Ποια είναι η 40χρονη που θέλει να γίνει Πρόεδρος της Γαλλίας

Αρωμα γένους θηλυκού θα έχουν οι προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017. Το επαναστατικό και ατίθασο πνεύμα της γαλλικής Δεξιάς, η πρώην υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (επί Νικολά Σαρκοζί), Ραμά Γιαντ, κολυμπά στα βαθιά θέτοντας υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Φρανσουά Ολάντ.

Η 40χρονη μαύρη μουσουλμάνα γεννήθηκε στη Σενεγάλη. Υπήρξε ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα της γαλλικής πολιτικής σκηνής όταν ήταν στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί. Τώρα όμως αποφάσισε να δώσει σάρκα και οστά στο δικό της κόμμα: «La France qui ose» (Η Γαλλία που τολμά) αποχωρώντας από το συντηρητικό «UMP» που την έκανε γνωστή στους Γάλλους.

Γόνος εύπορης οικογένειας, είναι παντρεμένη με τον ιστορικό Ζοζέφ Σιμέ, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, και μητέρα της μικρής Ζαν. «Ζω με μία ροκ σταρ. Η Ραμά είναι για μένα η Μπιγιονσέ», δηλώνει για την σύζυγό του ο άνδρας της ζωής της, Ζοζέφ Σιμέ επισημαίνοντας πως, ότι και να κάνει, ότι κι αν πει, η γυναίκα του μαγνητίζει τον φακό.

F1

Η Ραμά τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την κατάργηση της μπούρκας στη Γαλλία, ενώ υπεραμύνεται της νομιμοποίησης του γάμου των ομοφυλοφίλων. «Ας ελευθερώσουμε την πρωτοβουλία, την δημιουργικότητα, να παλέψουμε τα ιδιωτικά μονοπώλια που διοικούνται από την ίδια ολιγαρχία που καταλαμβάνει τα πόστα, να κινητοποιήσουμε την κοινωνία των πολιτών… Αυτή είναι η προοπτική μιας κοινωνίας ανανεωμένης», γράφει στην ιστοσελίδα της η μουσουλμάνα πολιτικός διατυμπανίζοντας ότι πρέπει να αγωνιστούμε για μία δημοκρατική επανάσταση αντί για την κατάσχεση της δημοκρατίας που ισχύει σήμερα.

Η Ραμά ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις προεδρικές του 2017 μέσω του γαλλικού καναλιού TF1, όπου και δήλωσε: «Ο Ματέο Ρέντσι έχει την ηλικία μου, ο αρχηγός των Podemos είναι 37 ετών, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ολοκληρώσει δύο θητείες, και ξεκινώντας την πρώτη του θητεία ήταν νέος».

Το 2005, η Ραμά προσχώρησε στους κόλπους του δεξιού κόμματος «UMP» ενώ στο παρελθόν ήταν στέλεχος των Γάλλων Πράσινων.

Οικολόγος, και αργότερα μέλος της κυβέρνησης του Σαρκοζί, η Ραμά έγινε γνωστή στη Γαλλία όταν ο πρώην πρόεδρος της χώρας την επέλεξε για εκπρόσωπο της προεκλογικής του καμπάνιας. Ο Σαρκοζί, εκτιμούσε το επαναστατικό της πνεύμα μέχρι που η η μαύρη πολιτικός του εξέφρασε ανοιχτά τις διαφωνίες της.

Η Ραμά τον έβγαλε από τα ρούχα του όταν άσκησε κριτική στην απόφασή του να καλέσει τον Μουαμάρ Καντάφι στη Γαλλία. Πολλά ήταν τα σχόλια που προκάλεσαν οι φράσεις της για την πολιτική επίσκεψη του ηγέτη της Λιβύης, κατά την οποία ανέφερε ότι ο Καντάφι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη Γαλλία ως «χαλάκι για να σκουπίσει το αίμα από τα πόδια του».

Ο πατέρας της Ραμά, Τζιμπρίλ Γιαντ, υπήρξε διπλωμάτης και προσωπικός γραμματέας του προέδρου της Σενεγάλης, Λεοπόλντ Σεντάρ Σανγκόρ. Σε ηλικία εννέα ετών μετακόμισε με τους γονείς της στη Γαλλία, φοίτησε σε Καθολικό σχολείο, και αργότερα σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα