Ο Νίκος Βεζυρτζής στο κατώφλι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Πριν από λίγες μέρες, στις 25/11, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, βρέθηκε στην Πυλαία για να παρακολουθήσει τον αγώνα μπάσκετ της ομάδας με αντίπαλο τη Ζενίτ. Αποθεώθηκε, μάλιστα, από τους φίλους του Δικεφάλου, όταν ανακοίνωσε πως θα κάνει μετεγγραφές και στο μπάσκετ! Η παρουσία του στο «Παλατάκι», όμως, δεν ήταν τυχαία, αλλά σημαδιακή. Ήθελε με αυτόν τον τρόπο να περάσει το μήνυμα της ενότητας μεταξύ των δύο τμημάτων. Ίσως για να προϊδεάσει τον κόσμο του ΠΑΟΚ ότι επίκειται ένας γάμος από τα… παλιά. Μία προσθήκη στο ποδοσφαιρικό τμήμα ενός ανθρώπου που έχει συνδέσει το όνομά του με τον μπασκετικό ΠΑΟΚ των επιτυχιών. Τον Νίκο Βεζυρτζή.

Ο άνθρωπος που τον μεγάλωσε!

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν «κάθεται» στα αυγά του. Θέλει να θωρακίσει την οικογένεια του ΠΑΟΚ με τις ισχυρότερες των προσωπικοτήτων και μετά τον Γιώργο Κούδα προσέγγισε τον άνθρωπο που έκανε το τμήμα καλαθοσφαίρισης του ΠΑΟΚ μεγάλο. Τον Νίκο Βεζυρτζή. Λίγα μπορούν να ειπωθούν για τον άνθρωπο που έφερε την ομάδα της Θεσσαλονίκης στην κορυφή της Ευρώπης, γκρεμίζοντας από εκεί τον συντοπίτη Άρη. Παρά το ότι οι «κίτρινοι» είχαν δημιουργήσει μία ανίκητη ομάδα, ο Βεζυρτζής με υπομονή και όραμα έκανε τα όνειρα τον ΠΑΟΚτζήδων πραγματικότητα, χτίζοντας την ομαδάρα που έφτασε μέσα σε λίγα χρόνια στις εξής επιτυχίες: Τέσσερις ευρωπαϊκούς τελικούς με δύο κατακτήσεις, ένα Final-4 της Ευρωλίγκα, τρεις εγχώριους τίτλους, ασταμάτητες παρουσίες στον τελικό απέναντι στον Άρη του Γκάλη και του Γιαννάκη και 14 σερί χρόνια στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος!  Ο ΠΑΟΚ από το 1990 έως το 1994 ήταν η καλύτερη ομάδα μπάσκετ στην Ευρώπη και του έλειψε μόνο το Κύπελλο Πρωταθλητριών, αυτό που τόσο έλλειψε κι από τον Άρη, διότι τότε οι ελληνικές ομάδες είχαν περιορισμούς στο όριο των ξένων παικτών, που μείωναν τη δυναμική τους εκτός συνόρων.  Χάρη στο Νίκο Βεζυρτζή τη φανέλα του ΠΑΟΚ φόρεσαν παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως οι: Πέτζα Στογιάκοβιτς, Μπάνε Πρέλιεβιτς, Τζον Κόρφας, Κένεθ Μπάρλοου και φυσικά ο πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Σικάγο Μπουλς, Κλιφ Λέβινγκστον!

Για όσους γνωρίζουν μυστικά της εποχής, ξέρουν ότι ο Νίκος Βεζυρτζής είχε φτάσει μία ανάσα από το να φέρει τον Νίκο Γκάλη στον ΠΑΟΚ, κάτι που είχε εξοργίσει όμως τον Παναγιώτη Φασούλα που είχε θέσει βέτο, συμμαχώντας με τον Ίβκοβιτς. Βέβαια, ο ίδιος μετά δεν είχε πρόβλημα να φανεί… επαγγελματίας και να πάει στον Ολυμπιακό!  Την ίδια περίοδο είχε συμφωνήσει και με τον Φάνη Χριστοδούλου, σε μία προσπάθειά του να κάνει τον ΠΑΟΚ παντοδύναμο, αλλά τελευταία στιγμή ο πρόεδρος του Πανιωνίου, Γεράσιμος Βεντούρης, φοβούμενος τις αντιδράσεις είχε αρνηθεί!

Λίγοι ξέρουν ότι βρισκόταν πίσω και από τον μεγάλο ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ

Ο Νίκος Βεζυρτζής έχει βάλει το χεράκι του και σε έναν ακόμη… ΠΑΟΚ των επιτυχιών. Στα 22 του, μόλις είχε απολυθεί από το στρατό, θέλησε να εμπλακεί με το ερασιτέχνη ΠΑΟΚ και τα κατάφερε, αφού εκλέχθηκε χαλαρά παρά το νεαρό της ηλικίας. Όλοι γνώριζαν τότε πόσο πολύ αγαπάει την ομάδα. Επί Κούδα, Σαράφη και των άλλων μεγάλων παικαταράδων που έπαιζαν μπαλάρα στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του ’80, ο Νίκος Βεζυρτζής ήταν έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος και έκανε τα πρώτα του παραγοντικά βήματα. Στην ιστορία έχει μείνει η απόφασή του να αφήσει τον αγαπημένο του σύλλογο μετά την «προδοτική» για εκείνον πώληση του Ορφανού στον Ολυμπιακό, δείγμα της αγάπης του προς το έμβλημα. Η κίνηση αυτή δεν έχει ξεχαστεί ακόμη και σήμερα από τους φίλους του ΠΑΟΚ, όπως φυσικά και η παρέμβασή του στην ΠΑΕ την προηγούμενη δεκαετία, όταν με προσωπικό κόστος εξασφάλισε το ομολογιακό δάνειο, δίχως το οποίο ο ΠΑΟΚ θα είχε διαλυθεί πριν φτάσει σε αυτόν ο σωτήρας Ιβάν Σαββίδης, με τον οποίο έχει ήδη συναντηθεί δύο φορές την τελευταία εβδομάδα. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι μέχρι τις 20 Δεκέμβρη θα γίνουν και οι ανακοινώσεις. Ο Νίκος Βεζυρτζής θα είναι ο νέος πρόεδρος, ο τωρινός Ιάκωβος Αγγελίδης θα γίνει διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος θα οριστεί ο  Μάκης Γκαγκάτσης.

Η τελευταία του παρέμβαση!

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ έκανε την επανεμφάνισή του έστω και με το μορφή ανακοίνωσης πριν από λίγες εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου, όταν θέλησε να διαμαρτυρηθεί για το μη ορισμό της Επιτροπής Εορτασμού των 90 χρόνων του συλλόγου, αλλά για τη διαδικασία ψηφοφορίας, η οποία – σύμφωνα με τον ίδιο – δεν ήταν ιδέα του Ιβάν Σαββίδη, αλλά κάποιου άλλου μέσα στην ΠΑΕ. Η ανακοίνωσή του ήταν η εξής:

«Φίλοι του ΠΑΟΚ,

Η ιστορία του ένδοξου συλλόγου μας, που σε λίγους μήνες συμπληρώνει 90 χρόνια προσφοράς στον ελληνικό αθλητισμό, δεν ψηφίζεται, αλλά γράφεται.

Όσοι προσπαθούν με ψηφοφορίες να τιμήσουν την ιστορία του ΠΑΟΚ την προσβάλλουν βάναυσα. Είναι και ανιστόρητοι, είναι και ασεβείς…

Προσωπικά πιστεύω ότι η… ευφυής αυτή ιδέα δεν είναι εις γνώσην του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κ. Ιβάν Σαββίδη.

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης και γνωρίζει την ιστορία του ΠΑΟΚ, και πάνω απ’ όλα την τιμά. Δυστυχώς, όμως, τον εκθέτουν άνθρωποι, οι οποίοι και την ιστορία του ΠΑΟΚ δεν γνωρίζουν και δεν τη σέβονται.

Χωρίς ίχνος προσβολής προς όλους τους συμμετέχοντες δεν αποδέχομαι την παρουσία μου στη λίστα για την τελική δημιουργία της επιτροπής των 90 χρόνων.

Σε μια λίστα, που οι «εμπνευστές» της, δεν μπήκαν καν στον κόπο να ρωτήσουν αν επιθυμώ ή όχι τη συμμετοχή μου.

Με τιμή, Νίκος Βεζυρτζής

Πρώην πρόεδρος ΠΑΟΚ»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα