«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πανικό, αδιέξοδο και αμηχανία»

Τα μαχαίρια βγήκαν στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης,  αναφορικά με τη θέσπιση του σταυρού προτίμησης για τις επερχόμενες ευρωεκλογές με παράλληλη κατάργηση της λίστας. Ο Γιάννης Μιχελάκης εξαπέλυσε μύδρους κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για «πανικό, αδιέξοδο και αμηχανία» ενώ από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της Κουμουνδούρου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές «με τεχνάσματα» ενώ έκανε λόγο για παραβίαση του Συντάγματος.

Αρχικά, ο  υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται σε «πανικό, αδιέξοδο και αμηχανία», υποστήριξε ότι «στην αξιωματική αντιπολίτευση είχαν μοιράσει τις θέσεις του ευρωψηφοδελτίου και τώρα με τον σταυρό προτίμησης τους χάλασε η «μανέστρα»» ενώ κάλεσε την Κουμουνδούρου να ξεκαθαρίσει την θέση της: «είστε υπέρ ή κατά του σταυρού προτίμησης; Θέλετε ή όχι να εκφράζει ανόθευτα την βούλησή του ο λαός και να επιλέγει αυτούς που θεωρεί άξιους;».

«Θέλετε να αφαιρέσετε το δικαίωμα του λαού;»

Απαντώντας δε στα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρουν ότι η Αριστερά έχει δείξει με τις εσωτερικές της διαδικασίες ότι σέβεται τις «Δημοκρατικές διαδικασίες» είπε «ο  δικός μας πρόεδρος έχει εκλεγεί με ανοικτή διαδικασία στην κοινωνία. Δεν θυμάμαι να έγινε το ίδιο και με εσάς» ενώ πρόσθεσε «είπατε ότι ο σταυρός προτίμησης δεν είναι και τόσο καλός. Δηλαδή ετοιμάζεστε να καταργήσετε τον σταυρό προτίμησης και στις εθνικές εκλογές. Ακούω πολλά λόγια αμφισβήτησης. Θέλετε να αφαιρέσετε το δικαίωμα του λαού; Να τοποθετηθείτε».

Πέραν αυτών ο υπουργός είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στην Βουλή η ρύθμιση για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές «με τεχνάσματα» και πρόσθεσε «παραβιάζετε το Σύνταγμα και την κοινή λογική. Μεταθέσατε τον χρόνο των δημοτικών για να εξυπηρετήσετε τις φαντασιώσεις σας. Επιχειρείτε λαθροχειρία αλλά δεν θα το πετύχετε». Σημείωσε ότι «ο σταυρός προτίμησης δεν σημαίνει κατ ανάγκη το τέλειο σύστημα όπου ο πολίτης βρίσκει αυτόν που θα τον εκπροσωπήσει. Θέλετε να στήσετε τον εκλογικό μηχανισμό μέσα από τους υποψήφιους. Δώσατε σταυρό για να μοιράσετε φρούδες ελπίδες…».

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας».

Εν τω μεταξύ, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια, στα άρθρα και στο σύνολο, το νομοσχέδιο «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας».

Με τροποποίηση που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, η προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αρχίζει να τρέχει με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η τροποποίηση ανακοινώθηκε από τον κ. Μιχελάκη σε τροπολογία που είχε καταθέσει στο ίδιο νομοσχέδιο και η οποία αρχικά προέβλεπε ότι μειώνεται από 4 σε 2 μήνες, πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών το χρονικό διάστημα που θεωρείται ως προεκλογική περίοδος για την εφαρμογή του Ν. 3870/2010 σχετικά με τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα