«Οχυρωματικά έργα» στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέο μέτωπο άνοιξε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ η τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελε να κρατά στην επικαιρότητα σημαντικά ζητήματα, ώστε να υποχρεώνει την κυβέρνηση να απαντά, ξαφνικά τα πράγματα άλλαξαν. Το Ποτάμι απειλεί την Κουμουνδούρου και ετοιμάζεται ομάδα κρούσης.

 Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Και ενώ όλες οι μετρήσεις που γίνονται δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα μπορέσει να κερδίσει επιπλέον ποσοστά όσο δεν αλλάζει συγκεκριμένες θέσεις, κάποια άλλα στοιχεία των ίδιων μετρήσεων έρχονται να πονοκεφαλιάσουν την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ απειλείται (σε μικρό προς το παρόν βαθμό) από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Οι διαρροές έχουν καταγραφεί ήδη και στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά πως, αν δεν αντιδράσουν άμεσα, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.

Πληροφορίες λοιπόν θέλουν να ετοιμάζεται ήδη ομάδα κρούσης, η οποία δεν θα έχει άλλη αρμοδιότητα από το να αποδομήσει τα όσα πολιτικά επιχειρήματα υποστηρίζουν στελέχη του Ποταμιού. Και η πρώτη δοκιμή θα γίνει με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.

Είναι ειλημμένη άλλωστε η απόφαση και στο συγκεκριμένο θέμα να υιοθετηθεί η τακτική της «μικρής ΔΕΗ», η οποία εκτιμάται από στελέχη της Κουμουνδούρου ότι είχε άριστα αποτελέσματα, παρά την ψήφιση εν τέλει του νομοσχεδίου.

Πάσχουν στην επικοινωνία

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα μάλιστα που οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου είναι άγνωστες, υιοθετεί τα όσα αρχικά είχαν καταγραφεί και μιλώντας σε υψηλούς τόνους την Τετάρτη έκανε λόγο για ξεπούλημα. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο έχει αποσυρθεί μετά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Έγινε τότε αντιληπτό πως τα όσα είχαν ενταχθεί σε αυτό ήταν υπερβολικά και δεν είχαν καμία τύχη στην Ολομέλεια.

Επί της ουσίας όμως ο Αλ. Τσίπρας δεν απευθυνόταν στην κυβέρνηση αλλά στο Ποτάμι.

Το ίδιο θέμα άλλωστε χρησιμοποιεί και το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη για να αποδείξει ότι έχει θέσεις. Και μάλιστα με μια πρωτότυπη εξόρμηση: οι εθελοντές (τα μέλη, δηλαδή) του κόμματος θα ντυθούν καλοκαιρινά, θα επιβιβαστούν σε δίτροχα (όχι απαραίτητα) και θα ξεχυθούν στις παραλίες της Αττικής. Θα μοιράζουν φυλλάδια με τις θέσεις του Ποταμιού για το προωθούμενο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, με επικεφαλής της… εκδρομικής «εξόρμησης» τον ίδιο τον Στ. Θεοδωράκη.

Αν και η απόφαση του Ποταμιού λήφθηκε μετά τον προγραμματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου έντονος είναι ο προβληματισμός για την απήχηση που θα έχει αυτή η δράση. Δεν είναι μυστικό πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάσχει στον επικοινωνιακό τομέα, κάτι που χειρίζεται άψογα το Ποτάμι.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στην Κουμουνδούρου προβληματίζονται και για το τι θα πράξει εν τέλει στο θέμα των αιγιαλών. Δεν αποκλείεται άλλωστε η κατάθεση του νομοσχεδίου να καθυστερήσει ή αυτό να είναι πλήρως αναμορφωμένο, κάτι που θα εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλαγή τακτικής

Το πρόβλημα για την Κουμουνδούρου είναι πως κάθε επικοινωνιακή αλλαγή θα πρέπει να εγκριθεί από τα όργανα του κόμματος. Πόσω δε όταν αυτή θα φέρει στο προσκήνιο τις εντυπώσεις και θα αφήσει τις πολιτικές θέσεις σε δεύτερη μοίρα. Γίνεται όμως σαφές πως όσο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, πολύ δύσκολα θα φτάσει τον στόχο που δεν είναι άλλος από την αυτοδυναμία.

Τα επικοινωνιακά προβλήματα έχουν πολλάκις καταγραφεί, αλλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχει η διάθεση να προσαρμοστούν. Αυτό όμως θα αναλάβει η ομάδα κρούσης που ετοιμάζεται: να υιοθετήσει έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας και συνδυαστικά να αποδομήσει τις όποιες θέσεις του νέου πολιτικού τους αντιπάλου, ο οποίος απειλεί ευθέως την πρωτιά τους. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως οι θέσεις που θα παρουσιαστούν θα είναι ένα μείγμα γενικόλογο και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το πώς όμως θα το κάνουν αυτό σαφές στην κοινή γνώμη, είναι η δυσκολία του εγχειρήματος.

Χαμόγελα από Αριστερά

Την ίδια ώρα που η επικαιρότητα επιβάλλει εγρήγορση, οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς επιτρέπουν στα στελέχη της Κουμουνδούρου να χαμογελούν έστω και διστακτικά προς το παρόν.

Η άρνηση επί της ουσίας των Στ. Θεοδωράκη και Ανδρέα Λοβέρδου να συζητήσουν με τη ΔΗΜΑΡ οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως το κόμμα (όσο έχει απομείνει) του Φώτη Κουβέλη θα αναζητήσει συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζεται πως ο υπουργός Παιδείας είπε «ναι» στην πρόταση Κουβέλη για συζήτηση, με τον όρο όμως πως σε αυτή δεν θα συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην Αγίου Κωνσταντίνου πάλι γνωρίζουν καλά πως όποια προσπάθεια συγκρότησης κεντροαριστερού μετώπου χωρίς την Κουμουνδούρου, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Η δε άρνηση του Ανδ. Λοβέρδου ουσιαστικά δεσμεύει και το ΠΑΣΟΚ με το οποίο συνυπάρχει στην Ελιά. Οπότε το ειρωνικό «ναι» του Ευάγγελου Βενιζέλου πρακτικά είναι χωρίς αντίκρισμα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα