Ο Ολυμπιακός στον αστερισμό των επενδύσεων

Πόρτο, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Μπενφίκα… και Ολυμπιακός! Οι «ερυθρόλευκοι» του Πειραιά εισήλθαν με συστηματικό τρόπο τα τελευταία χρόνια σε ένα κλειστό κλαμπ ομάδων, οι οποίες έχουν αναγάγει την επένδυση σε επιστήμη. Πολλά χρόνια τώρα, στην Ελλάδα συζητάμε για το πρότυπο λειτουργίας, κυρίως των πορτογαλικών ομάδων, λόγω των ομοιοτήτων που παρουσιάζουμε ως μέγεθος χώρας και ως επίπεδο πρωταθλήματος.

Πόρτο, Σπόρτινγκ και Μπενφίκα στηρίζουν εδώ και δεκαετίες την επιβίωσή τους στην επένδυση παικτών με χαμηλό κόστος και μεταπώλησής τους πέντε ή και δέκα φορές πάνω από την αρχική τους τιμή. Με το σύστημα αυτό όχι μόνο πετύχαιναν να γεμίζουν τα ταμεία τους, αλλά έφτασαν στην κατάκτηση ευρωπαϊκών τίτλων και διακρίσεων, τους οποίους οι ελληνικές ομάδες ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να προσεγγίσουν.

Από τη δεκαετία του 2000 και έπειτα, με δειλά βήματα είναι η αλήθεια, ο Ολυμπιακός άρχισε να μπαίνει σε μία λογική ανάλογη –κατά κύριο λόγο– με εκείνη των Πορτογάλων. Το ξεκίνησε ο Σωκράτης Κόκκαλης, αλλά με την πάροδο των χρόνων το εξέλιξε και το καθιέρωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει λάβει τις αποφάσεις του, να έχει προσαρμόσει στα νέα δεδομένα τη φιλοσοφία του και να μετατρέπεται σταδιακά σε μία… Πόρτο, ή σε μία… Μπενφίκα, στην Ελλάδα. Είναι καλό αυτό; Η απάντηση μπορεί να δοθεί από την παρουσία της Πόρτο, ή της Μπενφίκα στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Μετά τους μεγάλους (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία), η Πορτογαλία είναι εκείνη που έχει να παρουσιάσει τα περισσότερα ευρωπαϊκά τρόπαια. Οπότε, η συζήτηση είναι εκ των ουκ άνευ. Ο Ολυμπιακός μετατρέπεται σε… Πόρτο ή Μπενφίκα και αυτό μόνο καλό είναι για το παρόν και το μέλλον του.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν το δηλώνουν, αλλά τα στοιχεία «μιλούν» από μόνα τους. Το φετινό καλοκαίρι, δύο είναι τα ονόματα που «παίζουν» δυνατά για μεταγραφή, ενώ έχει γίνει επένδυση σε ένα ακόμη…

ΑΡΤΟΥΡ ΜΑΖΟΥΑΚΟΥ

Ο Γάλλος φουλ μπακ είναι το απόλυτο φαβορί για μεταγραφή. Μπορεί να ανανέωσε πρόσφατα το συμβόλαιό του, όμως το ενδιαφέρον των Ρόμα, Ίντερ, Τζένοα (ίσον Μίλαν), Ατλέτικο Μαδρίτης και Άρσεναλ ορίζει σε νέα βάση τα δεδομένα και τις πιθανές εξελίξεις. Ο Μαζουακού αποκτήθηκε το 2014 ως ελεύθερος από τη Βαλενσιέν. Έναν χρόνο μετά, ο Ολυμπιακός ζητά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, ενώ έχει απορρίψει ασυζητητί τις προσφορές της Ρόμα (6 εκατ.) και της Τζένοα (8 εκατ.).

ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΓΚΑΓΚΟ

Ο Ισπανός πορτιέρο είναι ο δεύτερος υποψήφιος για μεταγραφή. Αποκτήθηκε το 2013 από την Ατλέτικο Μαδρίτης με ένα ποσό γύρω στα 5 εκατ. ευρώ. Για την περίπτωσή του ενδιαφέρονται ομάδες από την Ισπανία και την Ιταλία, με τον Ολυμπιακό να απαιτεί 98 εκατ. για την παραχώρησή του.

ΛΟΥΚΑ ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ

Ο Σέρβος είναι ο… επόμενος στη λίστα. Ίσως όχι για φέτος, σίγουρα όμως για του χρόνου. Αποκτήθηκε πριν λίγες ημέρες από την Άντερλεχτ με 2 εκατ. και ήδη ο Ολυμπιακός απέρριψε πρόταση 6,5 εκατ. από τη Φενερμπαχτσέ.

Οι τρεις παραπάνω παίκτες και κάποιοι ακόμα (Μποτία, Ελαμπντελαουί κ.ά.) είναι το… μέλλον. Το παρελθόν έχει να επιδείξει πολύ σημαντικές κινήσεις του Ολυμπιακού, οι οποίες αποδεικνύουν το πλάνο… α-λά Πόρτο που ακολουθεί η «ερυθρόλευκη» διοίκηση. Παραθέτουμε τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΑΜΑΡΗΣ

Ο διεθνής μέσος αποκτήθηκε το 2012 από τον Πανιώνιο, έναντι 350.000 ευρώ. Μόλις δύο χρόνια μετά, το 2014, πουλήθηκε στην Μπενφίκα με 10 εκατ. ευρώ, ενώ η ρήτρα που ορίστηκε στο συμβόλαιό του από τους Πορτογάλους ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ! Ήτοι, ο Ολυμπιακός έβγαλε κέρδος 9,5 εκατ. ευρώ, συν την αγωνιστική αξιοποίηση του νεαρού ποδοσφαιριστή.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Το 2012 πήγε στο λιμάνι ως ελεύθερος από την ΑΕΚ. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα παρουσίασε εκπληκτική εξέλιξη και το 2014 παραχωρήθηκε στη Ρόμα έναντι του ποσού των 15 εκατ. ευρώ! Είπατε κάτι;

ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

Αποκτήθηκε επί Κόκκαλη το 2007, από τη δεύτερη ομάδα της Γκλάντμπαχ, με ένα ευτελές ποσό. Τον Γενάρη του 2014, επί Βαγγέλη Μαρινάκη, πουλήθηκε στην αγγλική Φούλαμ με 16 εκατ. ευρώ και έξι μήνες μετά, ο Ολυμπιακός τον πήρε πάλι πίσω ως δανεικό!

ΧΟΣΕ ΧΟΛΕΜΠΑΣ

Ο ομογενής από τη Γερμανία μπακ αποκτήθηκε το 2010 επί Κόκκαλη, από τη Μόναχο 1860, έναντι του ποσού των 500.000 ευρώ. Το 2014 και αφού πρόσφερε πάρα πολλά σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός τον έδωσε στη Ρόμα, έναντι 1,5 εκατ. ευρώ.

ΚΕΒΙΝ ΜΙΡΑΛΑΣ

Ο Βέλγος που αποτελεί μία ακόμη ανακάλυψη – επένδυση του Σωκράτη Κόκκαλη. Αποκτήθηκε το 2010 έναντι 2,5 εκατ. ευρώ από τη Σεντ Ετιέν. Το 2012, η διοίκηση Μαρινάκη τον παραχώρησε στην Έβερτον, με 8 εκατ. ευρώ!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ

Μοναδική… παύση σε επίπεδο κέρδους, αποτέλεσε η περίπτωση του Βασίλη Τοροσίδη, ο οποίος παραχωρήθηκε το 2013 μόλις με 400.000 ευρώ στη Ρόμα, ως επιβράβευση της μέχρι τότε προσφοράς του.

Στο σχέδιο του Βαγγέλη Μαρινάκη συνέδραμε τα μέγιστα ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ο πρώην πρόεδρος και ιδιοκτήτης του ερυθρόλευκου συλλόγου είχε ξεκινήσει την εφαρμογή του συγκεκριμένου πλάνου, αφήνοντας παρακαταθήκη στη διάδοχη κατάσταση. Η διοίκηση Κόκκαλη είχε εγκαινιάσει την εφαρμογή της νέας φιλοσοφίας με εντυπωσιακές κινήσεις…

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΝΕΡΙ ΚΑΣΤΙΓΙΟ

Ο Μεξικανοουρουγουανός ήρθε πιτσιρίκος από την Ντανούμπιο το 2000 και φανέρωσε αμέσως το πλούσιο ταλέντο του. Το 2007 παραχωρήθηκε στην ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ με το ποσό ρεκόρ (ακόμη και σήμερα) των 20 εκατ. ευρώ!

ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΡΕ

Επένδυση ήταν και ο σπουδαίος Γιάγια Τουρέ, ο οποίος αποκτήθηκε το 2005 από τη Μέταλουργκ και το 2006 μετακινήθηκε στη Μονακό, αποφέροντας στον Ολυμπιακό ένα κέρδος ολίγων εκατομμυρίων, καθώς τα δικαιώματα του Ιβοριανού σούπερ σταρ ανήκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στον μάνατζερ Ντμίτρι Σέλουκ.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός εφαρμόζει με απόλυτη επιτυχία ένα πλάνο επένδυσης και μεταπώλησης παικτών, το οποίο του επιτρέπει να πετυχαίνει δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Το ένα είναι να καλύπτει τις αυξημένες υποχρεώσεις του. Το δεύτερο είναι ότι προσφέρει κίνητρο στους παίκτες, οι οποίοι τα δίνουν όλα στο γήπεδο, ενώ τον προτιμούν ως σταθμό στην καριέρα τους, προκειμένου να αναδειχθούν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν προσφέρεται για λειτουργίες τύπου… Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται να προσφέρει άλλα δέλεαρ στους ποιοτικούς παίκτες για να το επιλέξουν. Ο Ολυμπιακός έχει πιάσει το νόημα και εξελίσσεται…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα