Ποιος πρέπει να φοβάται τον Σγουρό

«Πολλές φορές η νίκη μοιάζει με ήττα, ενώ κάποιες άλλες η ήττα ισοδυναμεί με νίκη». Αυτή την άποψη εκφέρουν τα τελευταία 24ωρα άμεσοι συνεργάτες του Γιάννη Σγουρού μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασής του να διατηρήσει ενεργή την παράταξή του παρά τη μικρή αντιμετώπιση που θα έχει στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

«Η παράταξη θα μείνει ζωντανή και θα παρεμβαίνει επί όλων των θεμάτων. Είτε αφορούν στενά την περιφέρεια, είτε τις πολιτικές εξελίξεις». Αυτή είναι η εντολή του Σγουρού και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν όλοι στο επόμενο διάστημα. «Θα παραδώσουμε μία περιφέρεια πρότυπο, με τεράστιο πλεόνασμα, με εκατοντάδες έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη, και δεν σκοπεύουμε να επιτρέψουμε σε κανένα να καπηλευτεί ή να λασπολογήσει το δύσκολο έργο που φέραμε σε πέρας τόσο στη νομαρχία Αθηνών, όσο και στην περιφέρεια», λέει συνεχώς στους συνομιλητές του ο απερχόμενος περιφερειάρχης, τονίζοντας με έμφαση πως «μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβει η κα Δούρου η περιφέρεια θα λειτουργεί υποδειγματικά».
Φυσικά, δεν κρύβει την πικρία του για την ήττα, παρά το γεγονός ότι αύξησε κατά 250.000 ψήφους τη δύναμή του και παρά τις αβάσιμες κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν από τη βασική αντίπαλό του, τη Ρένα Δούρου. Σε όσους τον ρωτούν, απαντά με τον ίδιο τρόπο: «Εγώ δούλεψα για τους πολίτες και δεν τους δούλεψα, αλλά ποτέ δεν υπήρξα λαϊκιστής και ούτε φυσικά θα το κάνω τώρα. Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λες, όταν όμως αναλαμβάνεις τη διοίκηση, τότε κατανοείς ποιες είναι οι αρμοδιότητες.
Έτσι ακούω διάφορα όπως ότι τα χρήματα από το πλεόνασμα που είναι κωδικοποιημένα για έργα θα δοθούν για την κοινωνία.
Προφανώς αγνοούν ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013. Τα χρήματα αυτά κατευθύνονται μόνο σε υποδομές και πουθενά αλλού. Εάν προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν τις λαϊκίστικες υποσχέσεις τους, στο τέλος θα έχουμε δράματα. Θα χαθούν τα κονδύλια και φυσικά χαμένη θα βγει η περιφέρεια και οι πολίτες.
Για τον κοινωνικό αποκλεισμό, την αντιμετώπιση της φτώχειας και τις δράσεις κατά της ανεργίας υπάρχουν κονδύλια στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Γι’ αυτό καλύτερα είναι να μάθουν ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητες της περιφέρειας και ποιες είναι οι συγκεκριμένες κινήσεις που πρέπει να κάνουν».
Θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα
Όμως το πιο σημαντικό είναι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τον πόλεμο που δέχθηκε ο Γ. Σγουρός κατά την προεκλογική περίοδο ακόμη και από πρώην συνεργάτες του, αλλά και από συντρόφους τους, επειδή τόλμησε να κατέλθει ως ανεξάρτητος και να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του από όλους τους πολιτικούς χώρους. Αυτό φαίνεται δεν του το συγχώρησαν και έκαναν τα πάντα για να του βάλουν τρικλοποδιές. Ήδη έχουν γίνει γνωστά πρόσωπα και καταστάσεις που εναντιώθηκαν στην επανεκλογή Σγουρού.
Ο ίδιος, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα και φυσικά δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν χάσει τον ύπνο τους. Όμως αυτό που έχει εκπλήξει τους περισσότερους είναι η απόφαση του Σγουρού να διατηρήσει την παράταξη και το σημαντικότερο να παρεμβαίνει και στις πολιτικές εξελίξεις.
Ο ίδιος εξάλλου εδώ και πολύ καιρό επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι «οι πολίτες γνωρίζουν, αναζητούν μία ελπίδα στο αδιέξοδο. Με το χρέος της χώρας να είναι δυσθεώρητο θέλουν να τους δοθεί μία ελπίδα για το αύριο.
Εάν ανακαλύψουν ποιος θα τους δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα, θα τον υποδεχθούν ως Μεσσία. Όμως επειδή δεν υπάρχει κανένας Μεσσίας θα κατευθυνθούν σε αυτόν που τους λέει αλήθειες, δεν λαϊκίζει και μόνο με σκληρή δουλειά θα βοηθήσει να βγει η χώρα από το αδιέξοδο».
Αναμφίβολα όλα αυτά δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για το πολιτικό μέλλον του Γ. Σγουρού. Θα δημιουργήσει νέα πολιτική κίνηση ή θα μετάσχει πλέον ενεργά στο πολιτικό σκηνικό; Ο ίδιος προς το παρόν δεν λέει το παραμικρό. Όμως όλοι κατανοούν ότι η προίκα των 768.609 ψήφων στον δεύτερο γύρο της εκλογικής μάχης, ή στους 359.302 που έλαβε στον πρώτο γύρο είναι τεράστιο όπλο.
Όταν μάλιστα συγκριθούν με τους ψήφους που έλαβε ο κομματικός χώρος από τον οποίο προέρχεται στις ευρωεκλογές. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι που επικοινώνησαν μαζί του μετά το θρίλερ της προηγούμενης Κυριακής για να μάθουν τις προθέσεις του. Σφίγγα ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Αντίθετα, όλοι συμπεραίνουν ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Εξάλλου, αυτό το συμπέρασμα εξάγεται και από την απόφασή του να διατηρηθεί η παράταξη όχι μόνο σαν αυτοδιοικητική.
Σε επικοινωνία που είχαμε, ο Γ. Σγουρός ήταν κατηγορηματικός: «Οι πολίτες δίνουν το χρίσμα και όχι οι κομματικές νομεκλατούρες. Οι πολίτες αποφασίζουν εάν είσαι χρήσιμος να σε αξιοποιήσουν.
Και οι πολίτες με έχουν κρίνει θετικά για τη δουλειά που αποδεδειγμένα έκανα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δίχως να ξοδέψει χρήματα η παράταξη για διαφημίσεις, για αφίσες, δίχως να υπάρχουν επικοινωνιολόγοι και διαφημιστές, με μόνο όπλο μας το έργο μας, νιώθω ότι νικήσαμε στις εκλογές.
Και το λέω αυτό διότι οι αντίπαλοί μας χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα μέχρι και ανυπόστατες κατηγορίες για διαπλοκή, όταν κατά το διάστημα της θητείας μου δεν υπέγραψα ούτε μία σύμβαση. Αφήνω πίσω μου, εκτός από έργο, και πλεόνασμα σε πραγματικά χρήματα. Είμαστε ο μόνος δημόσιος οργανισμός, ο οποίος δεν είχε χρέη, δεν δανείστηκε ούτε ένα ευρώ και το σημαντικότερο σε μία περίοδο όπου δεν υπήρχαν έσοδα».
Όπως γίνεται αντιληπτό, από τα λόγια του μετά την παράδοση της περιφέρειας στη Ρ. Δούρου την 1η Σεπτεμβρίου θα αναμένουμε την επόμενη κίνηση. Μέχρι τότε είναι βέβαιο ότι πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους προσπαθώντας να μάθουν την έκπληξη που τους ετοιμάζει ο Γ. Σγουρός.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα