Πάνω από 1 εκατ. ευρώ το κόστος για τα «βραχιολάκια»

Άνω του 1.000.000 ευρώ θα κοστίσει η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, το λεγόμενο «βραχιολάκι», σε περίπου 200 υπόδικους και κατάδικους που κρατούνται στις φυλακές της χώρας. Κατόπιν αιτήματος του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπέγραψε απόφαση με την οποία εγκρίθηκε το σχετικό κονδύλι.

Βάσει των όσων περιγράφονται στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης θα εφαρμοστεί πιλοτικά για έναν χρόνο σε καταδίκους, των φυλακών της χώρας, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη έως 10 ετών αλλά και σε υπόδικους. Οι κρατούμενοι θα είναι συνδεδεμένοι σε 24ωρη βάση, μέσω μικροτσίπ, με ειδική συσκευή συστήματος γεωεντοπισμού.
Η δαπάνη για την αγορά του δεν θα υπερβαίνει τα 15 ευρώ ημερησίως και θα βαρύνει τον κατάδικο ή τον υπόδικο, ενώ σε περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομική αδυναμίας, το κόστος θα καταβληθεί από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η συσκευή θα τοποθετείται στο πόδι του κρατούμενου ή στο χέρι εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό για λόγους υγείας. Η λειτουργία και η συντήρηση του θα ανατεθεί με διεθνή διαγωνισμό σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ο ανάδοχος θα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση που σταματήσει πάνω από πέντε λεπτά η εκπομπή σήματος από το βραχιολάκι, σε περίπτωση απόπειρας καταστροφής ή αφαίρεσης ή αποσύνδεσης του ή και σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας του κρατούμενου.

Η χρήση του συστήματος αφορά όλους τους καταδικασθέντες ή τους προφυλακισμένους. Του μέτρου εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί: για εσχάτη προδοσία, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για ανθρωποκτονίες, για παραβάσεις της γενετήσιας ελευθερίας και για διακίνηση ναρκωτικών. Όσοι καταδικάσθηκαν σε ποινή στερητική της ελευθερίας, μπορούν, να απολυθούν υπό τον όρο του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφ όσον έχουν εκτίσει για πρόσκαιρη κάθειρξη, τα 2/5 της ποινής τους, και για ισόβια κάθειρξη, τουλάχιστον τα 14 έτη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα