Μαϊμού φορολογική ενημερότητα της ΕΠΟ

Πόσο πιο ξεκάθαρη να γίνει η στάση του νέου Υφυπουργού Αθλητισμού; Ο Σταύρος Κοντονής εξακολουθεί να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις με τον τρόπο που προσπαθεί να πατάξει τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου και παρά τις το γεγονός ότι κάποιες διατάξεις στο νέο νομοσχέδιό του είναι υπερβολικές και ίσως μη υλοποιήσιμες, δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως παρατηρούμε την πλέον ριζοσπαστική κυβερνητική πολιτική όλων των εποχών όσον αφορά στο ποδόσφαιρο.

Είναι η πρώτη φορά από το 1979, όταν το άθλημα έγινε επαγγελματικό στη χώρα μας, που μία κυβέρνηση ασχολείται τόσο πολύ με τα προβλήματα του σπορ. Βέβαια, ποτέ άλλοτε το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είχε φτάσει τόσο χαμηλά, οπότε ήταν και λίγο νομοτελειακό. Ο Σταύρος Κοντονής, πάντως, στη συζήτηση της Βουλής της Πέμπτης, 2 Απριλίου, έδειξε για μία ακόμη φορά πόσο δραστικός θέλει να γίνει. Το αν η μάχιμη παρεμβατικότητα του θα βοηθήσει το άθλημα να ξεφύγει από τη μιζέρια, θα το κρίνει η ιστορία. Στη Βουλή, πάντως, ήταν για μία ακόμη φορά καυστικός, δεν μίλησε αόριστα, αλλά συγκεκριμένα και δεν δίστασε να καταδείξει τα μυριάδες προβλήματα των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων της χώρας.

Η κυβερνητική στάση είναι λοιπόν ξεκάθαρη. Μένει να δούμε τις αντιδράσεις, τα αντανακλαστικά και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Κοντονή συγκεκριμένα τις επόμενες μέρες, διότι από λόγια έχουμε χορτάσει χρόνια. Μένει επίσης να δούμε πως θα αντιδράσει η UEFA και τι θα συμβεί με τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη. Και φυσικά, έχουμε τεράστια αγωνία για το τι θα συμβεί με τα μέλη της ΕΠΟ που εμπλέκονται στις παρανομίες και στις ατασθαλίες.

Κωμικοτραγικά πράγματα με τις ΔΟΥ

Αλήθεια, εσείς ξέρετε σε ποια ΔΟΥ ανήκετε; Διότι στην ΕΠΟ δεν το γνωρίζουν! Αυτή την ανεπανάληπτη ιστορία αποκάλυψε ο Σταύρος Κοντονής στη Βουλή, δημιουργώντας πραγματικά ερωτηματικά για το αν ήταν ανοησία των υπευθύνων ή επιτηδευμένο λάθος. Ο Υφυπουργός εξιστόρησε τα πεπραγμένα ως εξής: «Στις 19 Νοεμβρίου κοινοποιείται έγγραφο από το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι το ποσό των 1.444.100 ευρώ δεν είναι δυνατό να εκταμιευτεί διότι υπάρχει οφειλή της ΕΠΟ και ως εκ τούτου αυτό το ποσό δεν δύναται να το εισπράξει. Αυτό είναι το πρώτο έγγραφο και ακολουθεί, αποδεικτικό ενημερότητας το οποίο προστρέχει η ΕΠΟ να λάβει την 1η Δεκεμβρίου του 2014 και εκδίδεται από την 17η ΔΟΥ Αθηνών. Έχουμε λοιπόν αρχικά ένα έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο λέει ότι η ΕΠΟ δεν είναι ενήμερη φορολογικά και ένα έγγραφο της 17ης ΔΟΥ Αθηνών που υποστηρίζει το αντίθετο. Τα ακόμα περισσότερο ενδιαφέροντα έρχονται και αποκαλύπτονται με έγγραφο του γενικού λογιστηρίου του Κράτους, με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 2014, έγγραφο της υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου, που εδρεύει στο Υπουργείο. Αναφέρει λοιπόν αυτό το έγγραφο ότι ο φορολογούμενος οφείλει ρυθμισμένα χρέη και δεν είναι φορολογικά ενήμερος. Επίσης, η γενική διεύθυνση δημοσιονομικών ελέγχων αναφέρει ότι μετά από σχετικό έγγραφο η 12η ΔΟΥ Αθηνών είναι η αρμόδια ΔΟΥ για την ΕΠΟ, και όχι η 17η ΔΟΥ Αθηνών, μάλιστα η 12η ΔΟΥ Αθηνών βεβαιώνει ότι η ΕΠΟ δεν είναι φορολογικά ενήμερη!

Και μετά από όλα αυτά τα «υπέροχα» πράγματα έρχεται η 17η ΔΟΥ Αθηνών και λέει ότι εκ παραδρομής δόθηκε η φορολογική ενημερότητα στην ΕΠΟ, καθώς όπως προκύπτει από τα έγγραφα που ανέφερα αρμόδια ΔΟΥ για την ΕΠΟ είναι η 12η ΔΟΥ Αθηνών και όχι η 17η ΔΟΥ στην οποία προσέτρεξε η ΕΠΟ για να λάβει τη σχετική βεβαίωση»

Οι δεσμεύσεις για το μέλλον

Ο Υφυπουργός υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του θα κάνει ότι μπορεί για να ξεμπλοκάρει το ποσό που δεσμεύτηκε και θα προσπαθήσει να αποδοθούν μερικά χρήματα ακόμη στις Ενώσεις που τα έχουν ανάγκη με διάφορες αναδιανομές (ανέφερε χαρακτηριστικά τη Χίο και τη Ζάκυνθο). Είπε μάλιστα πως δρομολογείται άμεσα η έγκριση κονδυλίου ύψους 540.000.000 ευρώ για να αποδοθεί άμεσα στα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας

Ξεκαθάρισε πως το ποσό που λείπει από τον αθλητικό προϋπολογισμό εντάχθηκε σε αυτόν του 2015 και τόνισε πως τα λάθη της 15ετίας από το 2000 μέχρι το 2015 δεν θα επαναληφθούν. Και όπου λάθη, εννοεί την μη σύσταση Επιτροπής Ελέγχου, προκειμένου να μην μοιράζονται χρήματα στον αέρα και να υπάρχει μία επίβλεψη που τόσο έλλειψε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να μην γνωρίζει ο ελληνικός λαός με ποιον τρόπο μοιράστηκαν κονδύλια ύψους 1 δις ευρώ (μέσα σε αυτά τα 15 έτη) στις Ενώσεις.

Αυτό που δεν ξεκαθάρισε ο κύριος Υφυπουργός είναι αν θα αποδοθούν ευθύνες σε πρόσωπα για τα πεπραγμένα της ΕΠΟ τα τελευταία χρόνια, αν θα επέμβει η Δικαιοσύνη και για πόσο ακόμη θα μένει στη θέση της η διοίκηση της Ομοσπονδίας…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα