ΠΙΚΕΤΙ: «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό»

Την ανάγκη να αλλάξει η Ευρώπη προσανατολισμό και Συνθήκες ώστε να εξασφαλισθεί μια πιο δημοκρατική λειτουργία τονίζει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, ο γνωστός οικονομολόγος Τομάς Πικετί. Υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα δημόσια χρέη των χωρών της ευρωζώνης «θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε ένα κοινό Ταμείο», ώστε να επιδιωχθεί η αναδιάρθρωση του συνόλου, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας».
«Ποια είναι μια οικονομική πολιτική της αριστεράς;» είναι το ερώτημα που θέτει σε δισέλιδο αφιέρωμά της η Liberation, την επομένη του συνέδριου του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην πόλη Πουατιέ.
Στο ερώτημα καλείται να απαντήσει ο κ. Πικετί, ο οποίος υποστηρίζει ότι «ναι, υπάρχει μια εναλλακτική λύση για μια οικονομία της αριστεράς (…), πρωτίστως, όμως, θα πρέπει να επιτευχθεί ένας νέος προσανατολισμός της Ευρώπης». «Η νέα δημοσιονομική Συνθήκη που επικυρώθηκε το 2012 από τον Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Ολάντ είναι λάθος και θα πρέπει να καταγγελθεί» τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η Συνθήκη μάς έχει οδηγήσει σε επιλογές του 19ου αιώνα, είναι τεράστιο ιστορικό λάθος. Σήμερα η Ευρώπη αφιερώνει ετησίως έναν μικροσκοπικό προϋπολογισμό των 2 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα Erasmus και 200 δισ. ευρώ ετησίως για να ξαναπληρώνει στον εαυτό της τους τόκους από το χρέος.
Ο Τομάς Πικετί θεωρεί, ακόμη, ότι «η Γαλλία και η Γερμανία υποφέρουν από ιστορική αμνησία, αφού και οι δύο χώρες είχαν το 1945 ένα δημόσιο χρέος που ξεπερνούσε το 200% του ΑΕΠ τους, που ουδέποτε αποπλήρωσαν, αλλά το έπνιξαν με πληθωρισμό και διαγραφές (…), πράγμα που τους επέτρεψε να επενδύσουν σε υποδομές για την ανάπτυξη».
Σχολιάζοντας την οικονομική πολιτική του Φραμσουά Ολάντ ο κ. Πικετί δεν διστάζει να μιλήσει για «αυτοσχεδιασμούς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα