Ο Κροάτης δεν είναι ξεροκέφαλος!

Ανεξαρτήτως των διαιτητικών λαθών που ευνόησαν τον ΠΑΟΚ στη ρεβάνς με την Καλλονή, πρέπει κανείς να κρίνει και τη συνολική εικόνα των παικτών του Ιγκόρ Τούντορ. Ο Δικέφαλος θύμισε μετά από καιρό εκείνη την ομάδα στην αρχή της περιόδου που έκανε τρία πολύ καλά ευρωπαϊκά παιχνίδια. Μόνο που υπήρχε μία σημαντική διαφορά. Τότε ο ΠΑΟΚ έπαιξε 3-5-2 και τώρα 4-2-3-1.

Παρά την ασταμάτητη κριτική που δέχεται ο Κροάτης προπονητής από την αρχή της χρονιάς, πρέπει κάποιος να υπερασπιστεί την προσωπικότητά του. Ο νεαρός και άπειρος αυτός προπονητής έχει αλλάξει τρία συστήματα από το ξεκίνημα της σεζόν, καταλήγοντας ίσως λίγο αργά σε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα, αλλά ουδέποτε έδειξε εμμονικός στις επιλογές του. Αυτό είναι πάντα θετικό δείγμα για έναν προπονητή, ιδίως στο ξεκίνημα της καριέρας του, όταν δεν έχει δουλειά πίσω του.

Ο λόγος που τον σέβεται η διοίκηση

Ο Τούντορ έχει την τύχη να εργάζεται σε μία εταιρία που τον σέβεται. Ο Ιβάν Σαββίδης του έδωσε αρκετά λεφτά για μετεγγραφές και φυσικά τον διατηρεί στη θέση του, παρά τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Europa League και τη βαθμολογική διαφορά από τον Ολυμπιακό. Άρα, ο Τούντορ δεν έχει και πολλές δικαιολογίες, αφού ούτε ο κόσμος τον πιέζει ιδιαίτερα και μόνο ο Τύπος τον στριμώχνει ενίοτε για την εικόνα της ομάδας. Ακόμη κι έτσι, όμως, ο Κροάτης δεν είναι ο μόνος που ευθύνεται για τις μέχρι στιγμής αποτυχίες και γι’ αυτό άλλωστε μένει στη θέση του. Το ότι έφτασε να χρησιμοποιεί τρία συστήματα δεν είναι μόνο ένδειξη μη ξεροκεφαλιάς, αλλά και απόδειξη ότι οι παίκτες του μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε τακτική, αρκεί να το θέλουν, να έχουν πάθος και διάθεση! Οι ίδιοι οι παίκτες έχουν εκτεθεί πολλές φορές, αφού ο Τούντουρ έχει πάρει θετικά αποτελέσματα με όλα τα συστήματα, σε δύσκολα ματς και υπό κακές συνθήκες. Ορίστε για του λόγου το αληθές.

1)            Δύο κρίσιμες μειώσεις στο 90’ με διαφορετικά συστήματα

Δεν είναι μόνο το ματς της Μυτιλήνης στο οποίο ο ΠΑΟΚ μείωσε 2-1 στο 90’ και αύξησε κατακόρυφα της ελπίδες πρόκρισης. Στην 16 Ιουλίου, στο πρώτο του επίσημο παιχνίδι με τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ, μείωσε 2-1 στις καθυστερήσεις με τον Μακ και απέφυγε μία ήττα με 2-0 που ίσως τον άγχωνε στη ρεβάνς. Οι δύο αυτές μειώσεις ήρθαν χάρη στο πείσμα των παικτών και προφανώς όχι λόγω συστήματος.

2)            Μεγάλα ματς με την Μπορούσια

Οι παίκτες του Τούντορ με το… υποτίθεται κατακριτέο 3-5-2, πήραν μία νίκη και μία ισοπαλία με την εξαιρετική φέτος Ντόρτμουντ. Μα πως έγινε αυτό; Προφανώς τα παιδιά έπαιξαν σαν άνδρες (όπως ζητάει ο Τούντορ σε κάθε ματς) και με απόλυτη προσήλωση.

3)            Ανατροπή με ΑΕΚ και εύκολη νίκη επί ΠΑΟ

Με τον Ολυμπιακό ο ΠΑΟΚ δεν είχε κουράγια και έχασε το ματς μάλλον στη φυσική κατάσταση, χωρίς να είναι κακός στο δεύτερο ημίχρονο. Με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟ, όμως, οι παίκτες του ήταν και πάλι συγκεντρωμένοι. Με την ΑΕΚ μάλιστα ο ΠΑΟΚ έκανε και ανατροπή, χρησιμοποιώντας δύο συστήματα. Όταν το έκανε 4-3-3 η Ένωση παραλίγο να βάλει δύο γκολ σε πέντε λεπτά. Με το 3-5-2 ήταν κυρίαρχος.

4)            Με δέκα παίκτες για όλο το ματς

Αλήθεια, ποιο είναι το σωστό σύστημα όταν παίζεις με δέκα παίκτες σε όλο το ματς;  Με τη Σπάρτα Τρνάβα ο ΠΑΟΚ έμεινε με δέκα παίκτες στο δεύτερο λεπτό. Και τι μ’ αυτό; Οι παίκτες του παίζοντας 4-4-1 που μετατρεπόταν σε 3-5-1 όταν έβγαινε μπροστά, κράτησε το μηδέν και πέτυχε και το ένα γκολ που χρειαζόταν. Χάρη σε αυτή τη νίκη πήρε και το προβάδισμα πρόκρισης που το διατήρησε στη ρεβάνς!

Αυτά είναι τα πιο τρανταχτά παραδείγματα ότι ο Τούντορ δεν φταίει για τη μη αφομοίωση των συστημάτων του από τους παίκτες, αλλά τις περισσότερες φορές είναι οι ποδοσφαιριστές που δεν ανταποκρίνονται ως επαγγελματίες στα θέλω του προπονητή τους. Σίγουρα, το 4-2-3-1 φαίνεται το πιο ορθολογικό και όποιος θεωρεί ότι ο Κροάτης καθυστέρησε να το χρησιμοποιήσει, θα πρέπει να αναλογιστεί και τα παραπάνω παραδείγματα. Ο Τούντορ, όμως, προστατεύει τους ποδοσφαιριστές του, αλλάζοντας το σύστημα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα προηγούμενα κακά παιχνίδι, αντί να τους βγάλει στη φόρα για την κακή αντιμετώπιση κάποιων αγώνων. Αυτό το έχει μόνο μία ή δύο φορές σε κάποιες συνεντεύξεις τύπου, αλλά θα μπορούσε να το έχει κάνει σε περισσότερες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα