Πέτυχε το στόχο του ο Σαμαράς

Διττός ήταν ο στόχος του Αντώνη Σαμαρά με την ομιλία στην Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Στρασβούργο, αλλά και με τις επαφές που είχε με τους Σούλτς, Φερχόφσταντ και Βιτέλα. Αφενός μεν επιβεβαίωσε προς την Ευρώπη ότι παραμένει ο βασικός πρωταγωνιστής της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας . Αφετέρου έστειλε μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας ότι είναι ο ίδιος που διατηρεί το βαρύνοντα ρόλο και λόγο στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων, πολύ ισχυρότερο από όποιο στέλεχος εμφανίζεται αποφασισμένο να τον αμφισβητήσει εντός της «γαλάζιας» οικογένειας.
Στο επιτελείο του τέως Πρωθυπουργού η εκτίμηση είναι ότι η ανασφάλεια σχετικά με την πορεία της χώρας δεν θα εκλείψει πριν τον προσεχή Σεπτέμβριο, με το χρόνο που μεσολαβεί να κρύβει παγίδες και υψηλό κίνδυνο εθνικού ατυχήματος. Ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει με παρεμβάσεις εντός και εκτός συνόρων να αποκαταστήσει την, τραυματισμένη, εικόνα του ιδίου και της κυβέρνησής του και παράλληλα να αρχίσει να σωρεύει εκ νέου πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο θα αποτελέσει και απάντηση στην πίεση από τις δηλώσεις στελεχών που εγείρουν ζήτημα συνεδρίου και ηγεσίας. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουν όλα ξεκαθαρίσει και εν συνεχεία θα ξεδιπλωθεί η στρατηγική του, που τώρα αμφισβητείται έντονα. Όπως τονίζουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ όσο υπάρχει εσωστρέφεια εντός του κόμματος δίνουν ανάσες στην κυβέρνηση.
Ωστόσο, στο σχεδιασμό της Συγγρού υπάρχουν και πολλές άγνωστες παράμετροι. Παρά το γεγονός ότι δεν θεωρούν το πιθανότερο σενάριο αυτό των εκλογών ή του δημοψηφίσματος, στα διαφορετικά σχέδια που καταστρώνουν δεν μπορούν παρά να έχουν και αυτό ως ενδεχόμενο. Αν, μάλιστα, παρά την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, στις εκλογές χάσει ξανά η ΝΔ τότε τα δεδομένα ως προς την ηγεσία θα ανατραπούν με καθοριστικό τρόπο.
Αν πάλι επέλθει συμφωνία με τους δανειστές και αυτή περάσει από την κυβέρνηση χωρίς μείζονες αντιδράσεις ( εγχείρημα εξίσου δύσκολο), ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει τότε να αντιμετωπίσει την εξασθένιση ενός ισχυρού επιχειρήματός του, ότι δηλαδή δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει το σκάφος εν μέσω φουρτούνας, και συνεπώς θα βρισκόταν πιθανά αντιμέτωπος με ένα νέο κύκλο πιέσεων για αλλαγές στο κόμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα