Ο πολλάκις φάουλ κύριος Πολάκης

 

 

Πρόσωπο των ημερών, όχι όμως με τρόπο που να τιμά τον ίδιο και το κόμμα του, έχει γίνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Ο λόγος –ποιος άλλος;– για τις απίστευτες εκφράσεις που χρησιμοποίησε το κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενο σε δημοσιογράφο, την ώρα που περιέγραφε ένα άλλο περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τότε επ’ αφορμή πορίσματος των επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας είχε διαπληκτιστεί φραστικά με άλλους εκπροσώπου των ΜΜΕ.

Κάνοντας λόγο για «βοθροκάναλα της διαπλοκής». που όπως ισχυρίζεται παρουσίασαν με…  κοπτοραπτική το επεισόδιο του Δεκεμβρίου, ο Π. Πολάκης εξήγησε(;) ότι προσεβλήθη από συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς δημοσιογράφου και είπε πως «κανονικά έπρεπε να σηκωθώ επάνω και να πάει τρία μέτρα κάτω από τη γη, αλλά κράτησα την ψυχραιμία μου!».

Ίσως δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη. Στην ίδια κομματική σύναξη που ειπώθηκαν τα παραπάνω, ο κ. Πολάκης είπε κάποια στιγμή ότι «θα τα πούμε όλα γιατί γυρνάει κι ο τροχός». Φαίνεται, λοιπόν, ότι γύρισε ο τροχός και ότι με την άνοδό του –ως εξέχον κυβερνητικό στέλεχος– στην εξουσία, θα πρέπει να ευγνωμονούμε τον Ύψιστο που ο κ. Πολάκης είναι εγκρατής κι όταν αισθάνεται ότι προσβάλλεται δεν θάβει στο χώμα τους συναδέλφους δημοσιογράφους.

Και είναι κι αυτή η άτιμη η… στατιστική, που δείχνει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μάλλον δεν τα πάει καλά είτε με τον Τύπο είτε με την κριτική είτε και με τα δύο.

Λίγες ημέρες πριν, ο Π. Πολάκης είχε κατηγορήσει μέσω facebook την εφημερίδα «Real News» ότι το πρόσφατο ρεπορτάζ της για τα νοσοκομεία «είναι μια μπούρδα και μισή», χαρακτηρίζοντας τον δημοσιογράφο-εκδότη της Νίκο Χατζηνικολάου «superstar» που «προχώρησε στο στρατόπεδο της αριστερής παρένθεσης».

Στο στόχαστρο του κ. Πολάκη μπήκε και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, στον οποίο με αφορμή ένα ρεπορτάζ του τελευταίου στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός απάντησε με τη γνωστή γαλατική αβρότητά του: «Σιγά, ρε γίγαντα της δημοσιογραφίας, που είμαστε υποχρεωμένοι να σε παρακολουθούμε το πρωί της Κυριακής για να σου απαντήσουμε και μας εγκαλείς γιατί δεν το κάνουμε».

Αλλά για να μη νιώθουν οι δημοσιογράφοι ότι μόνο αυτοί τυγχάνουν της… αγάπης  του υφυπουργού Υγείας, σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικού ελέγχου ο κ. Πολάκης επεφύλασσε μία άλλη ατάκα (έστω κι αν πίστευε ότι δεν ακούστηκε) για τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Τι είπε ο πρώην δήμαρχος Σφακίων; Αφού πρώτα απάντησε σε ερώτηση της κας Χριστοφιλοπούλου και πιστεύοντας ότι το μικρόφωνό του είναι κλειστό ακούστηκε να λέει χαρακτηριστικά: «Μού έχει σκοτίσει τον έρωτα…»

Συνάδουν άραγε οι παραπάνω συμπεριφορές με τις ιστορικές θέσεις της Αριστεράς περί διαλόγου  ή με τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζει ο πολύπαθος χώρος της δημόσιας υγείας; Για την κυβέρνηση μάλλον ναι, αφού θεωρεί ότι δεν έγινε τίποτα περισσότερο από ένα λεκτικό ατόπημα. Για, δε, το κομματικό ακροατήριο, παρουσία του οποίου έκανε τις δηλώσεις περί θαψίματος ο κ. Πολάκης, αν κρίνει κανείς από το χειροκρότημα και τα χαμόγελα που ακούστηκαν μάλλον συμφωνεί με τις πρακτικές που ευτυχώς δεν έκανε πράξη ο ψύχραιμος υπουργός.

Η άποψή μας; Στην κρίση δεν δοκιμάζονται μόνο οι δημοσιονομικές αντοχές μας. Δοκιμάζονται η υπομονή, η αλληλεγγύη μας, ακόμη και οι καλοί μας τρόποι. Καλοί τρόποι που σύμφωνα με τον συγγραφέα του Τομ Σόγιερ, Μαρκ Τουέιν, «είναι η συμφιλίωση της μεγάλης ιδέας που έχουμε για τον εαυτό μας με τη μικρή ιδέα που έχουμε για τους άλλους».

Τώρα, πόση συμφιλίωση αντέχουμε είναι ένα θέμα προς συζήτηση…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα