Πέντε την κρατάνε όρθια

Η ΑΕΚ είναι ομάδα και αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Με στόχο το Κύπελλο και τη δεύτερη θέση προχωρά βάση σχεδίου με τον Γκουστάβο Πογιέτ να αποδεικνύει ότι υπολογίζει σε 18 παίκτες. Αυτός είναι ο κορμός της ομάδας και πάνω σε αυτόν τον κορμό η Ένωση χρειάζεται άλλους επτά παίκτες πρώτης γραμμής για να φτάσει στον αριθμό των 25 παικτών που έχει δηλώσει ο Ουρουγουανός ότι χρειάζεται.

Οι 18 που υπολογίζει ο Πογιέτ είναι οι: Ανέστης, Μπαρόχα για τερματοφύλακες, Ντιντάκ, Σοϊλέδης, Άρθο, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Γκάλο, Μπακάκης για την άμυνα, Κορδέρο, Σιμόες και Γιόχανσον για τα χαφ, Μπαρμπόσα, Βάργκας, Μπουονανότε, Αραβίδη, Τζιμπούρ για την επίθεση συν τον Πλατέλλα που έχει πάρει κι αυτός τις ευκαιρίες του. Το ότι η ΑΕΚ είναι ομάδα αναδεικνύεται μέσω ενός αδιαμφισβητήτου στατιστικού, που θέλει πέντε παίκτες να μοιράζονται τη δημιουργική και την εκτελεστική πίτα, κάτι που στο ποδόσφαιρο των 11 παικτών, του ενός τερματοφύλακα, των τεσσάρων αμυντικών και του ενός «κόφτη», άρα των πέντε μεσοεπιθετικών, δείχνει απόλυτη ισορροπία και ένδειξη ομαδικότητας.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από την πεντάδα αυτή απουσιάζουν δύο παίκτες, ο Μάνταλος και ο Τζιμπούρ, που θα μπορούσαν να έχουν κι αυτό μερίδιο της πίτας και να αναδείξουν μια ακόμη πιο ομαδική ΑΕΚ, αλλά έχουν χάσει ματς λόγω τραυματισμού κι έτσι έχουν μειωμένη συνεισφορά (αν και ο Αλγερινός έχει ήδη τρία γκολ και δύο ασίστ σε 12 ματς). Ας δούμε τι έχει κατορθώσει ο καθένας ξεχωριστά:

Ντιέγκο Μπουονανότε: 10 γκολ, 2 ασίστ σε 19 ματς (1.029 λεπτά συμμετοχής)

Πρώτος σε ενέργειες που καταλήγουν σε γκολ είναι ο Ντιέγκο Μπουονανότε. Ο μέσος της ΑΕΚ δεν έχει βάλει πολλά κρίσιμα τέρματα, έχει πετύχει όμως τα πιο θεαματικά. Επίσης, συνηθίζει να σκοράρει σε σχετικά εύκολες αναμετρήσεις. Με τα Γιάννινα πέτυχε δύο γκολ, το ένα με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος. Έχει σκοράρει 5 φορές στο Κύπελλο, τα τέσσερα με ομάδες της Football League. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως σε αρκετά από τα 19 παιχνίδια έχει περάσει ως αλλαγή και μόνο σε τέσσερα αγωνίστηκε όλο το 90λεπτο.

Χρήστος Αραβίδης: 7 γκολ, 4 ασίστ σε 19 ματς (1.426 λεπτά συμμετοχής)

Ο 29χρονος επιθετικός κρύβεται πίσω από 11 γκολ της ΑΕΚ, καθώς έχει σκοράρει επτά φορές, ενώ έχει και τέσσερις ασίστ. Κρύβεται, ωστόσο, πίσω κι από άλλα τέρματα που δεν αναδεικνύονται στους αριθμούς. Για παράδειγμα με τον Πλατανιά πίεσε, έκλεψε, κουβάλησε την μπάλα και την πάσαρε την κατάλληλη στιγμή στον Βάργκας για να σεντράρει εκείνος και να σκοράρει ο Μπαρμπόσα. Η ενέργειά που βγάζει μέσα στο γήπεδο είναι εκπληκτική. Πέραν του ότι μαρκάρει σωστά και έξυπνα (τοποθετεί το σώμα του μπροστά στους αμυντικούς κι ακόμη κι αν δεν κλέψει, παρενοχλεί την εκδήλωση επίθεσης του αντιπάλου) το κάνει για 90 λεπτά και σε συνεχόμενα παιχνίδια. Είναι στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία και το αποδεικνύει. Τυχερή η ΑΕΚ που διαθέτει έναν τέτοιο παίκτη που έχει εκπληρώσει τον ποδοσφαιρικό του στόχο, δεν τον ενδιαφέρει να παίξει σε άλλη ελληνική ομάδα και που σαν πιστός στρατιώτης που είναι θα είναι εκεί ακόμη κι αν προορίζεται για εναλλακτική λύση και όχι βασική. Ο δε τρόπος που παίζει και στα οικογενειακά διπλά αυξάνει τον ανταγωνισμό και υποχρεώνει σε καλύτερη εκγύμναση και τους συμπαίκτες του αμυντικούς. Υπόδειγμα!

Ρόναλντ Βάργκας: 6 γκολ, 5 ασίστ σε 16 ματς (1.007 λεπτά συμμετοχής)

Παράξενη η αγωνιστική συμπεριφορά του Ρόναλντ Βάργκας. Σε ελάχιστα παιχνίδια έχει διακριθεί, πολλές φορές έχει κατηγορηθεί ότι είναι εξαφανισμένος. Ωστόσο και δημιουργικά και παραγωγικά είναι εκεί με έξι γκολ και 5 ασίστ ματς. Είναι από αυτούς τους παίκτες που θα κάνουν μία ενέργεια στο παιχνίδι και θα ξεχωρίσουν. Πάντως μετέχει αρκετά στη δημιουργία και η μπάλα περνά συχνά από τα πόδια του, είναι άδικο να κατηγορείται ως εξαφανισμένος, απλά ο κόσμος έχει πολλές απαιτήσεις από εκείνον κι έτσι κρίνεται αυστηρά!

Έλντερ Μπαρμπόσα:  6 γκολ, 2 ασίστ σε 18 ματς (σε 1.277 λεπτά συμμετοχής)

Ο παρεξηγημένος Έλντερ Μπαρμπόσα είναι τεράστια μετοχή για την ΑΕΚ. Μετά την άφιξη του Πογιέτ είναι ο πιο φορμαρισμένος της παίκτης. Και τα γκολ και οι ασίστ έχουν έρθει στο πρωτάθλημα και όχι στα θεωρητικά ευκολότερα ματς του Κυπέλλου. Έχει το καλύτερο ποσοστό σκοραρίσματος στο πρωτάθλημα ανάλογα με τα λεπτά συμμετοχής (ακόμη κι από τον Αραβίδη). Στα έξι τελευταία ματς του πρωταθλήματος έχει τέσσερα γκολ και μία ασίστ. Πραγματικά τεράστια η συμβολή του.

Γιάκομπ Γιόχανσον: 5 γκολ, 2 ασίστ σε 21 ματς (σε 1.766 λεπτά συμμετοχής)

Τι να πει κανείς για τον Σουηδό «υπολογιστή»; Έχει συμμετοχή σε επτά γκολ, αλλά τεράστια επιρροή σε όλο το δημιουργικό παιχνίδι της ΑΕΚ, κυρίως από τότε που αγωνίζεται πιο μπροστά από εκεί που τον έβαζε ο Δέλλας. Ως αμυντικό χαφ είχε μία ασίστ και ως δημιουργικό από τις  22 Νοέμβρη και μετά έχει πέντε γκολ και μία ασίστ! Ένα λαχείο που κληρώθηκε και χάρισε τον πρώτο αριθμό στην ομάδα!

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα