Οι γεωπολιτικές και πολιτικές επιπτώσεις από το αιματοκύλισμα στη Γαλλία

Για νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη έκανε λόγο το Stratfor μετά τα όσα συνέβησαν στην πολύπαθη από τα τρομοκρατικά χτυπήματα Γαλλία. Μία από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές» σκέψης και αναλύσεων των ΗΠΑ, που εκφράζει σε μεγάλο βαθμό την αμερικανική εξωτερική πολιτική αναφέρεται και τις γεωπολιτικές και πολιτικές επιπτώσεις που αναμένεται να έχει σε ολόκληρο τον πλανήτη το αιματοκύλισμα στο Παρίσι.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στην ανάλυσή της, οι επιθέσεις είναι βέβαιο πως θα έχουν πολιτικές επιπτώσεις, καθώς έρχονται πέντε ημέρες πριν τον προγραμματισμένο απόπλου του μοναδικού αεροπλανοφόρου της Γαλλίας, του Charles de Gaulle, προς τον Περσικό Κόλπο όπου θα αναλάβει δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία.

Η Γαλλία πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία από το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν οι επιθέσεις «οδηγήσουν» στην βασική περιοχή επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους, τότε η Γαλλία πιθανότατα θα εμβαθύνει την εμπλοκή της στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, σε μια περίοδο που το πεδίο μάχης ιδιαίτερα στη Συρία έχει γίνει περίπλοκο.

Σύμφωνα με τη Stratfor, από πολιτικής απόψεως, οι επιθέσεις συνιστούν μια υπενθύμιση των μακροχρόνιων εθνοτικών τριβών στη Γαλλία, μετά από αρκετούς μήνες στους οποίους η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην γειτονική Γερμανία. Μεγάλος αριθμός μεταναστών εισέρχεται στη Γερμανία από τα ανατολικά και τα νότια, ενώ πολύ λίγοι από αυτούς προχωρούν προς τη Γαλλία.

Ως αποτέλεσμα η Γαλλία είχε διατηρήσει ένα σχετικά χαμηλό προφίλ στις προσπάθειες να αποσοβήσει τη ροή των μεταναστών, αν και έχει παραστεί σε αρκετές συνόδους για το θέμα και έχει στηρίξει τις προσπάθειες της Γερμανίας για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, τα χθεσινά γεγονότα θα πρέπει να αναμένεται ότι θα ενισχύσουν την επιχειρηματολογία των ομάδων εκείνων που ζητούν να σταματήσει η ροή των μεταναστών και να κλείσουν τα σύνορα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Λόγω των επιθέσεων αυτών, η Μαρίν Λε Πεν και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ίσως δουν τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται. Η Λε Πεν κράτησε χαμηλό προφίλ μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo τον Ιανουάριο και πάλι όμως είδε τη δημοτικότητα του κόμματός της να αυξάνεται, λόγω του αντιμεταναστευτικού μηνύματός του. Σύντομη άνοδο είδε και η δημοτικότητα του Ολάντ μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, λόγω της αντίδρασής του, όμως δεν αναμένεται επανάληψη αυτής της τάσης διότι ο κόσμος θα αρχίσει να διερωτάται τώρα αν τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που εγκρίθηκαν φέτος είναι αποτελεσματικά.

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Νικολά Σαρκοζί έχει επίσης ιστορικό τήρησης σκληρής στάσης σε θέματα ασφάλειας, θέμα για το οποίο έκανε εκστρατεία μόλις πριν από μια εβδομάδα. Αναμένεται να δώσει «μάχη» με τον πιο ήπιο Αλέν Ζουπέ για το χρίσμα του κόμματός του στις εκλογές του 2017, και οι ψηφοφόροι μπορεί να στραφούν προς το μέρος του λόγω των επιθέσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα