Οι 9 μεγάλοι στόχοι

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του συνεδρίου στο Ποτάμι, καθώς ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εγγραφές νέων μελών, οπότε αναμένεται να ανακοινωθεί από την ΚΟΕΣ ο αριθμός όσων έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο συνέδριο.

Πάντως από την Σεβαστουπόλεως ανακοινώθηκαν οι στόχοι την επαύριον του Συνεδρίου, δείγμα ότι το κόμμα θα ακολουθήσει μοναχική και αυτόνομη πορεία. Μεταξύ των στόχων περιλαμβάνεται η σύγκρουση με το βαθύ κομματικό κράτος, η αξιολόγηση θέσεων και προσώπων στο Δημόσιο, η απομάκρυνση των κομματιών παρατάξεων από τα πανεπιστήμια και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αναλυτικά οι εννέα στόχοι είναι:

1ον: Σύγκρουση με το βαθύ κομματικό κράτος.

2ον: Αξιολόγηση θέσεων και προσώπων στη δημόσια διοίκηση.

3ον: Διαύγεια στο σύνολο των αποφάσεων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

4ον: Παιδεία χωρίς αποκλεισμούς.

5ον: Απομάκρυνση κομματικών παρατάξεων από ΑΕΙ και ΤΕΙ και ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

6ον: Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

7ον: Αλλαγή του εκλογικού νόμου και νέο σύνταγμα.

8ον: Ενίσχυση των Ανεξαρτήτων αρχών και διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.

9ον: Στο 20% η φορολόγηση των επιχειρήσεων και φορολόγηση των αγροτών με κίνητρα.

Θεοδωράκης κατά Τσίπρα

Κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τάσσεται ο Σταύρος Θεοδωράκης, εξηγώντας ότι στην περίπτωση που γίνονταν θα δημιουργούσαν ανυπέρβλητα προβλήματα στην οικονομία ενώ σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Κυριακή καταλόγισε στην κυβέρνηση «συμπεριφορά καθεστώτος». «Ποιος να εμπιστευθεί τον Τσίπρα που εμπιστεύθηκε το ασφαλιστικό σε έναν ηθοποιό;» διερωτήθηκε, αναφερόμενος στον Παύλο Χαϊκάλη.  «Εγώ δεν θα γίνω καραγκιόζης, να ανεβαίνω στα τρακτέρ και να δίνω υποσχέσεις στους αγρότες», επικρίνοντας  τη στάση που είχε τηρήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος εκτενώς στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι οι νέοι παραγωγοί της χώρας είναι πολύ αδικημένοι, καθώς δεν τους βοήθησε κανείς και είναι εκείνοι που θα μας σώσουν. Αντίθετα, είπε, υπάρχουν και κάποιοι από το παλιό σύστημα, όλοι αυτοί που κατέστρεψαν την αγροτική παραγωγή  και δεν είναι το μέλλον της αγροτιάς. Εξέφρασε πάντως την άποψη ότι αν και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των αγροτών, έχουν δίκιο να αντιδρούν και να ζητούν βελτιώσεις στα καύσιμα και τα εφόδια.

Για το προσφυγικό

Για ”ανάγκη υποστήριξης των μελών της ΕΕ” και όχι των επιτιμίων της εξέφρασε το Ποτάμι με ανακοίνωσή του, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του αυστριακού ΥΠΕΞ για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: “Ιδιαίτερα προσεκτικός πρέπει να είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας όταν εκφράζεται για το προσφυγικό. Η Ελλάδα που, πάνω από 6 χρόνια, μαστίζεται από μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, έχει σαφή ανάγκη υποστήριξης των εταίρων της και όχι των επιτιμίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατυπώσεις της συγκεκριμένης μορφής σε τίποτε δε συμβάλλουν αλλά αντίθετα προκαλούν άσκοπα εκνευρισμούς και πικρίες. Πριν λίγες μέρες η Ελλάδα συνυπέγραψε συμφωνία με το ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. Η καλή της πρόθεση είναι διάφανη. Οι εναντίον της απειλές για συνοριακό αποκλεισμό της είναι η εύκολη λύση που δε λαμβάνει υπ’ όψιν την πραγματικότητα. Η Ελλάδα με τη βαριά της ιστορική εμπειρία στο προσφυγικό εννοεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό σεβόμενη τόσο τις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκείνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών που δε μπορούν να επιστρέψουν πια στην πατρίδα τους”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα