με στόχο να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις για το τεράστιο πρόβλημα του μεταναστευτικού, αλλά και να πείσει τους Ευρωπαίους, ότι είναι η μόνη αξιόπιστη λύση της χώρας ξεκίνησε τις επαφές του στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτόχρονα ετοιμάζεται για το αυριανό τετ-α-τετ με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι στο επιτελείο της Συγγρού βλέπουν με καχυποψία τη συνεχιζόμενη… μακαριότητα των κυβερνητικών απέναντι στο ενδεχόμενο κλείσιμο συνόρων στα βόρεια της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην εθνική γραμμή για το θέμα. Αντιθέτως, εις ότι αφορά την οικονομική πολιτική, θα εμφανιστεί κάθετα αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο παροχής
στήριξης στον κ. Τσίπρα. «Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες, μία για τα εύκολα και μία για τα δύσκολα» είναι το κεντρικό επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη στους συνομιλητές του.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τόσο για την πρόοδο του οικονομικού προγράμματος όσο και για τη διαχείριση των προσφυγικών –
μεταναστευτικών ροών. Ο ίδιος θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει την εικόνα του αξιόπιστου συνομιλητή και εταίρου, αλλά ταυτόχρονα να καταστήσει σαφές ότι ουδεμία διάθεση έχει να αποτελέσει δεκανίκι του κ. Τσίπρα και, μάλιστα, για την εφαρμογή ενός προγράμματος που, όπως είναι δομημένο, θα οδηγήσει στην ανάγκη λήψης και νέων μέτρων.

Με τον Σουλτς

Το ξεκίνημα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε με τον Μάρτιν Σουλτς. Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου υποδέχθηκε θερμά τον πρόεδρο της Ν.Δ. Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Ν.Δ. πήγε στο κτήριο της Κομισιόν, όπου συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο Γιούνκερ, τους αντιπροέδρους Ντομπρόβσκις και Κατάινεν (απασχόληση, ανάπτυξη, επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα) και τους Επιτροπους Μπουλκ (μεταφορων),Αβραμόπουλο (μετανάστευσης), Στυλιανίδη (Ανθρωπιστικής βοήθειας), Μοσκοβισί(οικονομικών υποθέσεων) και Κρέτσου (περιφερειακής πολιτικής).

Σύντομη συνάντηση «στα όρθια» με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα, ο κ. Ντάισενμπλουμ πήγε στο εντευκτήριο των ευρωβουλευτών, όπου βρισκόταν ο κ. Μητσοτάκης με τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ., μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Ντάισεμπλουμ τον πλησίασε και τον συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα. Ο κ. Μητσοτάκης τον ρώτησε αν θα ευκαιρεί ώστε να συναντηθούν σήμερα ή αύριο. Ο κ. Ντάισενμπλουμ απάντησε θετικά και ο κ. Μητσοτάκης τον ρώτησε αν ισχύει το τηλέφωνό του για να επικοινωνήσουν απευθείας οι δύο τους.

Για την Πέμπτη οι συναντήσεις που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης είναι με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Πολ, την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκότ Βεστάγκερ και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ θα υπάρξει η συνάντηση με την κ. Μέρκελ, όπως και με τους πρώην πρωθυπουργούς Ισπανίας και Πορτογαλίας Ραχόι και Κοέλιο, αντίστοιχα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα